“Püügivõimalused on väiksemaks jäänud ja püügiluba ei saa enam nii vabalt,” põhjendas kalamüüjate ja kala vähesust Värska vallas Peipsi järve lähedal elav Avo Auser. Liiati ei tohi harrastuskalur tema sõnul üldse enam latikat püüda.

Mehikoormas asuva kalatööstusettevõtte Latikas OÜ müügimehe sõnul, kes ei soovinud oma nime lehele öelda, on enamik kalamehi ehituse peale tööle läinud, sest talvel pole neil üldse midagi teha.

Kuigi sibulast laadal puudust ei olnud, üllatas see oma kõrge hinnaga. Leila Prosti müügileti ääres peatunud Tallinnast pärit Ivo ei uskunud oma kõrvu, kui kuulis naist ütlemas sibula hinnaks 1.50 €.

“Sibul on ikka jube kallis,” nentis mees. “Ma võtsin oma ostusoovi kohe kõvasti väiksemaks.” Soovitud 30 kilo asemel otsustas ta osta 10 kilo.

Hind on tõusnud üle 100%

Leila Prost tunnistas, et eelmisel aastal müüs ta sibulaid hinnaga 10 krooni kilo, mis tähendab seda, et tänavu küsitud 1.50 € on eelmise aasta hinnast 134,7% kõrgem.

“Poes on ju ka kõik kallimaks läinud,” põhjendas Prost. “Miks meie siis peaksime oma vaevaga kasvatatud toote ilma käest andma.”

Tegelikult küsiti laadapäeva hommikul sibulakilost lausa 2 eurot, ent üsna kiirelt kukkus hind 1.50 euro peale.

Laadal oma äia sibulatega kauplev Urve Tunder põhjendas kõrget hinda sellega, et sibulat on tänavu vähem kui eelmisel aastal. “Kuna eelmisel aastal sai sibul ruttu otsa, siis järelikult oli hind liiga soodne,” ütles Tunder.

Hoogsalt nii kilo kaupa kui ka pooleliitrise purgiga tippsibulat müüv Aleksandra Jumaševa rääkis aga, et kuna sibul on väga kallis, ostavad inimesed hea meelega tippsibulat.

Peipsi sibul ei haise

Küsimusele, kas Jumaševa ei pelga, et sel moel järgmisel aastal sibulasoovijaid enam polegi, vastas naine suurepärase vene aktsendi ja rahvusele omase temperamendiga: “Ma ei usu, et nii läheb. Meie sibul on kõige parem!”

Tallinnast kohale tulnud Külliki Uusna tõi välja, et erinevalt teistest sibulatest Peipsi sibulad ei haise. “Kui poesibulat süüa, siis see on lihtsalt õudne, kuid siinne sibul on magus ja säilib väga hästi,” kinnitas Külliki Uusna.

Tartlanna Mirje Opmann kiitis aga Peipsi ääres kasvatatud punast sibulat, öeldes, et see on parim võileivasibul oma mahlasuse ja maitse poolest.

Laadal sibulaid müünud Urve Tunder märkis veel, Lüüb-nitsa laat on mitte ainult ostjate jaoks võimalus saada head ja kvaliteetset kaupa, vaid ka ainuke koht, kus ümberkaudsed memmed-taadid oma kaubast lahti saavad.