Ja tõepoolest – Võrumaa inimesed on turismimessile pannud üles Suure Munamäe vaatetorni koopia, selle kõrval panoraam pildiga, mis päristornist avaneb.

„Hea ilmaga näeb täna Hiiumaale välja,“ kinnitas torni perenaine Ene Aedma.

Nägi ka. Läänemaa paistis samuti kätte, rääkimata Viljandist, Lääne-Virumaast ja isegi Saaremaad nägi, kui kael korralikult vinklisse keerata.

Turismimessile tulevad maakondi esindama erakordselt rõõmsameelsed inimesed, kes pealegi on kaasa võtnud kõiksugu maitsvat kraami ja trumpavad üksteist üle väikeste katsete ja trikiga küsimustega.

Hiidlased lasid loosirattal käia ning kiitsid uut trükisooja „Hiiu keele raamandut“, mida kohapeal ka müüakse.

Kihnlased lõikasid leiba ja saia ning kinnitasid ühest suust, et see on iganenud info, justkui oleks nende saare väravad ainult suvel lahti. „Laev käib väga hästi,“ kiitis Jana Ruubel. „Kui meie saame ühe päevaga Tallinnas käidud, siis saab meil ka ühe päevaga külas käidud.“

Kätlin Palu ütles, et näiteks tema pakub ka aastaringset majutust ja tuldagu aga kohale – talvel ongi hea vaikne ja rahulik ning tema Sadama Öömajas saab peavarju.

Vastseliina piiskopilinnus oli väljas raske mõõgaga ja tegi mõõgahoidmise võistlust. Jube raske oli. Keskmine naine jaksas seda sirge käega ülal hoida natuke üle kümne sekundi ning võib arvata, et messi jooksul teevad tugevad mehed sellele tulemusele mitmekordselt ära.

Tiina Maarja Einla rääkis, et nemad peibutavad külastajaid keskajaga. Enamik turiste on eestlased ja välisturistide rohkuselt on venelased troonilt tõrjunud lätlased.

Kuna Vastseliina linnuse kabelis juhtus XVI sajandil ime, mida ka paavsti ametlikult kinnitas, siis on see ka palverännupaik. Eriti tullakse sügisel, mil on ime aastapäev. Kelle selle vastu suurem huvi, peab Vastseliina linnuse tegemistega end kurssi viima - tänavu suvel kuuleb seal toredaid kontserte, tulevad nii Tõnis Mägi, kui ka Koit Toome ja Maarja-Liis Ilus.

Reedel avatud Tourest toimub traditsioonilises kohas Eesti Näituste messikeskuses ning rohkem kui 500 eksponenti mahutatakse kolme näitusehalli – peahalli, Puhka Eestis halli ning laupäeval-pühapäeval avatud lastehalli, kus noorematele reisihuvilistele pakutakse põnevat ajaviidet.

Sel aastal leiab Tourestile tulnud riikide seast esimest korda Tansaania ja Kõrgõzstani. Traditsiooniliselt on paljude pakkumistega esindatud Eesti lähinaabrid Läti, Leedu ja Soome, samuti mitmed eestlaste seas populaarsed soojamaasihtkohad, näiteks Türgi ja Tai.