„Mina olen oma põhimõtted kaasa võtnud lapsepõlvekodust, kus toidust peeti väga lugu, st. võileib söödi lõpuni, taldrik söödi tühjaks, kui oli soovi võis lisa võtta, ka see tuli ära süüa. Samu kombeid olen püüdnud õpetada oma lastele.“ – Malle Kobin, Aasta Ema 2013

2. Planeeri hoolikalt ja osta teadlikult – veendu, et valitud toiduaine ja selle kogus vastab Sinu vajadustele

„Osta poest toorainet vastavalt tarbimisele. Mitte minna kaupmeeste ja reklaamide ohvriks ning soetada endale lihtsalt kasvõi hea hinna pärast koju toorainet, mispärast minema visatakse (nt säilivusaja lõppemise pärast). – Juhan Heinsalu, Von Krahli Aed peakokk

“Planeeri toidu koguseid – kui palju osta, mille jaoks, palju on sööjaid. Kasuta toitude valmistamisel retsepte või mõtle vähemalt läbi kogused.” – Taigo Lepik, Swissôtel Tallinn peakokk

3. Ära mine poodi tühja kõhuga ega liiga tihti

„Poodi ei tohi minna tühja kõhu või pohmakaga, siis kipuvad inimesed ostma liiga palju asju kokku, mida tegelikult niiväga vaja ei olegi!“ – Lauri Tomingas, AGT stuudio (Tervise Catering) peakokk

“Poes käi nädalas paar korda, mitte iga päev – mida tihedamini käid, seda rohkem jama ostad.” – Taigo Lepik, Swissôtel Tallinn peakokk

4. Osta võimalusel otse tootjalt või kasvata ise

„Suure osa oma toidust - piim, liha, munad, juurviljad, aedviljad, puuviljad – kõik kasvatame ise, ilma kunstväetise ja umbrohumürkideta. Teeme palju hoidiseid.“ – Malle Kobin, Aasta Ema 2013

„Kui kasvatada ise toitu kasvõi natukene, vähendab see väga palju raiskamist ja ära jäävad ka need pikad suure ökoloogilise jalajäljega ahelad.“ – Toomas Trapido, Things.info kaasasutaja; Let’s Do It! World Cleanup

5. Tee ise kastmed-puljongid

„Valmistoodete ostmise asemel tee ise algpõhjad (supid, kastmed, puljongid) ja pane sügavkülma. Poolikud veinid, külmkapist leitud juurikajupid ja söögivalmistamisel alles jäänud liha kelmed keeda vaiksel tulel ühes potis kastmepõhjaks. Pane samuti karpidesse ja jäässe. Sellise leeme baasil saab hea põneva kastme üles ehitada“ – Inga Paenurm, Presidendi Kantselei peakokk

6. Säilitamisel aitavad vaakumpakendaja ja külmutamine

„Pakuksin välja võimaluse osta odav, kodune vaakumpakendaja. Selliselt toidu säilitamine mõned päevad kuni nädal tavalises külmkapis tekitab kindlasti selle toidu järele isu, mille te muidu oleksite pannile kuivama jätnud või lihtsalt ära visanud.“ – Teet Laur, Rootsi saatkonna peakokk

„Järele jäänud puljongid sügavkülmuta kas karpides või jääkuubikute kotis.“ – Õile Aavik, Kuressaare Ametikooli toitlustuse valdkonna juhtõpetaja

7. Kasuta kogu toit nutikalt ära – valmista jääkidest nt puljongit, kotlette või magustoitu

„Kui juhtub toitu üle jääma, tuleks järgmiseks toidukorraks lisada sinna mõnda sobilikku toiduainet juurde ja valmistada sellest hautis või vormitoit.“ – Valli Järve, Türi Toimetulekukooli kokk

„Keeda jääkidest puljongit, nt kui ostad terve kana, pistad ahju, sööte liha ära ja siis luustik puljongiks. Kõigi puljongite maitseks võib lisada peaaegu kõiki juurviljade “jääke”, nt sibulakoored, porgandi otsad, kapsa juurikas ja neid jälle tasasel tulel keeta.“ – Ly Kaups, Hiidlaste Koostöökogu

8. Pea meeles oma või sõbra pere parimat sõpra – lemmiklooma või kodulooma

„Kurnatud puljongi massi saab endale meie nõudepesija, kes söödab selle oma koerale. Seega saab kõik kalast ära kasutatud.“ – Rain Käärst, Rain Stuudio peakokk

„Kuna meil on ka koduloomad, siis toitu nii öelda raisku ei lähegi – prügikasti toitu ei visata.“ – Malle Kobin, Aasta Ema 2013

9. Ära viska toitu kergekäeliselt minema

„Enne toidu kergekäeliselt minemaviskamist tuleks teha sensoorne hinnang – kõigepealt visuaalselt, et ega pole näha hallitust, värvimuutusi, konsistentsi muutusi (näiteks kihistumist), siis nuusutada ja vajadusel ka maitsta. Kui tõesti ei sobi ka peale läbiküpsetamist ehk kuumtöötlemist, siis teinekord püüda kas kiiremini ära tarbida või vähem osta.“ – Sirje Potisepp, Toiduliit

10. Sorteeri prügi

„Oluline on ka prügi sorteerimine. Biojäätmed eraldi ja need tuleks panna alati läbipaistvasse kilekotti, ei pea olema paberkott.“ - Nele Hendrikson, Toidupank

Allikas: Maablogi