Targu Talita on jaganud lugejate hoidiseretsepte ja ootame neid jätkuvalt. Ilmumas on suur “Hoidisteraamat” ning selle paneme tänutäheks välja ka Targu Talitas ilmunud toredate retseptide saatjatele.

Augusti lõpul toimus aga tore üritus — Kostivere mõisapäev, kus ümbruskonna külade inimesed tulid kokku meeleolukale laadale, et müüa ja osta, teisi vaadata ja ennast näidata.

Kostivere mõisa aidas leidis aset ka hoidisekonkurss nimetuse all “Kõige ilusam hoidis”. Seega olid hoidisevalmistajad erilist rõhku pannud purkide-pudelite väljanägemisele, kuid ka nende sisu on väärt proovimist ja järeletegemist.

Kõige pilkupüüdvamad purgid olid Kostivere hoidisemessile toonud ema ja tütar Vaike ja Teele Treiberg. Nemad tegid oma hoidised just lähenevat iludusvõistlust silmas pidades. Purgid paistsid silma oma erksate värvide ja köögiviljade kauni paigutusega. “Kasutasime köögiviljade tükeldamiseks spetsiaalset nuga, millega saab hästi õhukesi liistakaid tõmmata. Need liistakad keerasime roosikujulisteks rullideks ning ladusime purki nii, et oleks võimalikult palju eri värve,” selgitab Vaike Treiberg. Köögiviljad on kaetud hariliku marinaadiga.

Eliko Roomet tõi konkursile kirkavärvilise päikeseloojangumoosi ja rabarberiüllatuse. Lisaks hoidiste värvile püüdsid pilku ka purkidele tehtud vahvad kaaned — õlgkübar ning rõõmsa mustriga riidest kate.

Väga kena nägi välja ka Alisa Mletsini läbipaistev rabarberimahl musta pitsiga kaetud pudelis. “Rabarberit kasvab ohtrasti ja teda kipub ikka üle jääma. Tegin rabarberi mahlaks ning lapsed joovad seda hea meelega,” kinnitab Alisa.

Päikeseloojangumoos

Vaja läheb:

- 500 g porgandit

- 750 g rabarberit

- 1 kg suhkrut

- 150 g kuivatatud aprikoose

- 1 dl vett

Leotage aprikoose ning püreerige need kas saumikseriga või ajage läbi sõela. Koorige ja tükeldage rabarberid ning pange keedunõusse suhkruga kihiti seisma. Riivige puhastatud porgandid peenema riiviga.

Lisage rabarberile porgandid ja aprikoosipüree ning keetke vaiksel kuumusel tund aega, seejärel pange kuumana ettevalmistatud purkidesse.

Rabarberiüllatus

Vaja läheb:

- 1 l hakitud rabarberit

- 2 sl hakitud ingeverijuurt

- 2 kaneelikoort

- 1,5 sl riivitud apelsinikoort

- 1 dl kuivatatud rosinaid

- mustasõstralehti

- 100 ml veiniäädikat

- 200 ml suhkrut

Segage ingver, kaneel, apelsinikoor, suhkur ja veiniäädikas potis kokku ning laske keema. Seejärel lisage rabarber, kuivatatud rosinad ning hakitud mustasõstralehed. Keetke tasasel tulel umbes tund.

Rabarberimahl

Tükeldage kilo rabarbereid, valage peale suhkur ning laske üle öö seista. Seejärel pange rabarberi ja suhkruga anum keema ja keetke tasasel tulel kuni pool tundi. Pehmeks keenud rabarberimass tuleb seejärel kurnata ning kuumalt pudelisse panna.

Särtsakas salat

Vaja läheb:

- 3 kg kabatšokke

- 2 kg porgandeid

- 1 kg tomateid

- 1 kg sibulaid

Marinaadiks:

- 2 sl soola

- 4 sl suhkrut

- 2 sl äädikat

Praadige köögiviljad kergelt läbi ja lisage katkipigistatud küüslauk.

Seejärel tehke valmis marinaad ning keetke segu tasasel kuumusel kümme minutit. Pärast seda püreestage keedus saumikseriga ning pange ettevalmistatud purkidesse.