Eksootiline mõiste on surimi, mis jaapani keeles tähendab kalahakkliha. Sellest makrat ja krabipulki (nüüdse tootenimetamise korra järgi “krabimaitselisi pulki”) valmistataksegi.

Surimi’t tehakse eeskätt sellistest tursalistest, kellel on vähe liha ja palju luid, mistõttu on neid kala kujul tülikas süüa. Surimi’t hakati valmistama Ida-Aasias mitusada aastat tagasi. Hiinlased teevad surimi’st frikadelle ja kasutavad seda traditsioonilise supi geng’i koostisosana. Jaapanis tehakse sellest surimi-tooteid ja kastet.

Tänapäevaseks surimi-tööstuseks vajaliku tehnoloogia arendasid välja jaapanlased 1960. aastate alguses.

Tänapäeval on kõige suuremad surimi-tootjad Ameerika Ühendriigid ja Jaapan, oluliseks tootjaks on saanud ka Tai ja Hiina.

Mis on surimi?

Surimi pole veel toit, vaid kõigest tooraine. Toitev ja tervislik.

See on kontsentreeritud kalavalk, maitsetu ja lõhnatu. Tootmise käigus on eemaldatud ka rasv.

Surimi’t valmistatakse väherasvasest valgest kalast. Tootmine algab tavaliselt juba laevas vahetult pärast püüki, et kala oleks võimalikult värske.

Toiduks sobiva maitse ja konsistentsi saamiseks segatakse juurde jahu, muna, õli, maitseaineid.

Sobivaid maitse- ja lõhnaaineid lisades valmistatakse surimi’st sageli tooteid, mis meenutavad delikatess-mereande. Nõnda pakuvad nad kallitele delikatessidele ka taskukohast alternatiivi. Vahel antakse toodetele meresaaduste kuju: kreveti, kammkrabi, krabi- või merevähijalgade oma.

Eestis on levinumad surimi-tooted krabipulk ja lumekrabi.

Jälgige etiketti!

Surimi on kasulik, kuid tooteid ostes tuleks jälgida tootepakendilt koostis-ainete sisaldust, sest surimi sisaldus surimi-toodetes erineb suuresti.

Laias laastus võib surimi-tooted jagada surimi-sisalduse järgi kolmeks. Esimese rühma moodustavad nn premium-tooted, mis sisaldavad surimi’t vähemalt 50%. Need on valmistatud ilma säilitusainete ja GMOta. Samuti ei sisalda need maitsetugevdajat. Rasva leidub neis tavaliselt alla 2%. Selline toode on näiteks Viči lumekrabi.

Teise rühma kuuluvad klassikalised tooted – surimi-sisaldus 40–50%. Näiteks Viči klassikalised krabipulgad.

Kolmanda rühma moodustavad alla 35% surimi-sisaldusega tooted.

Salat, supp, praad

Nami-nami toidublogi moderaator Pille Petersoo valmistas surimi’st salati, supi ja krabipätsid. Surimi Aasia päritolust lähtudes proovis ta neid kõigepealt valmistada aasiapäraselt. Ent toite maitstes leidis siiski, et see pole päris see. Nõnda siirdus ta inspiratsiooni otsides lausa teisele poole maakera. Uued retseptid said mõjutust Ameerika köögist.

Pille Petersoo hinnangul võiks surimi-tooteid meil senisest hoopis rohkem kasutada. Lisaks tuntud makra-riisisalatile sobib surimi veel paljude toitude hulka. Surimi-toodete valik kauplustes on lai ning see annab võimaluse kasutada toiduvalmistamisel fantaasiat. Pille soovitab eelistada kõrgema surimi-sisaldusega tooteid, mis on kvaliteetsed ja tervislikud.

Kasutatud on Vičiunai Baltic OÜ infomaterjali.


Retseptid

Lumekrabisalat kukli vahele

neljale

300 g surimi’t (nt lumekrabi)
1 dl majoneesi
4 sl hapukoort või jogurtit
2 peeneks hakitud sellerivart
1 purustatud küüslauguküüs (soovi korral)
3–4 hakitud rohelist sibulat
1–2 sl sidrunimahla
soola ja musta pipart
näpuotsatäis suhkrut
lehtsalatit
4 kuklit

Segage kausis majonees ja hapukoor/jogurt. Lisage hakitud seller, küüslauk, roheline sibul. Maitsestage soola, pipra, suhkru ja sidrunimahlaga. Lisage tükeldatud surimi. Segage kergelt läbi. Serveerige koos salatilehega kukli vahel.

Ingveri ja sidruniga krabilihasupp

neljale

Supipõhi:

400g purk konserveeritud maisi (NB! Jälgige, et suhkrut poleks lisatud. Pange 4 sl maisi kõrvale garneeringu jaoks)
2,5 dl piima
5 dl kanapuljongit
1 tl riivitud ingverit (võib ka rohkem)
1 sl sidrunimahla
soola ja musta pipart

Garneering:
1 sl võid
4 sl konservmaisi
1 tl riivitud ingverit
1–2 hakitud rohelist sibulat (soovitatavalt heledat osa)
1 sl sidrunimahla
120–150 g surimi’t (nt krabimaitselised tükid või lumekrabi)
värsket koriandrit või peterselli
soola ja musta pipart

Valmistage supipõhi. Pange selleks mais ja piim kannmikserisse ning püreestage. Pange potti, lisage kanapuljong, ingver, sidrunimahl ja maitsestage soola-pipraga. Kuumutage keemiseni ja keetke tasasel tulel umbes 10 minutit.

Garneeringu jaoks kuumutage pannil või. Lisage mais, ingver, roheline sibul. Maitsestage sidrunimahla, soola ja pipraga. Kuumutage paar minutit, siis segage juurde surimi. Kuumutage kiiresti läbi, segage juurde maitseroheline.

Serveerimiseks tõstke supp taldrikule, seejärel tõstke keskele kuhjake garneeringut (võite garneeringu ka lihtsalt supi hulka segada).

Krabipätsid

neljale

300–400 g surimi’t (nt krabimaitselised tükid Special)
4 sl riivsaia
2 muna
2 sl majoneesi
1 tl kanget sinepit
1 hakitud sellerivars
1 hakitud väike sibul
1 tl maitseainesegu (nt Old Bay*, Cajuni või mõni kalamaitseaine)
soola ja musta pipart

Segage kausis majonees, muna, sinep, seller, sibul, vürtsisegu ja sool-pipar. Segage juurde riivsai ning seejärel tükeldatud surimi. Vormige 8 suurt või mitu väiksemat pätsi, suruge lamedaks.

Praadige pätsid keskmiselt kuumal pannil õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Serveerige külma hapukoore- või jogurtikastmega.

* Retsept on inspireeritud Ameerika populaarsetest Crab Cake’i retseptidest, millele lisatakse enamasti Old Bay Seasoningi maitseainet. See sisaldab sinepiseemneid, paprikat, selleriseemneid, loorberilehte, tšillit, kaneeli, nelki, vürtsi, muskaati/maasist (muskaatõis – toim), kardemoni, soola, ingverit, musta pipart.

Pille Petersoo


Millest tehakse surimi’t

Surimi tootmiseks sobivad kõige paremini põhjaputassuu, kotkaskala, mintai, meriluts, merilang, tursk, heik, kilttursk, beluuga, ahven, paltus, saida, heeringas, riffahven, makrell, snuuk ja sardiinid.

Krabimaitseliste toodete (pulgad, nuudlid) tegemisel kasutatakse praegu Vaikse ookeani mintaist valmistatud surimi’t.

Allikas: toitumisteadlane Riina Sink