Kas olema nüüd Aafrika vangid? Või hoopis hästiturvatud rahvuspargi külalised?

Oleneb kust poolt vaadata. Fakt igatahes, et Svaasimaa Hlane rahvuspargis on 22 000 hektarit pinda elevantidele, lõvidele, jõehobustele, ninasarvikutele. Ja inimesed on pargi külastuskeskuses umbes paari hektari suuruses turvatsoonis, et mitte öelda oma puuris.

Tagurpidi loomaaed

Ja kõige huvitavam, see toimib. Kõigepealt kargavad kohale inimesi vaatama impalad, kohalikud antiloobid, osates imehästi tarasid ületada. Tuiavad ringi majade ümber ja teevad oma graatsilisusest hoolimata koledat mörisevat häält.

Järgmisel päeval on kohal ka ninasarvikud, kes end elektriaia veerde magama keeravad, aga samas ikkagi silmanurgast aiatagust inimrahvast silmavad. Ei jää tulemata ka kaelkirjakud, elevandid, jõehobud. Ikka oma tavapärase veevõtupaiga veerde, silm aga siramas kaugemale traataia taha, kus loomarahvale vaatamiseks aina uusi ja uusi inimesi ette aetakse.

Must mamba

Raske värav avaneb vaid uute külastajate sisse ja vanade väljalaskmiseks ning loodusretkedele suundujate autodele. Siis on loomarahva lust eriti suur – inimesed tuuakse neile vaatlemiseks suisa autoga ja otse peesitamispaikadesse kätte.

Siiski pole see teineteise seiramine vaid lust ja lillepidu. Kui esimene giid osutab nii saja meetri kaugusel su majast maas olevale maole ja teatab, et see on Aafrika üks mürgisemaid, läheb lihtsalt kõhus veidi külmaks. Kui pool päeva hiljem teatab teine giid maapinnale ositades, et just siin on hiljuti nahka vahetanuid must mamba, siis külmatunne aina tõuseb ja silme ees hakkavad ringi jooksma kuumad kaadrid filmist "Kill Bill". Üheks tapariistaks oli seal just must mamba. Meenub – ole sa siin puuris või mitte, peremees pole sa kindlasti mitte.

Kui aga tõele au anda, ega siis variant - inimesed puuris, loomad vabaduses - ka Eestimaale võõras ole. Näiteks kuulus Alutaguse metsade karudejälgimise onn töötab samal põhimõttel – inimene pannakse sinna ööks turvaliselt lukku ja lastakse karul rahumeeli oma igapäevases keskkonnas mütata.

Toimib sama hästi kui Aafrikas.