Müüja tunnistas, et ta teab seda. “Eilsest jäi viis pakki alles ja mõtlesin, et müün need ära,” kõlas tema selgitus. Kusjuures need lihapallid ei olnud mitte külmletis, vaid selle peal toasoojas.

See ei ole esimene ega teine kord, kui selline asi silma jääb. Samamoodi müüakse realiseerimisaja ületanud lihatooteid ka turuhoones asuvas Rakvere LK tooteid müüvas letis. Tõsi, viimasel ajal on nende hinnasildile lisatud sõna “loomadele”.

Rakvere lihakombinaadi emafirma HKScan Estonia äridirektor Margus Venelaine ütles, et nad ei tegele ise jaemüügiga. “Meil on lepingulised kliendid, kes tegelevad meie toodete jaemüügiga. Alates hetkest, mil kliendile antakse kaup üle, läheb ka müügivastutus kliendile üle ning nad on kohustatud kinni pidama kehtivatest seadustest sh. on kohustatud müügist eemaldama kauba, mille realiseerimisaeg on ületanud pakendil märgitud kuupäeva,” lisas Venelaine.

Tartumaa veterinaarkeskusest öeldi Maalehe päringu peale, et nende inspektor käib turul kontrollimas kaks-kolm korda aastas ja seni pole ta “kõlblik kuni” kuupäeva ületanud kaupa müügil tuvastanud. Küll aga on alles hiljuti nende käest küsitud, kas sellist kaupa võib loomade jaoks müüa.

“Meie selge vastus oli, et ei või,” öeldi veterinaarkeskusest. “Sellist kaupa võib müüa hiljemalt “kõlblik kuni” kuupäeval, kuni öösel kell 00.00-ni.”