Ometigi on õhust toitumine põhjustanud nii mõnegi surmajuhtumi, näiteks leiti 1999. aastal Šotimaalt 49aastase austraallanna Verity Linni surnukeha, tema kõhnunud keha kõrval oli päevik, mis kirjeldas 21-päevase paastu kulgu ning õhutoitujate liikumse algataja Jasmusheeni raamat.

Jasmusheen on oma raamatutes hoiatanud ka ohtude eest, mis võivad radikaalse paastu jälgimisel tekkida, kirjutab The Independent. "Kui inimene pole valmistunud ning ei kuula oma sisemist häält, võib 21 päeva pikkuse paastu keskel tekkida mitmeid probleeme, alates kehakaalu suurest langusest kuni inimese surmani välja," hoiatab Jasmusheen, kes ise osales Austraalia teleprogrammis "60 minutit", et oma elustiili reklaamida. Katset jälginud meditsiinitöötajad katkestasid selle seitsmendal päeval, kui Jasmusheeni tervislik seisund neile muret hakkas tegema.

Sellest hoolimata väidavad Castello ja Ricardo, et nad on unustanud, mis tähendab tunda nälga. "Inimesed võivad vabalt eksisteerida toiduta, kuni nad hingavad maailma energiat," väitis Castello.

"Kolm aastat ei söönud mina ja Akahi mitte midagi ja nüüd vaid aeg-ajalt, kui on mingi seltskondlik üritus või kui ma tahan taas tunda mõne puuvilja maitset," rääkis Castello.

"Esimese lapse ootuse ajal praktiseerisin ma õhust toitumist. Ma ei tundnud nälga ja elasin vaid valgusest ning sünnitasin õigeaegselt terve poisslapse."

Söömishäirete ekspert Dee Dawson on Thew Guardianis selgitanud, miks mõned inimesed tõepoolest usuvad, et nad ei vaja toitu. "Õhust toitumine" on pettus, kuid selle praktiseerijad võivad tegeleda enesepettusega." Dawson selgitas, et nn õhust või valgusest toitujad lihtsalt ei pane tähele toitu, mida nad tegelikult söövad. Täpselt sama toimub ka inimestega, kes maadlevad ülekaaluga.

"Iga ülekaaluline inimene, kes mu vastuvõtule tuleb, kurdab, et kaal ei lange, kuigi ta ei ole midagi söönud. Kui ma nende käest küsin, mida nad hommikusöögiks sõid, tuleb vastuseks "ainult kolm röstisaia". Ja kui küsida, mida nad lõunaks sõid, öeldakse: "Ah, ainult üks vorstike ja mõned friikartulid." Nii söövad nad märkamatult üle 2000 kilokalori päevas," rääkis Dawson.

Kui Castello väitis, et ei söönud raseduse ajal "mitte midagi", tuleks seda võtta, et tegelikult ta siiski midagi sõi, kuigi vähe, sest ta ütles ka, et sõi viiel seltskondlikul üritusel.

Paaril on viieaastane poeg ja kaheaastane tütar, kuid lapsed võivad süüa, mida hing ihaldab. "Meie lapsed on õhust toitumise põhimõttest teadlikud, kuid me lubame neil süüa, mida nad soovivad, olgu see mahlad, juurviljad, pitsa või jäätis," kinnitas Ricardo.

Noored kohtusid 2005. aastal ning avastas õhust toitumise 2008. aastal. Algselt olid nad lihtsalt taimetoitlased, seejärel läksid üle toortoitumisele, siis ainult puuviljade söömisele ning nüüd on nad veendunud õhust toitujad.

Eestis on õhust toitumist propageerinud Mari Metsallik, kes 2013. aastal rääkis Maalehele, et elas viis kuud tahke toiduta. Mida arstid tema eluviisi kohta ütleksid, seda Mari ei tea, sest arsti juurde ei ole tal asja.