Kuid just niimoodi nägi välja Rõngu külade esimeste olümpiamängude avatseremoonia ning kurgedel tuli nähtuga leppida.

Hemingway viskas saabast

Mängud ise olid veelgi tähelepanuväärsemad, need sisaldasid pimevõrkpalli, lüpsipingiheidet, saapaheidet ning kõikvõimalikke muid jõu- ja ilunumbreid, mille abil Lapetukme, Rannaküla, Kõduküla, Kirepi, Tilga, Valguta, Raigaste, Lossimäe, Koruste, Teedla ja Käärdi külad ning Rõngu alev omavahel mõõtu võtsid.

Näiteks Lossimäe küla võistkonda esindas saapaviskes härra Ernest Hemingway, kes lähemal vaatlemisel osutus siiski sama küla 59aastaseks elanikuks Eino Reinuks, tõsi küll, kirjanikuga äravahetamiseni sarnaseks.

Eino lennutas lohvakat kummisäärikut publiku üldise heakskiidu saatel küll mitte just nii kõrge kaarega nagu nooremad konkurendid, ent see-eest ei tabanud ta oma viskega ainsamatki pealtvaatajat (mida ei saa paraku öelda nooremate konkurentide poolt õhku paisatud jalavarjude kohta).

Viske järel selgitas atleet ajakirjanduse esindajaile, et saatus sidus teda Rõnguga 1960. aastatel, kusjuures kasutas selleks otstarbeks üht kaunist Rõngu neidu. Seejärel veeretas saatus noorte teele takistusi, mis seda tüüpi kirjandusele ikka iseloomulikud on – Eino värvati Nõukogude armeesse, Rõngu neiu aga hoopis ühe teise mehe abielusse.

Ilus armutõotus

Kuid armeeteenistus lõppes viimaks ja ka neiu sai üsna ruttu aru oma eksituse suurusest. Eino ja neiu leidsid teineteist taas.

“Seniajani armastan teda!” lausus Eino Rein, ning ütelge nüüd, kallid Maalehe lugejad, kui tihti tuleb tänapäeva Eestis ette juhust, et 59aastane meesterahvas oma teisepoole kohta niimoodi sõnaselgelt kinnitab, otsekui seisaks ta mitte ajakirjaniku, vaid uhke Rõngu kiriku altari ees? Eino Rein aga just nõnda tunnistajate juuresolekul ütles.

“Vikerraadios räägiti, et inimene on nii noor, nagu ta end sisimas tunneb. Mina tunnen end 30 aasta vanusena,” jätkas Eino Rein. “Mu hing on noor, kuigi ihu ei tule iga kord enam hingele järele. Kuid ma kavatsen elada vähemalt 70 aasta vanuseks.”

Mängude ametlikku protokolli neid sõnu ei kantud, kuid Maalehe hinnangul on just Eino Reinu sõnavõtt mängude kõige ilusam tulemus ning ümberlükkamatu tõsiasi rõngulaste elujõust, nooruslikkusest ja Rõngu kandi saladuslikust väest oma inimeste peale.

Olümpiamängude lõputseremoonia peeti samal õhtul ETV ja Maalehe ühissaate “Lauluga maale” salvestuse kujul ning kui te 25. juuni õhtul seda telekast vaatate, siis otsige publiku seast kindlasti ka Einot, särasilmset habemikku.


Maaleht ja ETV kutsuvad rahvapeole

Sel suvel toimub “Lauluga maale” telesaate salvestus kümnes kaunis Eestimaa paigas.

Saatejuhid on lauljatar Gerli Padar ja Maalehe ajakirjanik Jüri Aarma.

Ida-Virumaal Kukrusel ja Tartumaal Rõngu Hiugemäel (ETV ekraanil 25. juunil) on rahvapidu ja saate salvestus juba toimunud, järgmised peod on:

- 25. juunil Läänemaal Tuudi külaplatsil ühes Lihula valla küla- ja jaanipäevaga,

- 26. juunil Lääne-Virumaal Uhtna külaplatsil ühes Sõmeru vallapäevadega,

- 16. juulil Viljandimaal Karksi ordulinnuses.

- Vt asukohti ka kaardilt: www.maaleht.ee/laulugamaale