- 3liitrise purgi täis otse peenralt korjatud väiksemaid kurke

- 2 suurt tilliõisikut

- 2–3 väiksemat küüslauguküünt

- 12 plekkideta mustasõstralehte

- 3 ilusat kirsilehte

- 1 tammeleht

- 3 sl jämedat soola

- umbes 1 ½ l vett

Hoidke kurke umbes 15 minutit külmas vees, peske hoolikalt puhtaks ja lõigake ära vigastatud-plekilised kohad. Puhta kuiva purgi põhja pange 6 sõstralehte, 1 tilliõisik, 1 tammeleht ja 3 kirsilehte ning kooritud ja poolitatud küüslauguküüned. Lehtedele laduge kurgid (esimene kiht püsti, edasi küljeli). Kurkide peale pange veel üks tilliõisik ja ülejäänud sõstralehed.

Jahutatud keedetud vees lahustage sool. Parim kogus 3liitrisele purgile on 3 sl soola. Purk katke kaanega (mitte kinni keerata!) ja jätke kolmeks ööpäevaks tuppa hapnema.

Kolme päeva pärast valage soolvesi kurkide pealt läbi sõela keedunõusse ja ajage keema. Kurgid peske jooksva vee all, eemaldage pehmed kohad ning laduge väiksematesse purkidesse. Keev soolvesi valage kurkidele ning laske natuke seista. Seejärel valage soolvesi uuesti keedunõusse ja laske keema minna. Täitke purgid kuuma soolveega ja kaanetage otsekohe.

Tulemuseks on mõnusad 3-päeva-hapud kurgid kogu aastaks.

KATRIN KIRS ja VEERA KIRS


Õunavõie metsmaasikatega

- 700 g õunapüreed

- 400 g külmutatud metsmaasikaid

- 300 g suhkrut

- 100 g moosisuhkrut

Keetke puhastatud õunad ja ajage läbi jõhvsõela püreeks. Sellele lisage sügavkülmast võetud metsmaasikad ja suhkur ning keetke koos tasasel tulel 20–30 minutit. Tähtis on aeglane keemine ja vahu eemaldamine. Kui enam vahtu ei teki, pange segu kuumalt väikestesse purkidesse ja sulgege kohe õhukindlalt.

VALLI JÄRVE


Täname kõiki asjahuvilisi, kes on võtnud vaevaks oma hoidistamisnippe avaldada. Kuid nii konkursi korraldajad kui ka lugejad ootaksid edaspidi tavapärastest kurgi ja tomati sissetegemisviisidest rohkem uute põnevate toorainekombinatsioonidega segasalateid. Mõnikord juhtub tegijal lisandite valikul väike viperus, mille tagajärjel aga sünnib hoopis erakordset maitseelamust pakkuv perenaise tippmark. Niisugused ootamatud kombinatsioonid tekivadki poolkogemata, neid ei leia ühestki kokaraamatust. Julget katsetamist!