Veinis hautatud kana

- 1 broiler, ca 1,2–1,5 kg
- 1 tl jahvatatud valget pipart
- 1 ½ tl soola
- ½ kl õli
- ¾ kl jahu
- 10–12 väiksemat sibulat
- 1–2 küüslauguküünt
- 3 dl kuiva valget veini
- 3–4 sl petersellilehti

Lõigake kana sööjate arvu järgi parajateks tükkideks. Segage jahu pipra ja soolaga, veeretage kanatükke jahus ning pruunistage kuumas õlis. Tõstke kanatükid ülestikku, tehes ruumi sibulatele.

Samas paksupõhjalises potis pruunistage väiksed kooritud sibulad, lisage hakitud küüslauk, 2 sl petersellilehti ja pool veinist. Hautage kaane all, kuni liha pehme (umbes 20 min). Võite lisada ka pisut vett.

Küpsenud lihatükid tõstke haudepotist välja, siis lisage hautamisleemele ülejäänud vein ja petersell. Maitse viimistlemiseks sobib teine pool veinist asendada vermutiga. See annab kastmele eriliselt pikantse lõhna ja mõjutab lihatükkide maitset, kui asetate kanaliha enne serveerimist kastmesse. Lisandiks sobivad keedetud riis ja konserveeritud või värsked aedviljad.

Kiievi kotletid

- 2 broilerkana
- 200 g võid
- tilli
- peterselli
- ½ sidruni mahl
- 100 g riivsaia
- 2 sl jahu
- 1 muna
- 2 sl vett
- soola
- praadimiseks 200–250 g võid

Kotlettide valmistamisest üle jäänud kanaliha kasutage puljongi, supi või vormiroogade tegemiseks.

Lõigake kana lahti nii, et tiivad jääksid lõikamisel nahaga fileede (valge rinnaliha) külge. Fileetükid pange lõikelauale, nahk allapoole, ja eraldage pealmine väike filee. Suur filee lõigake tiivaluu küljest lahti, jättes külge ainult kuni 5 cm pikkuse tüki tiiva toruluust. Edasi lõigake filee ära nahalt, puhastage kelmest ja kõõlustest. Vasardage mõlemad fileed (väike ja suur) 2–3 mm paksuseks ning jätke lõikelauale eraldi.

Või segage peenestatud peterselliga ja maitsestage sidrunimahlaga.

Väikese filee peale asetage piklikuks vormitud maitsevõi täidiseks. Keerake filee võitüki ümber tihedalt kokku ja asetage suure filee peale.

Nüüd keerake suurel fileel servad ülestikku, nii et 5 cm pikkune tiiva toruluu jääks otsast välja paistma.

Paneerimisel veeretage Kiievi kotlette esialgu jahus, siis kastke lahtiklopitud, soolaga maitsestatud muna- ja veesegusse ning seejärel veeretage riivsaias.

Paneeritud kotlette hoidke 10–15 minutit külmkapis või muidu hästi külmas panipaigas. Sel ajal kõveneb täidiseks kasutatud või ja kotlet saab praadimiseks üleni ühtlase temperatuuri.

Praadige kotlette rohkes kuumas võis, sea- või taimerasvas 220° kuumuses. Nii saate ilusa pruuni koorikuga kotleti. Kui kasutate võid, on siiski oht, et see võib enneaegset kõrbemist põhjustada, mis annab kotletile mõrkja maitse. Kui kasutate praadimiseks rasva, sulatage eraldi umbes 50 g võid, millega kastke kotlette just laualeandmise eel.

Kondi otsa pange valgest siidpaberist või fooliumist lõigatud mansetid.

Lisandiks sobivad hästi friikartulid, roheliste konservhernestega täidetud värsked tomatid, või aedviljaga täidetud muretainast küpsetatud korvikesed.

Vormiroog porgandiga

- 400–500 g kana
- 2–3 kl jämedalt riivitud porgandit
- 1 kl leotatud odrakruupi
- 3 kl keeva vett
- 1 sl õli
- soola
- majoraani
- jahvatatud pipart

Tükeldage kanaliha koos kontidega väiksemateks paladeks ja pruunistage kergelt kuumas õlis, maitsestage soola ja pipraga. Samasse paksupõhjalisse haudepotti valage leotatud kruubid, peale keev vesi ning kõige peale raputage riivitud porgand ja maitse järgi majoraani.

Hautage keskmises kuumuses kuni 1 tund. Andke lauale koos kõrvitsa- või pohlasalatiga.

Kanakoivad mandlitega

- 1 broiler või neli kanakoiba
- 2 sl võid
- 2 sl õli
- soola
- jahvatatud pipart
- 50 g mandlilaaste
- ½ kl vett
- ½ kl valget veini
- ½ kl rõõska koort

Pruunistage tükeldatud kana või kanakoivad haudepoti põhjal kuumas või ja õli segus. Maitsestage soola ja pipraga, lisage potti veidi vett, et see hautamise ajal jõuaks välja aurata.

Kui liha pehme, tõstke kanakoivad soojendatud vaagnale, puistake mandlilaastud haudepotti, kuumutage segades kergelt läbi, lisage koor ja vein.

Hoidke veel paar minutit tulel, siis valage kanakoibadele.

Supp kirjude klimpidega

- ½ kana
- 2 l vett
- 1 porgand
- 1 sibul
- tükike sellerit
- 2–3 küüslauguküünt
- 5–7 tera vürtsi
- 5 tera musta pipart
- umbes 400 g sibulat
- 2–3 sl õli ja või segu

Klimbid

- 1 suur porgand
- 2 sl võid
- soola
- suhkrut
- nisujahu
- 2 muna
- hakitud peterselli
- muud hakitud maitserohelist

Keetke puljong valmis. Võtke pehmed kanatükid välja. Hiljem eemaldage kondid ja tükeldage jahtunud liha. Supi jaoks peenestage sibulad ja hautage või-õlisegus klaasjaks, lisage puljong, lihatükid ning kuumutage keemiseni, siis lisage klimbid.

Klimbitaina jaoks riivige suur toores porgand, lisage sulatatud või, sool, suhkur, munad, jahu ja hakitud maitseroheline ning segage ühtlaseks massiks. Jahu pange vastavalt vajadusele, tehke prooviklimp ja kontrollige selle koospüsimist.

Hea supp haigele tervenemiseks ja kosutuseks pärast pikemat haigust.

Kanasupp mandlitega

- 500 g kanabroilerit
- 2–2 ½ l vett
- 1 porgand
- 1 sibul
- 1 petersellijuur
- 2–3 lõiku sellerit või 1 sellerivars
- soola
- valget pipart
- 100 g röstitud mandlilaaste
- 1 kl valget lauaveini
- 1 pakk vahukoort (35%)

Keetke puljong, kurnake ja puhastage liha luudest. Pange lihatükikesed tagasi puljongisse ja kuumutage keemiseni, lisage mandlilaastud ja vein.

Enne serveerimist valage tirinasse koor, peale tuline supp.

Kana õuntega

-4 suuremat broileritükki
- 6 sl võid
- 1 sl õli
- 1 sl nisujahu
- ½ kl kanapuljongit
- ½ kl siidrit
- 2 sl brändit
- soola
- pipart
- 4 magushaput õuna
- ½ kl hapukoort

Sulatage haudepoti põhjal 2 sl võid, lisage õli ja pruunistage kuumas rasvaines kanatükke umbes 5 minutit, kuni need on ümberringi ühtlaselt krõbedad. Seejärel kastke jahusse ja raputage liigne jahu maha, maitsestage kanatükke soola ja pipraga.

Koorige 2 õuna, eemaldage südamik, tükeldage sektoriteks ja pange haudepotti, valage juurde puljong ja siider ning tõstke kanatükid sellele. Hautage kaane all umbes 45 minutit, kuni kana pehme. 10 minutit enne valmimist lisage ülejäänud kooritud õunasektorid ja valage neile eraldi nõus sulatatud või (4 sl).

Toit on valmis, kui viimasena lisatud õunatükid on ahvatlevalt pruunikad. Siis tõstke kana- ja õunatükid vaagnale ning lisage haudevedelikule ning lagunenud õunatükkidele hapukoor. Kuumutage veel umbes 3 minutit, seejärel valage vaagnal olevatele kanatükkidele ja piserdage peale brändit, mis võimendab roa hõrku maitset ja lõhna.