Oma ringsõitudel tutvub kartuliteadlane ka poodides müügil oleva saagiga, tänavu nähtu aga teeb kogenud kartuliteadlasel meele mõruks. 

„Poes on Eesti kartul pakendatud kilekottidesse ja kenasti müügiks välja laotatud, samas on mõnes poes lastud otse kartulitele väga tugev valgus peale, nii et kartulid lähevad kiirelt roheliseks,“ räägib Luule Tartlan. Esile toob ta ühe Maxima kaupluse, kus roheliseks on läinud eelkõige pealmised kartulid.

„Sellest on tõsiselt kahju, sest tarbija hakkab süüdistama nüüd kasvatajat, et kartul on roheline, aga see ei ole kasvataja viga,“ nendib teadlane.

Ta soovitab kaubanduskeskuste müügijuhtidel hoolikamalt üle vaadata kaubaletid ja võimalusel paigutada kartulid nii, et need ei oleks liiga eredate valguslampide käes, vaid rohkem varjus.

Teise märkusena toob Tartlan esile kartulite poleerimise. 

„Osa tootjaid panevad müüki juba poleeritud kartuli, koor poleeritakse õhukeseks, et ta oleks kaubanduslikult nägusam, samas läheb valgus poleeritud kartulist hoopis kiiremini läbi, kui tavalisest paksemast koorest,“ teatab teadlane.

Ja lisab: „Kindlasti peaksid kaubaketid pöörama sellele tõsisemalt tähelepanu, et nad meie ilusat kartulit poes ära ei rikuks.“ 

Enamusi inimesi teab, et roheline kartul on mürgine. Teatavasti hoiavad inimesed oma kartuli ikka pimedas ja avatud kottides, sest roheliseks värvunud kartulid on tervisele kahjulikud, kuna sisaldavad mürgist solaniini.

Et kartul tõmbub roheliseks päikesevalguse käes, seda teavad paljud. Hoopis vähem teatakse aga seda, et rohekaks võib kartul muutuda ka ereda elektrivalguse tõttu.