Samas ei tohiks unustada, et nii nagu auto puhul, tuleks ka pikemas kasutuses olnud abivahendid enne suuremat väljasõitu tehniliselt üle kontrollida ja väljasõiduks ette valmistada. “Lisaks turvalisuse tagamisele ennetab abivahendi kontrollimine ka võimalikke probleeme välismaal: näiteks võib kodust eemal abivahendile sobiva varuosa leidmine olla üsna keeruline ja ebamugav ning sageli ka kulukas," paneb Tiido abivahendi kasutajatele ja nende lähedastele südamele.

Nõuanded suviseks reisimiseks:

1. Kontrolli ratastooli ja tugiraami rattaid ning pidureid

Ratastooliga või tugiraamiga reisijatel soovitab Tiido kindlasti enne reisi või matka ratastooli rehvide õhurõhk ja pidurite rakendamine üle kontrollida ning teha kindlaks, et rattad sõidaksid otse. “Uues keskkonnas liikudes võivad kaldteed olla oodatust libedamad või manööverdamine keerulisem,” selgitab Tiido, miks on töökorras abivahend äärmiselt oluline.

2. Kargu ja kepi otsikud korda

Samuti tuleks Tiido sõnul karkude ja keppide kasutajatel kontrollida abivahendite kummiotsikuid, mis ei tohiks olla liiga kulunud. “Kulunud otsaga kark või kepp võib libedamal metallpinnal paigast libiseda ja nii võib inimene lihtsasti kukkuda. Selle ennetamiseks tasub kulunud kargu- ja kepiotsikud kindlasti enne pikemat retke välja vahetada,” selgitab Tiido ja märgib, et värvilised kargud ja kargukummid on suveperioodil tavalistega võrreldes isegi populaarsemad.

3. Üüri reisimiseks ajutine abivahend

Tiido toob välja, et üsna sageli võtavad abivajajad enne pikemat reisi üürile kergema, kompaktsema või täiendava abivahendi. ‘“Suvisel ajal on liikumisabivahendite üürimine päris populaarne, kuna just siis on rohkem väljasõite ja välikontserte” märgib Tiido. Nii küsitakse suveperioodil sageli laenuks kergemaid kokkukäivaid ratastoole, toekamaid käimiskeppe, aga ka multifunktsionaalseid käimisraame istumisaluse ja korviga, et asju käe otsas kaasas kandma ei peaks. “Lisaks on üürimise plusspooleks võimalus vahend hiljem tagasi tuua või sobivama vastu vahetada - nii ei jää see kasutult koju seisma,” märgi Tiido.

4. Tutvu teenuspakkujate võimalustega erivajadustega inimestele

Mitmeid abivahendeid, näiteks ratastoole on võimalik vajadusel ka sihtkohas välja üürida. “Nii lennujaamades, kruiisilaevadel kui ka paljudes hotellides võimalik broneerida endale juba pileteid ostes ratastool ja vajadusel ka ratastooli saatja, et teekond mugavamaks teha,” kirjeldab Tiido. Küll aga paneb ta südamele, et kindlasti tasub uurida erinevate teenuspakkujate võimalusi erivajadustega reisijatele enne reisi ja broneerida vajalikud abivahendid võimalikult varakult.

5. Uuri, kui abivahendi-sõbralik on reisisihtkoht

Tiido soovitab pikemaid väljasõite või uute kohtade külastust alati ette planeerida. “Tasub varuda aega ja uurida, kuidas pääseb reisisihtkohta näiteks ratastooli või tugiraamiga ning missugused võimalused on selles paigas näiteks inva-WC kasutamiseks,” soovitab Tiido. “Samuti on varajane broneerimine oluline siis, kui soovite saada majutusasutuses liikumisabivahendiga külalistele mõeldud tuba - sageli on selliseid tubasid vähe, aga soovijaid mitu.”

6. Lae akud täis

Lisaks täislaetud akuga mobiiltelefonile on abivajajatel, kes kasutavad liikumiseks skuutrit või elektrilist ratastooli, äärmisel oluline laadida abivahendi aku enne kodunt väljumist täis. “Kui juhtub, et liikumisabivahendi aku saab pidevalt liiga kiiresti tühjaks, tasuks mõelda aku väljavahetamisele. Nii saab vältida olukorda, kus aku kõige ebasobivamas kohas ootamatult tühjaks saab,” selgitab Tiido.

7. Ära unusta ravimeid ja päikesekaitset

Abivahendi tehnilise seisundi kõrval on sama oluline ka selle kasutaja seisund. “Kindlasti ei tohiks unustada päikesekreemi, sääsetõrjevahendit, suvemütsi ja ka veepudelit - nende puudumisel võib väljasõit rikutud olla,” hoiatab Tiido. Samuti tuleks kaasa võtta vajalikud ravimid ja panna reisiks valmis ka isiklikuks hügieeniks vajalikud vahendid.

Tiido julgustab abivajajaid kodudest välja tulema ja olema osa ühiskonnast, et nautida suviseid ettevõtmisi ja üritusi. “Abiks on kindlasti ka reisikaaslased või suvesündmuste külastajad, kes vajadusel ukse avavad või teed juhatavad. Samuti võiksid erivajadustega inimeste lähedased abivajajatele pisut rohkem oma tuge pakkuda, et suvest saaks rõõmu tunda kogu pere.”

Invaru abivahendikeskus on liikumiserivajadustega inimeste abivahenditele spetsialiseerunud valdkonna suurim ekspert Eestis. Üle Eesti kaheksas linnas asuvates teeninduspunktides käib igal kuul enam kui 10 000 abivajajat.