Ise pean ennast emotsionaalseks, tundeid tajuvaks, analüüsivaks ja juhtivaks inimeseks, ning mulle tundub, et kaasaegsed mehed oskavad ja soovivad üha enam oma tundeid väljendada. Kuigi enamasti püütakse vastupidist väita. Mina eeldan, et mehed on tundlikud, hea tundetajuga ning tahavad oma tundeid väljendada.

Esmalt tasub kohe ära märkida, et üllatuslikuna mõjub raamatu kirjutamise viis, kus kokku on saanud ilukirjanduslikult jutustav teos, millesse on põimitud populaarteaduslikud kommentaarid ja uurimused ning mida vürtsitab põnev statistika. See mitmetahuline teos on esitatud mõnusa huumoriga ning seetõttu on lugemine tehtud lihtsaks ja kaasahaaravaks.

Raamatu läbiv teema on: kas meestel on tunded, ja kui on, siis kus ning kui palju? Mida mõtlevad nad siis, kui midagi ei ütle? Mida nad teevad, kui on üksi? Mis peitub nende halva tuju taga?

Esmapilgul jääb mulje, et neid teemasid on tõstatanud pigem naised, kes kurdavad, et mehed ei räägi, ei arutle, ei lasku diskussiooni, et “pilt on, aga häält ei ole”. Kuid tegelikult on raamatu autoriteks kaks härrasmeest – Stephan Bartels ja Till Reather –, kes esitavad igivanu naiselikke küsimusi, kuid vastavad neile meeste silmade ja suu läbi.

Ühe mehe tavaline päev

Raamatut läbib ühe keskmise mehe nn illustreeritud lugu. Teoses esitatud lühilugude kaudu on võimalik igal lugejal samastuda, elada kaasa tekkinud probleemsetele, kohati naljakatele olukordadele, otsida ja leida neile lahendusi ning miks mitte saada häid teadmisi, et edaspidi ise neid oma igapäevaelus rakendada, katsetada.

Sammhaaval võetakse läbi ühe mehe täiesti tavaline päev hommikust õhtuni. Mängitakse läbi mehe tunneteskaala kõik nüansid, tavalised inimsuhted kogu päeva lõikes, mille kaudu ilmneb tõsiasi, kui valesti või õigesti me loeme teineteise märkusi, lauseid ja nendest tulenevaid tundeid.

Kas olete mõelnud, miks täna läheb kõik untsu või kuidas täna sujub kõik nii hästi? Peategelane kogeb isiklikult, kuidas hommikused sündmused võivad mõjutada terve päeva kulgu ja heaolu. Sellises energias, tundes, nagu päev kodust alguse saab, kulgeb see terve päev eri situatsioonides, eelkõige suheldes teiste inimestega – on need siis töökaaslased, kliendid või lihtsalt inimesed tänavalt. Ühest väikesest negatiivsest nihkest võib alguse saada ebameeldiv langus ja isegi kaos.

Huvitav on jälgida peategelase õhtust kojusõitu, mil ta analüüsib päeval toimunud sündmusi, võtab vastu uusi olulisi otsuseid, mida hetk hiljem tühistab. Õhku jääb palju vastamata, lahendamata küsimusi, segadust, mis ajapikku lahendust leidmata mehe sees paisuma hakkab, mis võib viia vale käitumise, vihapursete, stressini välja.

Raamatus analüüsitakse mitte ainult peresuhteid, lähisuhteid, vaid ka suhteid töökeskkonnas laiemalt. Kuidas suhtlevad mehed omavahel, kuidas suhtlevad mehed ja naised omavahel. Terve päev tegelevad inimesed tunnete väära tõlgendamisega ja selle tõttu jääb õhku palju vastamata küsimusi. Mis tegelikult toimub? Üks oluline vääritimõistmise tekitaja on rollide muutumine-segunemine kaasajal.

Vanasti olid rollid selgemini jaotatud. Mehed olid suunatud väljapoole ja käisid tööl. Kuid tänapäeval on töökollektiivis palju naisi ja seetõttu on toodud keskkonda naiselikku mõtlemist, ka tundemaailma. Kuna naine ja mees käivad mõlemad tööl ehk on mõlemad pööratud väljapoole, tekib küsimus kas peresisesed rollid on võrdselt, mõlemale poolele mõistetavalt ja vastuvõetavalt jaotatud. Naised eelistavad rääkida oma tunnetest ja probleemidest, kuid mehed seevastu korjavad infot enda sisse. Raamatu autorid on leidnud kaasaegse suhte kohta humoorika väljenduse: naisel on probleemid, kuid mehel halb tuju. Miks?

Halva tuju põhjused

Kuna mees on oma olemuselt lahenduste leidja, soovib ta tekkinud probleeme lahendada. Rollide segunemise, piiride hägustumise tõttu on temas tekkinud aga segadus, missugust probleemi ja millal lahendada ning seetõttu langevadki mehed kiiremini halba tujusse. Järjekindlalt välja elamata halb tuju akumuleerub ja toob lüüasaamise meeleolu. Võib öelda, et meeste halb tuju on põhjustatud eelkõige võimetustest oma elu muuta. Võimetusest minna kaasa rollide hägustumisega, segunemisega. Ja kuna mees ei oska olukorraga hakkama saama, on lihtsam vaikida.

“Mida mehed tunnevad?” läbilugemine ärgitas mind ennast kõrvalt vaatama. Kuidas minu päev algab, kulgeb ja möödub? Kuidas ma oma tundeid tajun, analüüsin ja väljendan? Kuidas ma suhtlen meestega, naistega?

Raamatus on esitatud põnev, kohati ka humoorikas statistika, näiteks top10 olukordadest, kus meestel halb tuju alguse saab, või 25 seksipoosi, või neli enam levinud suhtevormi ning humoorikas meeste välimääraja. Kindlasti soovitan paaridel läbi teha suure testi ehk kui hästi me partnerit ja iseennast suhtes tunneme.

Põnevust ja avastamist jätkub siin igaühele. Head lugemist!