Pardirostbiif tomatimoosiga

- 1 pardifilee

- 500 g tomateid

- šalottsibul

- 2 sl mett

- natuke tšillit

- 1 sidrunikoor

Puhastage pardifilee kelmetest ja rasvast. Maitsestage ja röstige pannil. Määrige filee meega, pange ahju ning hoidke 110 kraadi juures 20 minutit (see aeg oleneb ka filee suurusest). Ahjust välja võttes laske fileel 10 minutit puhata ja siis lõigake õhukesteks viiludeks.

Tomatimoosi valmistamiseks koorige tomatid ja puhastage varreotstest. Tükeldage tomatid, sibul, tšilli ning riivige sidrunikoor. Pange kõik väiksesse potti ja hautage, kuni vedelik kaob. Lisage tomatimoosile ka natuke mett.

Serveerige koos pardirostbiifiga.

Bataadi-suitsukanakreem röstitud kõrvitsaseemnetega

- 1 suurem bataat

- 40 g võid

- 100 ml apelsinimahla

- 1 suitsukanakoib

- 100 ml köögikoort

- 30 g kõrvitsaseemneid

Koorige bataat ja keetke pehmeks. Püreerige see, lisage võid ja apelsinimahla. Eemaldage suitsukanakoival nahk, liha tükeldage kuubikuteks. Pange kuubikud kannmikserisse koos köögikoorega ja püreestage. Segage kaks püreed kokku ja pange ahjusaiale. Peale pudistage röstitud kõrvitsaseemneid.

Broileri kintsulihaballotine metsaseente, pudelkõrvitsapüree ja aed-liivateekastmega

- 1 pakk broileri kintsuliha

- 200 ml vahukoort

- 120 g metsaseeni

- 30 g taluvõid

- 1 keskmine šalottsibul

- 2 küüslauku

- 3 pakki toorsuitsupeekonit

- lehtpeterselli, punet, tüümiani

Koorige ja tükeldage sibul ning küüslauk. Praadige pannil kuldpruuniks, lisage vahukoor ning hautage paksuks. Tükeldage ürdid ja segage seente hulka. Pange saadud mass külmkappi. Võtke kintsuliha ja lõigake liblikaks lahti, vajadusel tampige kergelt lihahaamriga.

Maitsestage mõlemalt poolt soola-pipraga. Laotage toorsuitsupeekon lauale ning selle peale asetage kanakintsuliha tükid. Liha peale tõstke seene-ürdisegu ja keerake rulli. Rull keerake omakorda toidukilesse ja siduge otsad kinni. Pange potiga vesi tulele ja keetke rulle tasasel tulel 30 minutit. Seejärel tõstke rullid välja ja jahutage maha. Hiljem eemaldage kile ja pruunistage rullid pannil.

Pudelkõrvitsapüree

- 3 sidrunit

- 500 g pudelkõrvitsat

- 30 ml köögikoort

- soola, pipart, suhkrut

Koorige ja tükeldage kõrvits ning keetke pehmeks. Pange kõrvitsad kannmikserisse, lisage koor, sidrunimahl ning maitsestage.

Aed-liivateekaste

- 1 kooritud ja sektoriteks tükeldatud sibul

- 1 kooritud ja tükeldatud porgand

- 1 tükeldatud varsselleri vars

- 40 g võid

- ½ pudelit punast veini

- 40 g õiemett

- 1 tl musta terapipart

- 30 ml punase veini äädikat

- värskeid aed-liivatee oksi

- 850 ml omakeedetud loomapuljongit

Pruunistage köögiviljad kastruli põhjas vähese võiga. Visake sisse tüümian ja terapipar, lisage mesi ning glasuurige köögiviljad. Valage peale punase veini äädikas ja keetke veidi, valades vahepeal hulka punase veini.

Seejärel lisage loomapuljong ja keetke, kuni maitsed ühinevad ja kaste pakseneb. Enne serveerimist lisage 10 g võid, mis annab kastmele ilusa läike. NB! Kastet, millele on lisatud võid, ei tohi enam keeta!

Pardimaksapasteet mustasõstrakeedise ja kanepiseemneleivaga

Pasteet

- 250 g jahutatud pardimaksa

- piima

- 1 punane sibul

- 2 küüslauguküünt

- 2 loorberilehte

- ca 1 sl konjakit

- 75 g võid

- 1 väiksem keedetud porgand

- 1 kilufilee

- pipart, soola

Puhastage maks liigsetest kelmetest ning asetage umbes pooleks tunniks piima sisse likku. Seejärel kuivatage maksatükid majapidamispaberiga.

Lõigake sibul viiludeks ning küpsetage pannil seni, kui see pehmeneb, lisage viilutatud küüslauguküüned ja loorberilehed. Praadige pardimaks pannil mõlemalt poolt küpseks (jälgige, et üle ei küpseta). Poole praadimise pealt lisage konjak.

Eemaldage loorberilehed ning lisage kogu ülejäänud segu mikserisse. Lisage või, porgand ning kilufilee. Mikserdage, kuni saate ühtlase segu. Maitsestage pipra ja vajadusel soolaga. Suruge kogu pasteedimass läbi sõela ning laske sel jahtuda.

Kanepiseemneleib

Valmistage juuretisega leib, kuhu ühe pätsi kohta lisage 1 dl päevalilleseemneid, 0,5 dl linaseemneid ning umbes peotäis kanepiseemneid.

Suupiste valmistamiseks määrige leivale mustasõstrakeedist, selle peale pritsige pasteet, millele raputage mooniseemneid.

Kukeseenevaht toorsuitsu-kalkunifileega

- 0,5 sibulat

- 150 g kukeseeni

- 150 g toasooja toorjuustu

- soola, pipart

- tortiljasid

- Rannamõisa toorsuitsu-kalkuni-rinnafileed

Vahu valmistamiseks tükeldage sibul ning praadige pannil klaasjaks. Poole pealt lisage tükeldatud kukeseened. Praadige seni, kuni sibula-kukeseenesegu on pehmeks küpsenud. Maitsestage soola ja pipraga. Seejärel mikserdage segu korralikult. Lisage toorjuust ning mikserdage kõik ühtlaseks.

Lõigake tortiljast ümmargused kettad ning murdke need ettevaatlikult koonuseks. Kinnitage tikuga ning küpsetage ahjus 180 kraadi juures krõbedaks.

Täitke valmistatud vahvlid kukeseenevahu ning õhukese viilu toorsuitsu-kalkunifileega.

Spinati-basiilikurull broileri-rinnalihaga

- 5 dl spinatilehti

- ca 4 sl vett

- 2,5 dl basiilikulehti

- 3 muna

- 200 g toorjuustu

- soola, pipart

- 100 g lepasuitsu broileri-rinnaliha dekooriga

- 4 tl artišokikreemi

Pange spinatilehed kuumale pannile koos veega. Asetage peale kaas ning kuumutage paar minutit. Nõrutage spinatilehed kuivaks. Eraldage munakollased valgetest. Pange spinatilehed, munakollased, basiilikulehed, sool ja pipar mikserisse ning püreestage ühtlaseks massiks. Vahustage munavalged tugevaks ning segage ettevaatlikult spinatisegu hulka. Määrige segu õhukese kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpsetage 175 kraadi juures 10–15 minutit. Seejärel kummutage küpsetatud põhi puhtale küpsetuspaberile ja eemaldage alumine küpsetuspaber. Niisutage põhja kergelt veega ning jätke hetkeks küpsetuspaberi alla rahunema.

Täidiseks vahustage toasoe toorjuust soola ja pipraga ning määrige spinatipõhjale (ääred jätke 1 cm ulatuses vabaks). Selle peale määrige artišokikreem. Asetage peale õhukesed broileri-rinnafileeviilud. Keerake rull ettevaatlikult kokku ning laske toidukiles ööpäev maitsestuda. Seejärel viilutage ning serveerige.

Kalkunihakklihasalat ingveriga

- 225 g suvikõrvitsat

- 2 paprikat (eri värvi)

- 1 sibul

- 2 sl marineeritud ingverit

- 1–2 sl palsamiäädikat

- soola, suhkrut, pipart

- 2 küüslauguküünt

- 250 g kalkunihakkliha

- 10cm jupp porrut

- 2–3 sl austrikastet

- 4 sl sojakastet

- 1 tl suhkrut

- suurem peotäis salatilehti

- peotäis India pähkleid

Lõigake suvikõrvits pooleks, eemaldage seemned ning lõigake ülejäänud osa kuubikuteks. Viilutage õhukesteks tükkideks paprikad ja sibul. Hakkige väikemaks marineeritud ingver. Seejärel kuumutage pannil õli ning lisage sibulaviilud, millele on eelnevalt raputatud veidi soola – nii ei kõrbe need ära. Kui sibul hakkab pehmenema, lisage paprika ja suvikõrvits. Kuumutage keskmisel tulel aeg-ajalt segades seni, kuni köögiviljad hakkavad pehmenema. Lisage pannile palsamiäädikas, oodake veidi, kuni see aurustub ning segage siis juurde ingver. Maitsestage soola, suhkru ja pipraga.

Teisel pannil valmistage hakklihasegu. Hakkige küüslauk ning kuumutage kergelt pannil õlis. Pange hakkliha pannile, lisage peeneks hakitud porrulauk, austrikaste, soja ja suhkur. Segage läbi ning küpsetage seni, kuni hakkliha on korralikult läbi küpsenud.

Asetage väikestesse klaasidesse rukolalehed ning nende peale hakklihasegu. Raputage peale pähklid ning serveerige.