Odavaim joogipiim maksab nüüd suuremates jaeketipoodides ligi 10 krooni ehk senisest veerandi võrra rohkem.

Valio Eesti ASi tegevdirektori Kari Finska sõnul on toorpiima kokkuostuhind kevadega võrreldes tõusnud viiendiku võrra ja aastaga üle 50%.

Kevadest alates on tuntavalt kallinenud ka elekter ja logistikakulud.

“Sellest tulenevalt tõstsime ka oma toodete väljamüügihindu,” selgitab Finska. “Olenevalt tootest tõusid meie hinnad erinevalt, kuid keskmine hinnatõus on ligi 20 protsenti ehk samas suurusjärgus, mis on olnud toorpiima hinnatõus alates kevadest tänaseni.”

Tere piimatööstuse omanik ja juhataja Oliver Kruuda jõudis meedias välja öelda, et piimatooted võivad sel sügisel kallineda lausa 40%.

“See on pigem tema ennustus. Seda, mida hinnad lõpuks teevad, on praegu raske öelda,” märgib AS Tere juhataja asetäitja Ülo Kivine. Tema sõnul tõstsid nad joogipiima hinda paarkümmend protsenti, kuid ülejäänud toodete hinnatõus oli väike.

“Tõus oleks pidanud olema varem,” arvab Kivine, kinnitades, et hindade tõstmise kohal ei ole kartellikokkuleppe varju.

AS Maag Piimatööstuse tegevjuhi Valdis Noppeli hinnangul oleks pidanud hindu tõstma juba mais. “Aga kui Tere ja Valio ei tõsta hindu, siis ei saa seda teha ka meie, muidu oleks meil kriips peal.”

Toodete hinnatõusu mitme kuu võrra edasi lükkamine tähendas tema hinnangul piimatööstustele kahjumlikku tegutsemist. Samas lükkab ka Noppel ümber kartellikokkuleppe kahtlused: “Kui kartell oleks olnud, siis oleksid hinnad tõusnud juba mais.”

Konkurentsiameti konkurentsiteenistuse juhataja Kristel Rõõmusaar kinnitab, et nad analüüsivad joogipiimahinna järsu tõusu ja kartellikokkuleppe võimalikku seost, kuid ta keeldub teemat pikemalt kommenteerimast.

Eelmisel nädalal maksis odavaim kilepiim kõikides jaekettides 7.90, nüüd aga Selverites, Rimides ja ETK kauplustes juba 9.90 kr.

Ka Maxima tõstis nädala algul odavaima piima hinna 9.90 peale, kuid otsustas teisipäeva õhtul selle vanale tasemele lasta.

“See oli hullumaja,” ohkab Maxima Eesti avalike suhete juht Erkki Erilaid. “Õhtu jooksul müüsime tavapärasest palju suurema koguse, üle 40 000 liitri piima ja paljudes poodides sai piim otsa.”

Samas tunnistab Erilaid, et 7.90 hinna pealt ei teeni kauplus midagi ja väga pikka aega sellist hinda säilitada ei saa.

Kilepiima hind tõusis kümne krooni juurde ka 2008. aasta alguses, kuid mõni kuu hiljem hakkas maailmaturul piima hind langema ja ka Eestis kukkus nii toorpiima kui ka joogipiima hind. Täpselt aasta tagasi maksis joogipiima liiter nn piimasõja ajal 3.70 krooni.