Järgnev puust-punaseks pildilugu Osmussaare näitel pakub üht toimivat õpetust, kus kasutatud on suuremat kogust lambaliha. Nõu annab saarel elav Rita Koppel, kes koos perega katsetanud erinevaid küpsetamise viise.

1. Liha valik ja pakkimine
Suuremad 2-3kg tükid küpsevad aeglasemalt, kilosed kiiremini. Kõige kauem läheb veiselihaga, lammas ja sealiha küpsevad ajalised sama kaua.

Liha valides eelista kondiga tükke, näiteks seakoot või ribi (neid tuleks panna ühte pakki vähemalt kaks). See, kui kergelt kondid lihast välja kukuvad, lisab efekti ja meeldib sööjatele.
Lihatükid maitsesta soola, pipra ja ürtidega.

Pakkimine: keera lihatükid rabarberilehtedesse, need omakorda märga ajalehte, siis küpsetuspaberisse, mis aitab niiskust hoida ning lõpuks fooliumisse.
Pakk seo traadiga kokku, võimalusel jäta silmus, siis on kergem neid hiljem kätte saada.

2. Lõke
Kaeva neljakandiline mitte üleliia suur auk, vooderda maakividega ning tee lõke peale. Hea on kasutada jämedamaid puid või juurikaid, et tekiks hea ühtlane süsi.
Kivid peavad kindlasti kuumaks minema.

Maa sisse kaevatud ja maakividega vooderdatud augu peale on tehtud lõke.

Kui lõke on söeks põlenud, aja söed augu põhjas laiali. Lihapakk või pakid pane ettevaatlikult labidaga neile peale. Purjus inimesi ära tulise söe juurde labidaga vehkima ja koperda lase.
Väga oluline: auk tuleb katta õhukindlalt!

Tõsta pakitud liha labidaga söe peale.

Vanasti mässiti liha lambanaha sisse, moodsal ajal võib kasutada kivivilla, ainult pinnasega kattes võib olla keeruline õhutihedust saavutada. Seda võib küll proovida, kuid siis võib juhtuda, et liha on soovitust krõbedam.

Kata kivivillaga, peamine, et auk oleks suletud õhukindlalt.

Pealt kata kivivill mätastega. Kui tahad ja oled kindel, et kuumus alla ei pääse, võid peale veel lõkke teha või magama minna ja hommikul soojale lihale järgi tulla.

3. Valmis!
Lihatükid peaksid saama küpseda vähemalt viis tundi, võib ka rohkem. Neid välja võttes oleks hea kasutada pakse töökindaid ja hoida meeles, et lõkkease on endiselt väga kuum!

Koori liha lahti - kondid on lahti ja praad tulikuum.

Peale seda võib kohe sööma hakata, lastes enne kõigil hõrgust roast pilte teha. Lahti pakkimisel tuleb palju head küpse liha lõhna, seepärast ei maksa seda tööd omapäi kuskil varjulises nurgas ette võtta. Kuumade lihapakkide ühine avamine käib asja juurde.

Head proovimist!

Täpsemalt vaata galeriist: