Kontrolli veresuhkrut

See on raske ja progresseeruv krooniline haigus, mis tekib siis, kui inimese kõhunääre ei tooda piisavalt insuliini või kui organism ei suuda seda efektiivselt kasutada. Haiguse kontrolli all hoidmiseks vajab diabeedihaige, nagu ka terve inimene, insuliini. Seda hormooni valmistatakse kõhunäärmes ja see on vajalik selleks, et keharakud saaksid ära kasutada veresuhkru ehk glükoosi. Seepärast on oluline aeg-ajalt oma veresuhkru taset kontrollida. Seda saab teha enda perearsti juures.

Diabeedi raviks on vaja järgida arsti nõuandeid ja kokkulepitud sagedusega kontrollida veresuhkru taset.

Tavaliselt ravitakse 2. tüüpi diabeeti tablettidega, kuid vastavalt selle raskusele võib vajalikuks osutuda ka insuliini süstimine. Haiguse diagnoosib ja ravib perearst, kes lisaks ravi määramisele nõustab patsienti elustiili, sh toitumis- ja liikumisharjumuste osas. Kuna enamik 2. tüüpi diabeedi haigeid on ülekaalulised, on tarvis patsiente motiveerida oma kehakaalu vähendama, arvestades ülekaalu ja rasvumise negatiivset mõju haiguse kulule ning võimalike tüsistuste tekkele. Diabeet võib põhjustada ka teisi kroonilisi haigusi, näiteks kõrgvererõhktõbe, mis on enam levinud südame- ja veresoonkonnahaigus Eestis.

Haigust saab ennetada

Tervisliku elustiiliga saab 2. tüüpi diabeeti ennetada, mistõttu on väga oluline ka enda panus: tervislik toitumine, korrapärane liigutamine (mis ei pruugi alati tähendada sportimist), hügieeni hoidmine ja kehakaalu jälgimine. Iga päev vähemalt 30 minutit liigutamist vähendab 2. tüüpi dia­eedi tekkimise riski 40%. Haigestunutele on need tegurid sama tähtsad kui ravimid ja aitavad ravieesmärki saavutada.

Patsiendile sobiv füüsiline koormus peab toimuma vähemalt kolmel päeval nädalas. Igasuguse füüsilise koormuseta päevi ei tohiks järjestikku olla üle kahe. Toitumise juures on oluline teada ja osata hinnata süsivesikute ning küllastamata rasvhapete hulka toiduainetes ning kiudainete rolli oma igapäevastes toiduportsjonites.

Diabeedist pole võimalik terveneda, kuid seda saab ravimitega tõhusalt kontrolli all hoida – eesmärk on hoida veresuhkru tase kindlas vahemikus. Veresuhkru mõõtmiseks kasutatakse glükomeetri ja selle juurde kuuluvate lisatarvikute abi (testribad ja lantsetid ehk torkevahendid sõrmeotsast vere võtmiseks). Haigekassa ravimite ja meditsiiniseadmete loetelu kaudu on diabeeti põdevatele patsientidele tagatud väga lai valik tänapäevaseid ravivõimalusi (nii ravimeid kui ka meditsiiniseadmeid).

2016. aasta I poolaastal hüvitas haigekassa diabeetikutele mõeldud meditsiiniseadmeid (lantsette, testribasid, insuliini süstimiseks ühekordseid nõelu) 36 161 inimesele kahe miljoni ja ravimeid 58 854 inimesele üheksa miljoni euro eest.