Suvise palava ilmaga rikneb värske kala kiiresti. Külmutatud kalaga seda muret pole, aga sööma ka ei ahvatle. Külmutatud ja värsket kala kokku segades võib saada uudse maitse, mis õigustab end kindlasti juhul, kui peres õngelkäijaid pole.

Eestlaste rahvuskala räim, mis muidu sagedasel söömisel tüütama hakkab, on samuti hea vormiroa koostisosa. Vaheldust toidulauale annab ka mõni tavapärasest teistmoodi segatud toorsalat.

Muhe kalavorm

- 400 g nahata kalafileed

- 1 muna

- 3 dl piima või rõõska koort

- 3 sl kartulijahu

- 1 sl sidrunimahla

- 1 tl riivitud sidrunikoort

- 1 dl peenestatud tilli

- ¼ tl tšillit

- ½ tl sidrunipipart

- ½ tl soola

- soovi korral peotäis spinatit

Tükeldage kalafilee (haug, ahven, säinas) ja peenestage saumikseriga või kasutage köögikombaini. Lisage sool, pipar, tšilli, sidrunikoor, muna ning peene joana piim. Lõpuks segage hulka sidrunimahl ja peenestatud till. Soovi korral võite lisada ka peenestatud värsket või külmutatud
spinatit.

Küpsetage umbes 1-l mahuga vormis või väikestes portsjonivormides. Kallake segu võiga määritud vormi, katke fooliumiga ja küpsetage veevannil ahjus, mille temperatuur 200°. Suur vorm valmib 30 minutiga, väiksed aga vajavad selleks ainult 15 minutit. Kui vormiroa pealispind on tihenenud ja servast lahti löönud, on aeg küpsetamine lõpetada.

Rammus haugivorm

- ½ kg luudest puhastatud haugi

- 6–12 tahket saiakääru

- 200–400 ml kohvikoort või piima

- 200 g võid

- 6 muna

- jahvatatud musta pipart

- soola

- riivitud muskaati

- hakitud maitserohelist
(tilli, peterselli, koriandrit)

Valmistage kalast hakkmass, sai pange koore või piima sisse likku. Vahustage või. Segage kalamass leotatud saiapudiga hästi läbi, maitsestage. Kloppige kolm muna ja kolm munakollast üheskoos lahti. Kolm munavalget vahustage. Määrige ahjuvorm võiga. Lisage kalamassile algul lahtiklopitud munad, segage korralikult läbi ja lõpuks pange hulka vahustatud munavalge.

Kallake segu vormi ja küpsetage 200° juures vähemalt tund aega. Vormiroog on valmis, kui on piisavalt tahke, et toit vaagnale kummutada.

Kala-krevetivorm

- 400 g nahata hõbeheigifileed

- 100 g keedetud kooritud krevette

- 100 g spargelkapsast

- 2 suuremat muredat kartulit

- 1 väiksem porruvars

- 1 väike peotäis spinatit

- 1 küüslauguküüs

- 1 tl jahvatatud musta pipart

- soola

- 1 sl võid

- 1 sl õli

- 3 sl vahukoort

Kooritud kartulid lõigake kuubikuteks, pange kuuma soolaga maitsestatud vette keema. Umbes 8 minuti pärast lisage väiksemaks murtud kapsaõisikud, keetke veel 3–4 minutit. Siis kurnake, lisage pisut võid ja mikserdage või tampige pudruks. Kuumutage pannil õli ja hautage selles pehmeks peenestatud porruvars ja hästi peeneks hakitud küüslauk, maitsestage pipraga. Seejärel lisage pannile kalaribad, peenestatud spinat ja keedetud krevetid, praadige segades ning lõpuks valage juurde koor.

Valage praetud kala- ja krevetisegu võitud vormi ning katke kartuli-spargelkapsapüreega. Tasandage pealispind, küpsetage mõõdukalt kuumas ahjus umbes 15 minutit, kuni roog on pealt kergelt pruunikaks tõmbunud.

Kartulipudru-räimevorm

- umbes ½ kg kartuliputru

- 400–500 g räimefileed

- võid

- soola

- 1 tl veiniäädikat või sidrunimahla

- jahvatatud musta pipart

- ½ kl piima

- 1 kl noori rohelisi herneid

- 1 tl sinepit

- peenestatud tilli

- peenestatud murulauku või sibulapealseid

Laduge pestud nõrutatud räimed madalasse ahjuvormi, maitsestage soola, pipra ja äädikaga. Hautage kaane all 7–10 minutit.

Segage varem valmistatud külm puder tulise piimaga, millesse on segatud tükike võid ja natuke sinepit, kloppige õhulisemaks ning suruge läbi sõela.

Haudunud räimedele tõske kiht tilli ja sibulapealsetega segatud puder, sellele puistake noored kauntest puhastatud herned ja katke ülejäänud pudruga. Siluge pealispind ning küpsetage praeahjus, kuni roog on kuldkollane.

Räimerisoto

- 600–700 g räimefileed

- 2 dl riisi

- 5 dl vett

- 1 sibul

- soola

- 1–2 sl võid

- 1 väike purk konservherneid või purk šampinjonilõike

- peenestatud münti

- peenestatud petersellilehti

Keetke riis soolaga maitsestatud vees pehmeks. Hakkige kooritud sibul peeneks, pruunistage koos šampinjonilõikudega kergelt võis ja lisage riisile, segage hulka tükeldatud räimefileed. Hautage 15–20 minutit.

Valmis risotole lisage nõrutatud konservherned ja peenestatud maitseroheline.

Räimevorm basiilikuga

- 600 g räimefileed

- 1 tl soola

- 2 küüslauguküünt

- ½ sibulat

- 200 ml vahukoort

- 2 sl hakitud petersellilehti

- 2 sl katkirebitud basiilikulehti

- 1 tl võid

- 1 sl riivsaia

Pestud ja nõrutatud fileedele puistake peenestatud tilli, murdke kalad kokku, nahapool välja, ja laduge madalasse võitud keedunõusse. Sibul ja küüslauk hakkige peeneks, segage peterselli, basiiliku ning koorega. Maitsestage soolaga ja valage roheline kooresegu kaladele. Hautage umbes 20 minutit.

Räime-singivorm

- 600 g räimefileed

- 150 g kodust suitsusinki

- 3 dl vett

- 1 sibul

- 2 muna

- jahvatatud musta pipart

- riivitud muskaatpähklit

- 2 dl riivsaia

- hakitud petersellilehti

- võid

Segage riivsai veega, sibul koorige ja peenestage, hautage väheses võis klaasjaks. Segage sibul vees paisunud riivsaiaga, lisage kergelt vahustatud munad, väikesteks kuubikuteks tükeldatud sink ja maitseained. Kui sink pole soolane, lisage ka pisut soola. Pange segu vaheldumisi tükeldatud kaladega võitud vormi. Peale asetage võitükikesi. Küpsetage 200° juures umbes
30 minutit.

Vormiroog praetud räimedest

- 20 keskmise suurusega praetud räime

- 10 koorega keedetud kartulit

- 2 sibulat

- 2 muna

- 1 ½ kl piima

- 2 sl jahu

- võid

- soola

- jahvatatud musta pipart

- 1 sl riivsaia

Puhastage praetud räimed luudest, kartulid koorige, viilutage. Määrige madal ahjuvorm võiga, puistake riivsaiaga üle. Laduge kartulid ja kalatükid koos peenestatud sibulaga vormi. Vormi täitmist alustage ja lõpetage kartulitega.

Võist, jahust ja piimast valmistage kaste, millele keetmise lõpul lisage lahtiklopitud munad. Valage kaste vormi ja küpsetage keskmises kuumuses umbes 25 minutit. Roog on valmis, kui ta vormi servadest lahti lööb.

Kalavorm juustuga

- 500 g puhastatud räimi

- 50 g riivitud juustu

- 1 sibul

- 2 sl võid

- 2 sl jahu

- 3 dl piima

- 1 muna

- soola

- jahvatatud valget pipart

- peenestatud petersellilehti

Koorige ja peenestage sibul, kuumutage võis klaasjaks. Määrige ahjuvorm võiga, laduge sellesse räimefileed ja tõstke sibulad peale. Võist, piimast ja jahust valmistage valge kaste, keetmise lõpul lisage lahtiklopitud muna, maitsestage soola ja pipraga ning valage kaladele. Üle kõige puistake riivitud juust ja küpsetage 200° juures umbes 20 minutit.

Vormiroog külmutatud ja värskest kalast

- 400 g külmutatud kalafileed või -hakkliha

- 200–250 g värsket lõhet

- 75–80 g võid

- 3 sl lihtsat jahu (II sort)

- ½ l piima

- 3 sl hakitud petersellilehti

- ca 1 kg kartuleid

- 1 suur tomat

- 3 sl riivitud juustu

- soola

Koorige kartulid, keetke vähese soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurnake, lisage 3 sl võid ja kuuma piima (4–5 sl piima jätke kalale lisamiseks) ning tampige pudruks. Ülejäänud või sulatage pannil, lisage jahu ja kuumutage segades kaks minutit, siis valage juurde piim ja segades kuumutage keemiseni.

Paari minuti pärast pange kastmesse ülessulatatud ja nõrutatud kala ning ribadeks lõigatud lõhefilee. Hautage 2–3 minutit ning segage hulka petersell. Pange hautatud kala madalasse ahjuvormi ja tõstke peale kartulipuder.

Kui tahate toidule pidulikkust anda, suruge puder läbi koogipressi või piimapakinurga. Lõigake tomat neljaks, eemaldage seemned ja lõigake ribadeks. Laduge need kartulipudrule, peale puistake juust.

Küpsetage 220° juures umbes 20 minutit, kuni vormiroog pealt kuldpuun.

Särtsakas redisesalat

- 1 kurk

- 4 noort porgandit

- 10 redist

Kaste

- 1 apelsini mahl

- 1 sl veiniäädikat

- 1 tl kaneeli

- ½ tl suhkrut või mett

- ½ kuivatatud tšillit

- ½ tl soola

- näputäis koriandri- või petersellilehti

Lõigake kurk pikuti pooleks, eemaldage pehme sisu ja seemned, tihke osa viilutage. Asetage kurgiviilud sõelale, riputage soola peale ja segage. Jätke 30 minutiks sõelale nõrguma. Kui te nii ei toimi, muutub salat seismisel liiga vesiseks.

Lõigake redised ja porgandid õhukesteks viiludeks, hiljem lisage mahlast nõrutatud kurgitükid.

Segage ülejäänud ainetest kaste, kuivatatud tšilli hõõruge hästi peeneks pulbriks, et ta ühtlaselt seguneks. Valage kaste segatud salatile ja asetage 15 minutiks külma.

Kui valmistate salati koheseks söömiseks, pole kurginõrutamisega vaja vaeva näha.