Nüüdseks on nali tõeks tehtud. Rakvere Lihakombinaat haaras lendu lastud sõnast ja paiskas selle aasta jõuludeks müügile jõulukõrvitsaga verivorstid, mille koostises on marineeritud kõrvitsakuubikud, kõrvitsaseemned, õunamoos ja rosinad.

Pühademaitset annavad kaneel, nelk, vürts ja majoraan. Uus tippsaavutus!

Seened vorsti sees

Otepää lihatööstus Edgar lisas aga verivorstile seened.

Linpet valmistab puravike ja põdralihaga ahjuvorste.

Uvic teeb pohladega tanguvorste.

Nõo Lihavürst pani küll verivorstide sisse kanaliha ja juustu ning teised suuremal või vähemal määral vorstirohtu, kuid enamik tootearendusaurust läks muude toodete peale.

Uuendatud on klassikalist rukkijahust, verest ja pekist koosnevat verikäki retsepti. Linpet lisab sinna barbeque- ja põdraliha, Otepää tööstus teeb aga verileiba singiga.

Senisest suuremat rõhku on pandud süldile, mis muutub aina taisemaks. Vanaema keedetud paksu valge rasvakorraga sülti poest enam naljalt ei leia.

“Meie talvetoodete valikus on eestimaisest lihast valmistatud sealiha sinepises tarrendis, mis sisaldab ehtsat kanget sinepit ja vaid kaks protsenti rasva,” toob välja Rakvere Lihakombinaadi turundusdirektor Triin Lõoke.

Nõo Lihatööstus pakub aga väikese rasvasisaldusega sea-, veise- ja linnulihasülte, mida on maitsestatud soola, sibula, loorberi ja muude vürtsidega.

“Tarbijad eelistavad jätkuvalt traditsioonilisi puhtaid maitseid ning eestimaiseid tooteid, mis on valmistatud valitud toorainest,” räägib trendidest Nõo Lihatööstuse müügi- ja turundusjuht Simmo Kruustük. “Pigem süüakse vähem, kuid eelistatakse üha enam liharikkaid ja ilma lihaasendajateta naturaalseid tooteid.”

Rakvere Lihakombinaadi tootejuhi Heli Sepa sõnul lähtusid nad jõulutoodete väljatöötamisel tervislikkusest ja naturaalsusest, mis on valitsev trend kogu Euroopa toiduainetööstuses.

Ükski uutest toodetest ei sisalda lõhna- ega maitsetugevdajaid ning uued ahjupraed ja verivorstid on säilitusaineteta.

Ahjupraed on valdkond, kus turuliider Rakvere jällegi üllatab, pakkudes jõhvika-kakaokastmes ahjupraadi – hõõrutud jõhvikad ja kakao moodustavad seapraele šokolaadise glasuuri.

Magusa maitse eelistajatele pakutakse ka ahjuõuntega pühadepraadi, mille küpsetamisel toovad selles sisalduvad kaneel ja nelk toa mõnusat jõululõhna täis.

Saaremaa Lihatööstus pakub aga mustikast “Möisaproua pidurooga” ja “Pörssa ahju abalõike”, neist esimene sisaldab Saaremaa sea abaliha mustika- ja teine vahtrasiirupimaitselises marinaadis.

Sööjad on uued maitsed avatud suuga vastu võtnud. “Sel aastal oleme müünud oma talvepraade juba kolmandiku võrra rohkem kui eelmisel aastal,” rõõmustab Saaremaa Lihatööstuse müügidirektor Koit Repnau.

Teravamate elamuste otsijatele on aga mõeldud Maks & Mooritsa tšillised sea välisfilee lõigud, kuhu on puistatud ehtsat tšillit.

Mangomaitseline kõrvits

Liha ja vorstide kõrvale mõeldud praekapsa osas suuri uuendusi tänavu pole. See-eest traditsiooniline marineeritud kõrvits on Põltsamaa Felixist saanud endale kaks sõsarat.

Esiteks on nüüd saadaval riivitud kõrvitsast ja kapsast kerges äädikamarinaadis salat, mis on maitsestatud sidruni ja valge pipraga.

Teiseks aga magusad kõrvitsakuubid, mis on mahedas mangomaitselises marinaadis ning täiesti ilma äädikata.

“Seda võib pakkuda nii verivorsti ja ahjuprae kõrvale kui ka magustoiduks,” märgib Felixi turundus- ja müügidirektor Marek Viilol. Kusjuures mangomarinaad petab sööja ära ja näiteks tema enda 12aastane poeg arvas, et tegu on troopilise puuviljasalatiga.

Ettevõtte kinnitusel läbisid kõrvitsasalatid esimese tarbijatesti Foodfestil 2012, kus pöördusid kõrvitsausku ka need, kes muidu kõrvitsat ei söö.

Tänavuste jõulujookide vaieldamatu liider on Vana Tallinna glögi. Selle järele on tekkinud lausa defitsiit. “Oleme mitu aastat glögi teinud, aga selle toote müük on lausa kolm korda suurem,” imestab Liviko müügidirektor Ragnar Kits.

Kuna nii suurt janu ei osatud ette näha, telliti vajalikud toorained septembris tunduvalt väiksemas koguses ja nüüd ei suudeta piisavat kogust valmistada.

Pealegi võtab ürdileotisega maitsestatud ja punaveini sisaldava glögi valmimine kuu aega, nii et seda ei saa ka kiiresti juurde toota. “Toodame 10 000 pudelit Vana Tallinna glögi nädalas, aga see läheb nagu soe sai ja igasse poodi ei jagugi,” märgib Kits.

Selletalvine teine tarbijalemmik on Liviko liköörikeldris valminud Vana Tallinn Winter Spice. See on jõulutoode, mis Vana Tallinna liköörist viis kraadi lahjem ning maitsestatud jõuluvürtside kaneeli, kardemoni, aniisi ja muskaadiga.

“Tarbija eelistab tuntud-teatud Eesti asju,” võtab Ragnar Kits teema kokku.

Ka väiketootjad on jõuludeks uued maitsed valmistanud. Loodustark pakub kaneeliga maitsestatud astelpajusiirupit ning jõulusinepit astelpaju marjakestadega. Külmal ajal annab sooja Tamme talu jõulu- ja talvetee.