Viimaks tõesti: pühapäeva, 22. aprilli keskpäeval saab Väike-Maarja keskväljakul avatuks legendaarse Georg Lurichi ausammas ja oma 142. sünniaastapäeval jõuab meie suurkuju sümboolselt tagasi koju – sünnikohta Väike-Maarjasse.

1876. aasta 22. aprillil sündinud Georg Lurich ei ole kohapeal üksnes legend, vaid igapäevareaalsus. Georgi nime kannab hinnatud külakõrts, mis on enesele korra isegi „rattad alla“ saanud ja kraanaga teise kohta nihutatud. Tõeliselt lurichlik samm!

Vägimehe nime kannavad kohalik rammumeeste võistlus ja korvpallivõistkond, toimub rahvarohke Lurichi teatejooks.

Koduloomuuseumis, kohe Lurichi kujuga väljaku kõrval on aga Lurichi tuba, kus saab näha ka nüüd hiigeltaieseks saanud Amandus Adamsoni 1903. aasta kuju koopiat originaalsuuruses, veidi väiksemana kui meeter. Just sedasama, mis Ameerikas varastati ja enam kui sada aastat salapäraselt peidus püsis. Sama kuju väiksemat koopiat, mis asub Tallinnas Pirital on ära varastatud aga ligi kümme korda.

Tänast Lurici kuju avamist tähistatakse Väike-Maarjas kõnekoosolekuga, kus astuvad üles spordiajakirjanik ja kunagine kange spordimees Paavo Kivine ning Lurichi fondi halduskogu liige Raul Rebane. Aga ka Väike-Maarjas välja antava Wiedemanni keeleauhinna lauretaat Reet Kasik.

Väike-Maarja kuulsas keeletammikus hakkavad kasvama nii Georg Lurichi kui Reet Kasiku tammed.