U-kujuline rattalukk.
Ühed vastupidavamad on U-lukud, mis on aga rasked ning need ei sobi kõikidele rattatüüpidele. Kettlukud on samuti väga turvalised ja neid on lihtsam paigaldada. Trosslukud on soodsaimad ja eri pikkusega, tänu millele saab neid kergelt paigaldada ka näiteks ümber puu või posti. Samas on neid kergem lahti muukida või läbi lõigata.

Kui on aga võimalus ratta hoiustamiseks kasutada panipaika või rattaparklat, tasub seda igal juhul teha. Ratast kaitseb veelgi enam see, kui ta on lukustatud kinnises ruumis.

Säilitage ostudokument

Kuigi sihikindlat ja osavat varast ei takista ükski uks ega lukk, valivad ka nemad pigem kergemalt kättesaadavama ohvri, seega, mida rohkem takistusi vargale tekitada, seda suurem on tõenäosus, et ratas jääb omanikule alles.

Trosslukk.
Kui ratas hoolimata lukustamisest satub varaste ohvriks, võib abiks olla kindlustus. Jalgrattaid kindlustatakse kodukindlustuse raames. Ratas on koduse vara hulka kuuluv ese ning selle vargus hüvitatakse nii juhul, kui see on kodust varastatud kui ka kodust väljaspool. Tingimuseks on see, et ratas oli varguse ajal omaniku poolt turvaliselt ära pandud või lukustatud. Samuti on kahjukäsitlusele abiks ratta ostudokumendid ja pildid, et kindlustus kahju korral aidata saaks.

Varuge vajalik turvavarustus

Et rattaga ohutult liigelda, tasub meelde tuletada, milline on peamine ohutusvarustus, mis igal jalgratturil olemas peab olema. Liiklusseadusest tulenevalt peab igal alla 16aastasel jalgratturil olema peas rihmadega kinnitatud kiiver. Rattal peab olema töökorras pidur ja signaalkell, ees valge ja taga punane helkur ning vähemalt ühe ratta mõlemal küljel kollane või valge helkur. Pimedal ajal sõites peab jalgrattal põlema ees valge ja taga punane tuli.

Kindlustusfirma Seesam hüvitas möödunud aastal 15 000 euro eest rattavargustest tingitud kahjusid. Enamik hüvitisi jääb alla 500 €, kuid kalleim hüvitatud jalgratas maksis pea 4000 eurot. Rattavarguste ja -õnnetuste arv kasvab enim suvekuudel, seega soovitame juba aegsasti valmis olla ning vajaliku turvavarustuse soetada.