Mäletan, kui ta soostus minema ühte venekeelsesse poliitilisse teledebatti, kaitsmaks enda, oma mõttekaaslaste ja üldse paljude eestlaste seisukohti.

Saade ei olnud sõbralik. Teadsin, et Raivo valdab vabalt saate vestluskeelt, aga kartsin ikkagi, et kaasesinejate rünnaku turmtules lööb mehes välja tema loomupära – olla kunstnik. Et läheb närvi, hakkab emotsioneerima ja vastab süüdistustele sama temperatuuriga.

Jälgisin ta esinemist otsesaates algusest lõpuni ja see ületas kõik mu ootused. Järvi mõjus intelligentsena, mõtet ja keelt valdava argumenteerijana. Kunstnik oli koju jäänud. Kõik see mõjus üllatavana ka selle teadmise taustal, et nii mõnigi “kutseline” poliitik sinna lahingusse ei soostunud minema.

Aga see oli kõigest üks saade, mida suurt ei mäletata. Teatakse hoopis tema muid esinemisi ja mäletatakse ta loendamatuid pilte.

Ise tundsin teda kolleegina aastat kolmkümmend. Ja nagu öeldud, sootuks teist laadi telesaateist ja elust, mis saadete vahele jäi.

Sealt jääb eelkõige meelde ta … korrastatus. Seda nii väliselt kui seesmiselt. Kunstnikule pole see ju tavaline... Nad on enamasti boheemlased. Tema seda minu arust ei olnud.

Alles siis, kui ta, pliiats peos, oma mõttelisse tööruumi sisenes, toimus muutus. Saabus justkui vaikus ja pildi edenedes oli aru saada, et ta on selle endas eelnevalt paika pannud. Nii-öelda revolverimprovisaatorina ta mulle ei tundunud.

Kurtis ka mõnikord ja mõnele üsna avameelselt, mida talle ette heidetakse, kas ja kui palju tema loomingust lugu peetakse. Aga tegi siiski, nagu õigeks pidas. Ausalt ja otse.

Nagu ikka, mõjuvad seda­laadi heietused tagantjärele tarkusena. Meeldetuletusena ehk ka. Märgakem inimest
siis, kui talle see veel korda läheb, mitte kui temast minevikus tuleb rääkida.

HEINO SELJAMAA

kolleeg ja sõber



Raivo Järvi

Haridus

- Tallinna 46. keskkool 1973

- Eesti Riiklik Kunstiinstituut 1979

Töö

- 10. ja 11. Riigikogu koosseisu liige

Looming

- Illustreerinud üle 20 lasteraamatu

- Töötanud saatejuhina Eesti Televisioonis (“Laupäeva õhtul koos isaga”, “Kõige
suurem sõber”), Kanal 2s (“Onu
Raivo jutupliiats”), Kuku Raadios (“Onu Raivo rännakud”)

Autasud

- Valgetähe medaliklassi teenetemärk 2001