„Meie külaliste hulgas oli šveitslane, kel oma ametikoha tõttu teadmised kriisireguleerimisest. Ja 19aastane poeg Karl-Erik säilitas selles tohuvabohus väga kaine mõistuse. Nemad siis kamandasid ja meie tegutsesime — kes ämbriga, kes aiakastmisvoolikuga,“ meenutab Imbi Jäetma . Mõnda aega suudetigi tuld sel moel tõrjuda, kuid ühel hetkel lahvatas leek ikkagi kuuri katusest välja. Just siis sõitis õuele Kolga Vabatahtliku Päästeühingu auto.

Jüri Kaljuranna oskuslikul juhtimisel panid vabatahtlikud pritsimehed tule levikule kiiresti piiri. Abistava käe ulatas ka tugev vihmavaling, mis sädemetel teistele hoonetele edasi karata ei lasknud. Hiljem kohalejõudnud professionaalsed päästjad Loksa komandost aitasid pikselöögi pahandustöö lõplikult kustutada.

Järgmisel päeval sai pererahvas teada, et samast äikesepilvest pärit piksenooled süütasid Kuusalu vallas veel paar maja ning lõid mitmes kohas segamini elektrisüsteeme.

Tänutäheks kiire ja oskusliku tegutsemise eest kutsus Sae talu pere päästjad endale külla ning kinkis kõigile oma talu maalammaste villast kootud sokid. „Õnnetuseks ei ole inimene kunagi valmis. Aga neid mehi tuld tõrjumas nähes oli mul kindel tunne, et nad suudavad meie talu päästa,“ räägib Imbi Jäetma, kes töötab Sisekaitseakadeemia päästekolledži päästekooli õppekorraldus-keskuse juhatajana. Kuna ta õpetab päästekoolis kriisipsühholoogiat, said päästjad veidi kuulda sellestki.

Esmane vabatahtliku pritsimehe koolitus kestab vaid 40 tundi, peamiselt tegeletakse selle käigus tehnika tundmaõppimisega, kriisipsühholoogiaks aega ei jagu. Ometi on sellealased teadmised päästjale väga vajalikud.

Mittetulundusühingus Kolga Vabatahtlik Päästeühing tegutseb 25 vabatahtlikku, teiste seas ka kolm naist. Põhimeeskonda kuulub kümme meest, neil on kodus olemas päästja täisvarustus — et kutse saabudes kohe startida. Raha tegutsemiseks saab ühing Päästeametist ja Kuusalu valla eelarvest.

Kolga vabatahtlike päästjate pealik Jüri Kaljurand valiti 2010. aastal päästeala parimaks priitahtlikuks edendajaks.

Vabatahtlikke päästeüksusi on Eestis kokku 74.