Margariinikarpi on ta lõiganud suurtest maasikatest viilusid. Ühest marjast saab neid neli-viis. Väike tükk küll, aga mekk on hää. Mõnigi ostab seepeale sada või paarsada grammi. Võib-olla rohkemgi.

Nagu ikka, on kodumaiste magusate maasikate hind algul soolane. Tartu turul tuli nädal tagasi kilo marjade eest välja käia 10 eurot.

Esimestena pääsesid turule ja said parimat hinda küsida need, kes kasutavad katteloori. Aga kauaks neil pidu ei ole, sest kohe-kohe valmib mari ka ülejäänuil. Algul Lõuna-Eestis ja seejärel jõuab rinne päev-päevalt lähemale meie suurimale turule. Pealinnale.

“Olen juba maitsta saanud, paari-kolme päeva pärast läheb minulgi korjamiseks,” räägib selle nädala esmaspäeval Helme Maasikakasvatuse OÜ juhataja Andrus Horn, kelle Valgamaal kasvavad maasikad ei tea katteloorist tuhkagi.

Kuumus kiirendas valmimist

Andrus Horni arvates tema sel nädalal 10 euro suurust hinda küll enam ei näe. See hakkab kiiresti langema. Aga nelja-viie euro ringis kilost loodab ta algul ometi saada.

“Eks tegelik hind selgub kohapeal, oleneb, palju marju turule viskab,” ei taha Horn ka ennustamisega liiale minna.

Küll usub ta, et maasikate tippajal korraliku maasika hind letil alla kahe euro kilost ka ei kuku.

Muidu töö ja vaev enam ei tasuks, umbes nii, nagu piimatootja saaks piimast vaid paar-kolm krooni liitrilt.

Otsad jätab mees lahtiseks ka ses osas, kui hea maasika-aasta tuleb. Õisi ja marju otsas on, kuid väga suurt saaki ei julge ta ometigi ennustada. Kõik oleneb ilmadest.

Kuigi niisutus on tal töös ja marjad kasvuks juua saanud, siis juuni esimesed tosin kuuma päeva kuigivõrd ometi mõjusid. Liiga kuum oli.

“Aga see-eest valmivad marjad nüüd tavalisest nõksa varem, muidu ikka jaanipäevaks või mõni päev hiljemgi, harva, kui enne jaani neid sai,” võrdleb üle kümne aasta maasikaid kasvatanud Horn tänavust varasematega.

Õielõikurid tänavu põllul midagi hullu korda ei saatnud. Aga kes neist ikka päriselt pääseb, ütleb ta. Õnneks ei teinud seekord öökülmad liiga, neid ei olnudki enam mais, õitsemise ajal.

Koos sel kevadel istutatud nelja hektariga on tal maasikaid kümnel hektaril, valdavalt ‘Polka’ ja ‘Sonata’.

“Enamik maasikaist läheb mul Tallinna Keskturule, mingil määral ka Soome,” räägib Horn, lisades, et sedavõrd suure tootmise juures peabki suuremate turgudega arvestama.

Seevastu Tartumaal Luunja vallas Sava külas kaheksal hektaril maasikaid kasvatav Lemmatu Marjatalu OÜ müüb enamiku marju Soome. Perefirma asju ajavad koos Kärt ja Ville Karhunen.

“Mu abikaasa on soomlane, ta on kolmandat põlve maasikakasvataja, käib Soomes maasikaid kasvatanud vanaisa jälgedes,” toob Kärt Karhunen välja ühe põhjuse, miks nende marjad enamasti Soome lähevad.

Rääkimata sellest, et varajaste marjade eest teenivad nad Soomes tunduvalt enam kui Eestis saaks. Kevadel olid neil maasikad õitsemise alguseni katteloori all, nii saadi turule minna enne teisi. Esimesed marjad valmisid 6. juunil, paar nädalat mullusest varem.

“Algus näitab küll väga head marja-aastat,” on Kärt Karhunen optimistlik. Pigem teeb talle muret piisaval arvul korjajate leidmine, sest maasikas teadupärast ei kannata kaua peenral ilus olla.

Kaks eurot kilost on alumine piir

Ville Karhuneni sõnul said maasikad talvel madalamates kohtades küll külmakahjustusi ja ka põlluhiired tegid siin-seal neile kahju, õnneks mitte väga palju.

Rohkem kartis ta läinud nädala kuumuse jätkumist, sest vaatamata niisutusele, vajutanuks see marjadele ometi oma pitseri. Aga õielõikurit ta peaaegu et polegi märganud, tõrje sai tehtud õigel ajal.

“Jaanipäevani saan kindlasti Soomes marjade eest head hinda, pärast seda hakkab ka seal juba oma mari tulema,” kaalutleb ta.

Kui Soome on oma marjast täis ja ka siin marjahind alla läinud, hakkavad nad Kärt Karhuneni sõnul tegelema marjaturismiga.

Ümbruskonna ja Tartu rahvas käib endale marju korjamas ning saab need turuhinnast tüki maad odavamalt kätte.

“Eelmisel suvel käis meil nii umbes viis tuhat inimest, aastatega on kujunenud lausa püsikliendid,” märgib Kärt Karhunen.

Mis maasikahinda puutub (kui madalale see lõpuks kukkuda võib), siis see sõltub nii Kärdi kui ka Ville arvates suuresti ilmadest.

“Alla kahe euro kilost ei tahaks küll ilusat marja müüa — eks ta sinnakanti, kui väga hea maasika-aasta tuleb, võib ka pidama jääda,” arutleb Kärt Karhunen.

Sel esmaspäeval oli Eesti maasikate hind Tartu turul langenud kümnelt eurolt kilo eest kahe euro võrra.