Kormoranid juba sagisid edasi-tagasi ja kormoranisaare vasakus servas jääl oli näha suuremaid kogusid. Vaatasin binokliga – need olid merikotkad, kes toimetasid mingi musta kogu kallal, aga mind märgates tõusid lendu.

Mõne hetke pärast tõusis must kogu püsti – see oli kormoran. Lendu ta ei jaksanud tõusta ja rabelemise peale tulid kotkad tagasi – saak tahtis ju ära minna.

Algul oli näha 3-4 lindu, siis juba 5-6 merikotkast. Kõik valgesäbrulised noorkotkad. Saabus kuues kotkas, kes lõi noortelt saagi üle.

Jää oli kevadiselt nõrk ja saagiomanik vajus koos kormoraniga läbi jää. Teised linnud vaatasid rabelemist pealt. Välja sai, kaasas küünte vahel kormoraniraibe. Hakati sööma.

Fotol on näha, et ka üks manuline sai midagi noka vahele. Nüüd oli neid juba seitse. Ja jälle nõrkus jää sööja all! Õnneks pääses ka see kotkas koos saagiga veevannist välja uuesti jääle.

Saabus kaheksas merikotkas ja maandus sööja lähedale. Läks tapluseks hommikupala pärast. Seitse vaatlejat ja kaks kaklejat, kormorani kere jääl.

Kell 11.17. Kaklejad vajusid mõlemad läbi jää. Vasakult tõttas üks vaatleja lähemale. Kas appi või söögipala järele? Uustulnuk, valgesabaline kotkas võitis. Tema sai kormorani endale ja alustas toidu rebimist. Kohal oli juba 15 merikotkast, kui valgesabaline vanalind vajus koos kormoraniga läbi jää. Järjekordne külm suplus. Välja ronis, noka vahel kormoraniräbalad.

Uuesti murdus jää! Aga vanalind oli tugev, sai ka seekord välja. Nüüd tiris küünistega kormoranikere jääaugust kaugemale. Teised ootasid pikas rivis, et ehk jätkub midagi ka nendele.

Järjekordne uppumine! Ma juba mõtlesin, et nüüd saavad teised kotkad ka värskelt uppunud kotkapraadi, aga võidukas vanalind sai ka seekord veest välja, kuigi korra paistis veepinnalt ainult pea. Äkki ulatasid jalad põhja, Käina laht on ju nii madal?

Lugesin üle – kotkad vajusid koos kormoraniga vee alla kokku üheksa korda! See oli kormorani kättemaks oma elu eest. Kokku oli väikesest kormoranist osa saamas 20 merikotkast (pildil 16, mõned seisavad teiste taga). Süüa said neist ainult mõned.

Merikotkad jääl