Eesti toidutootjad tutvustavad oma tooteid toidumessil Pariisis


VELLO EENSALU
Foto: Karin Kaljuläte

Sel nädalal toimub Pariisis rahvusvaheline toiduainetööstuse mess SIAL 2014 (Salon international de l’agroalimentaire), kus Eesti toidutootjate stende korraldab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Eesti põllumajandus- ja toidusektori huvi Prantsusmaa turu vastu kasvab pidevalt, on ju Prantsusmaa Euroopa suuruselt teine turg. Tänavu tutvustavad messil oma tooteid E-Piim tootmine, Lightfood, Salvest, Saku Õlletehas ja Värska Vesi. Stendid asuvad kolmes erinevas hallis ja tootjad kasutavad stendipinda kokku 82 ruutmeetrit.

Tänavu 50. korda toimuv SIAL kuulub Euroopa tähtsaimate toidumesside hulka, seda messi korraldatakse üle aasta. Pariisi kogunevad toiduainetööstuste ja kaubanduse esindajad üle maailma, mistõttu ei piirdu Eesti tootjate huvi pelgalt Prantsusmaa turuga. 2013. aastal oli Prantsusmaa Eestile 16. kaubanduspartner osatähtsusega 1,8 protsenti, kogukäibega 459,8 miljonit eurot. Toiduainete ja põllumajandussaaduste ekspordi maht moodustas sellest 0,8 protsenti ja impordimaht 3,8 protsenti.

E-Piim tootmine tutvustab Pariisis juuste, võid ja piimapulbreid. Lightfood viib Prantsusmaale oma biokeemiliselt aktiivsed ja kasulikke piimahappebaktereid Lactobacillus Bulgaricus sisaldavad hapupiimajoogid Ayran ja Ayran Mint. Värska Vesi pakub messil mineraalvett Värska Originaal, Värska gaseerimata joogivett ja gaseeritud joogivett. Saku Õlletehas aga võtab messikülaliste jaoks kaasa õlled Saku Originaal, Saku Kuld, Saku Tume, Saku Porter, aga samuti ka long-dringi greibimaitselise Saku GN Long Drink ja energiajoogi Super Manki. Salvest viib Pariisi oma lastetooted.

22. oktoobril on messi ja Eesti eksponente lubanud külastada ka Eesti suursaadik Pariisis Sven Jürgenson ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse ekspordinõunik Prantsusmaal Kristiina Kalda.