Ta on oma kirjutised pühendanud meis kõigis peituvale piiritule armastusele ning ta näitab lugejaile, kuidas keha tervise taastamisega võib inimene tervikuna justkui uuesti sündida. See ongi autori innustav lubadus: just meie keha saab meid igati aidata oma elu paremaks muutmisel.

Asusin raamatut sirvima põnevuse ja huviga, et saada teada või vähemalt paremini mõista, kuidas lugeda oma keha peegeldatavaid sõnumeid, mille algseks saatjaks on hing. Või käib see pigem niipidi, et hing toob keha kaudu nähtavale ehk peegeldab olulist infot inimese elustiili, tervise või koguni mõtete kohta?

Kui võtta loetut loomuliku teejuhina, nagu alapealkirjas soovitatakse, võib esmalt küsida – milleks teejuht ja kuhu mind viiakse?! Ent seda võib võtta hoopis viitena, kuidas jõuda niisuguse elu juurde, mida inimene tahab elada. Tegelikkuses aga sageli nii ei elata, sest paljudel inimestel on raske oma tunnetele tähelepanu pöörata, kuna need teevad tihti haiget. Ometi võib proovida vabastada end negatiivsetest sõnumitest, mis tulnud vanematelt, õpetajatelt, arstidelt või teistelt autoriteetsetelt isikutelt. On ju teada, et negatiivsed mõtted, tõekspidamised, suhtumised ja emotsioonid nõrgendavad immuun- ja närvisüsteemi ning viivad haigestumiseni.

Kuulata oma keha

Teatavasti õpib inimene kogu elu, ning just oma kehalt võime õppida, kuidas olla piisavalt tugev ja paindlik, kogu aeg eluprotsessis osalev ja arenev, mitte alistuv ja kannatav. Mulle meeldis soovitus: avasta endas peituv laps, koge armastust ja huumorit ning tunneta, mida see meie keha heaks teeb. Olen ise kogenud, kui vabastav on olla pärast südamest naermist ja lõkerdamist. Kui palju vabam on keha ja meel...

Tundub üsna tark tegu astuda ühendusse oma keha tarkusega ja usaldada intuitsiooni – avada oma süda, kogeda rõõmu ja lõõgastumist. Hea on lasta minna sellistel purustavatel emotsioonidel nagu vimm, hirm, masendus, viha, läbikukkumine, kadedus ja lootusetus. See liigne ballast koormab ju mõnusat ja kerget eluteekonda.

Loen raamatus kirjeldatud sisendavaid soovitusi tervise parandamiseks, mis on mõjunud tulemuslikult – inimesed on vabanenud pea- ja seljavaludest, ärevusest, südame- ja kaaluprobleemidest. Kes meie hulgast poleks valutavale kohale käsi peale pannud ja silitades ning haavale peale puhudes oma valu leevendanud. Kui lapsepõlves põlvi lõhki kukkusime, öeldi ikka: varesele valu, harakale haigus. Ent miks haigusi lindudele ja loodusesse suunata, parem on end ise aidata ja puhastuda!

Ilmselgelt ei asenda need lihtsad harjutused tervislikku toitu, sportimist ega oma tervise eest hoolitsemist, pigem aitavad energiat saada ja kehal tervemaks muutuda. Segal kirjutab: "Olen leidnud, et kui korrata sõna "puhas" ning võtta pisut aega, et seda endale pildina ette kujutada ja tunnetada segaduse kadumist, hakkame oma elus rohkem selgust kogema. Paraneb mälu ja ellu ilmub rohkem neid asju, mida tahame. Ka keha hakkab paremini tööle, sest iga kord, kui ütleme "puhas", asub närvisüsteem eemaldama kõike meisse takerdunut ning ühendus keha ja vaimu vahel muutub paremaks."

Keha kui kingitus

Keha muutub füüsilisel tasandil pidevalt. Raamatus kirjeldatud harjutustega tegelemisel on oluline olla lõdvestunud ja sügavalt hingata. See aitab keha tunnetada ning vabaneda pingest ja jäikusest. Tervendamisprotsessis on sinu suurim varandus kujutlusvõime ja usaldusväärseimad abilised kõik meeled. Kui kasutad mõlemaid õigesti, räägivad tulemused enda eest.

Paljudes energeetilistes harjutustes kasutatakse sõnu "ürgne tervenemistarkus". Autor usub, et kehal on olemas ürgtarkus, mis paneb südame lööma, vere voolama ja juuksed kasvama. Kui lõikad sõrme, parandab seesama tarkus haava. Kui paluda seda osa endast, mis juba teab, kuidas tuleks viga saanud kohta ravida, annab tervendamine palju kiirema ja tõhusama tulemuse. Mõned inimesed võivad seda alateadvuseks pidada, ent me kõik oleme vaimsed olendid, kellel on olemas kõrgem tarkus, mis toimib läbi meie endi.

Raamatus leidub ka teavet värvide tervendavate omaduste kohta. Inimesed on tuhandeid aastaid kasutanud värve ravitsemiseks, meelelahutuseks, ilu loomiseks ning selleks, et tunda ennast säravana ja elavana. Värve leidub ju kõikjal – looduses, kodus, riidekapis ja toidus. Laskem siis värvidel oma elu värvikamaks muuta!

Et loetust kasu saada, ei pea tingimata haige olema. Kõiki esitatud tervendamisprotsesse võib kasutada oma tervise, heaolu, tunnetuse ja edukuse parandamiseks. Ning seeläbi saab oma ellu tuua suuremat tasakaalu ja rahu, õnne ning rõõmu.

Selge on ka see, et sisemist tarkust avastada ja seda kuulata ei saa vaid paar korda aastas. See peab olema eluviis. Kui saad enda jaoks kasu – märkad muutusi teadvuse avardumisel ja koged enesetervendamise väge –, siis sa ei tahagi enam teistmoodi elada. Usun, et selle raamatu tähtsaim sõnum on soovitus lõpetada väär, teistest mõjutatud elustiil; kõrvaldada oma elust see, mis sind hävitab, ning tuua välja oma tõeline mina. Seega, kui paned tähele oma keha saadetud sõnumeid, oled vägagi elus ja terve.