Tänapäeval on paastumine ja taimetoitlus küll popp, kuid seda aasta ringi, ja huvilised saavad paastuda ka spetsiaalsetes paastulaagrites kalli raha eest.

Traditsioonilistest vastlaroogadest (näiteks seajalad koos hernesupi või soolaubadega) rohkem pakuvad tänapäeval kõneainet vastlate sünonüümiks kujunenud vastlakuklid. Neid on müüdud juba terve viimase kuu jooksul ning vastlapäeval on enamikus peredes kuklid laual. Valik on lai ja kuklifännidel oma lemmikud varakult välja peilitud. Otsitakse ikka ehtsat vahukoort ja mõnusat haput moosi, mis teevad kuklid eriti maitsvaks.

Millegi uue otsijad saavad aga ideid ammutada inglaste vastlapäevakommetest. Nimelt tähistatakse seda päeva Inglismaal kui pannkoogipäeva. Erinevalt eestlastele meelepärastest pannkookidest moosiga meeldib inglastele süüa ülepannikooke suhkruga ja sidrunist pressitud mahlaga või šokolaadikreemi, banaanilõikude ja vahukommidega või hoopis vahtrasiirupiga kaetult.

Tänapäeval ei leidu just palju neid, kes vastlapäeva ja lihavõttepühade vahelisel ajal paastuks, aga 40 päevaks mõnest ebatervislikust toidust või joogist loobumine võiks olla jõukohane igaühele. See võib olla kas rasvase liha ärajätmine, vähem maiustamine, alkoholist loobumine või veel midagi muud.

Turgude müüki vastlad ja paast oluliselt ei mõjuta. Sel nädalal on seal lihavalik lai. Vastlapäevaks sobilikud seajalad on saadaval hinnaga 1.10−2.60 eurot kilo. Kõige odavamad (külmutatud) seajalad on müügil Narva turul ning kõige kallimad (värsked) Pärnu turul. Tallinna Keskturul maksavad värsked seajalad 1.50, Nõmme turul 1.80 ning Tartu turul 2 eurot kilo.