Liivakasti ehitust tuleb alustada asukoha ning materjali valikuga. Sarnaselt aiaterrassile on mõnusam kui mängunurk asub aia päikesepoolses osas. Jälgida tasub, et mängunurga vahetus läheduses poleks suuri puid, mis liivakasti lehtede ja okstega risustavad. Päris mäekõrguse kuklasepesa juurde pole ka mänguplatsi tark ehitada.

Kui soovite joonist suuremalt näha, siis klikage pildile.
Liivakasti ehituseks sobivad immutatud terrassilauad, kuna haljas töötlemata laud võib juba järgmiseks hooajaks pehkinud olla. Immutusvahend ise on loodus- ja inimsõbralik. Liivakasti äärte kõrgus võiks olla ca 25 sentimeetrit ehk sama kõrge kui kaks standardse laiusega terrassilauda ülestikku.

Liivakasti keskmised mõõtmed on 1,5x1,5 meetrit. Kui lapsi on mitu või ruumi on vaja rohkem, siis saab muidugi ka suurema liivakasti, näiteks 2x2 meetrit mõõdus ehitada. Kel rohkem fantaasiat ja aega võib mängunurga ehitada ruudu asemel viie- või kuusnurkse kujuga. Või kasvõi neerukujulise nagu bassein. Tööd ja kulu on natuke rohkem, aga tulemus selle võrra omapärasem.

Liivakasti ehitamisega saab hakkama igaüks

Liivakasti ehitamist tuleb alustada nurgatugede paigaldamisega, milleks sobivad 50x50mm mõõdus prussijupid. Kasti seintele lisatugevuse andmiseks võib toed paigaldada ka seinte keskosasse. Prusside külge tuleb kinnitada külje- ja pealislauad. Kinnitamiseks sobivad ilmastikukindlad puidukruvid.

Liivakastile võib sügavuse lisamiseks maapinda augu kaevata, kuid see pole väga vajalik. Küll aga on soovitav liivakasti põhja paigutada geotekstiil - peenravaip, mis ei lase rohututtidel liivast läbi kasvada. Geotekstiili müüakse nii rulli kui ka väiksemate tükkidena.

Kõige lõpuks tuleb kast täita liivaga. Liiva karjäärist tuua ei ole hea kuna see võib olla prügine. Kõige parem liivakasti sisu on segatud poes müüdavast peenemast ja keskmise jämedusega liivast – ainult peenike liiv lendab tuulega ära ja jäme on lihtsalt ebamugav. Peenikese ja keskmise jämedusega liiva segu võiks olla umbes 1/3 keskmise kasuks.

Kui liivakast pole kasutusel, siis võib kasti puulehtede ning kasside-koerte vastu katta koormakilega. Või ehitada immutatud puidust sobiv katteplaat.

Osavamate kätega lapsevanem peaks laste liivakasti algusest lõpuni valmis saama vähem kui kahe tunniga, teistel ei tohiks tööks kuluda üle kolme tunni.

Liivakasti materjalikulu

MaterjalMaterjalikulu*Hind**
Terrassilaud (paksus 28, laius 120)18m502,20 krooni
Puidukruvid (5x60)1 pakk (20tk)27,90 krooni
Ehituspruss immutatud (50x50)2m27,80 krooni
Geotekstiil ehk peenravaip1,5m38,85 krooni
Liiv peenike (0-0,08mm)3 kotti 25kg (kokku 75kg)89,70 krooni
Liiv keskmine (0,63-2mm)6 kotti 25kg (kokku 150kg)263,40 krooni
  Kokku 950 krooni

* Arvestatud on 1,5X1,5 meetrise liivakastiga

** hinnad K-rauta kauplustes