Õppisime valmistama tortiljarulle, quesadilla’sid, pitsarulle chorizo (vürtsikas sealihavorst) ja mozzarella’ga, krõbedaid šokolaaditrühvleid ja veel mõndagi muud.

Kõik toidud valmisid imeruttu. Kindlasti ka tänu sellele, et osa koostisosi oli valmis või poolvalmis kujul pakist võtta.

Kõigepealt – kuigi nii tortiljad, nacho’d kui ka taco’d kõlbavad süüa ka kohe pakist välja võetuna, maitsevad nad mõnusamalt ja omandavad parema struktuuri, kui neid soojendada.

Tortiljarullide valmistamine käib näiteks nii. Soojendage neid kõigepealt mõlemalt poolt keskmiselt kuumal pannil, kuni nad hakkavad muutuma helepruunikaks. Rasva ärge pange. Tõstke soe tortilja lõikelauale ja lisage täidis. Selleks sobivad juust, lehtsalat, sink, tomat, sibul ja veel paljugi muud – vastavalt teie maitsele. Meie panime määrdejuustu, lõhelõike ja kappareid.

Kui tortilja on täidetud, keerake see ilusasti rulli ja kinnitage kokteilitikkudega. Tikke pange parasjagu nii palju, kui mitmeks tükiks soovite rulli lõigata. Tulemuseks on vaagnatäis toitvaid suupisteid.

Quesadilla see-eest polegi muud kui kahekorra keeratud ja ülekuumutatud tortilja. Kuumutada tuleb senikaua, kuni need on pealt kuldpruunid ja juust vahel sulanud. Quesadilla’de valmistamisega saab hakkama koolilapski ning kogemused on näidanud, et lastele need ka maitsevad.

Kui kasutate pitsapõhjana tortiljat ning kattena salsat ja chorizo’t, saategi tex-mex-pitsa. Juustudest sobib mozzarella, kuid ka muud juustud, mis hästi sulavad. Tortiljapõhjale tehtud pitsa võib soovi korral ka rulli keerata.

Retseptid

Quesadilla’d singi, juustu ja salsaga

- 4 tk Santa Maria nisutortiljat

- 8 viilu juustu

- soovi korral sinki, salsat vm

Asetage tortiljad lauale, iga tortilja keskele pange 2 viilu juustu. Voltige tortiljad poolkuu kujuliselt kokku ja kuumutage pannil mõlemalt poolt kuldpruuniks. Soovi korral lõigake quesadilla’d kaheks kuni neljaks tükiks.

Kanasalat taco-kausikeses

neljale

- 200 g kana kintsuliha

- 1 sl õli

- 1 sl Santa Maria Fajita maitseainesegu

- 4 Santa Maria taco-kausikest (Mini Taco Tubes)

- 1 peotäis lehtsalatisegu või jääsalatit

- 4 kirsstomatit

- ¼ värsket kurki

- värskeid ürte

- 2 sl hapukoort

- 2 sl Santa Maria Chunky salsat

Lõigake kana kintsuliha viiludeks, segage kausis koos õli ja maitseainega ning jätke vähemalt 10 minutiks maitsestuma. Praadige kanaviilud kuumal pannil. Lõigake tomatid sektoriteks ja kurgid viiludeks. Segage hapukoor salsaga.

Soojendage taco-kausse ahjus 150° juures umbes 10 minutit, laske jahtuda ning täitke salatilehtede, tomatite, kurgiviilude ja kanaga, kõige peale tõstke supilusikatäis kastet.

Magusate nacho’de assortii

- 1 pakk Santa Maria nacho-krõpse

- 100 g tumedat šokolaadi

- 100 g valget šokolaadi

- 100 g magusat vanilliga kohupiima

- 100 g maasikaid

- vanillsuhkrut

Soojendage nacho-krõpse ahjus 150° juures umbes 10 minutit ja laske seejärel jahtuda. Sulatage tume šokolaad, kastke nacho-krõpsud ühe poolega šokolaadi sisse, nõrutage ja pange küpsetuspaberiga kaetud plaadile tahenema.

Pange krõpsule 1 tl kohupiima ja katke teise krõpsuga. Kastke küpsis poolenisti sulatatud šokolaadi sisse ja jätke seejärel küpsetuspaberile tahenema.

Sulatage valge šokolaad ning pintseldage nacho-krõpsule. Igale krõpsule tõstke teelusikatäis kohupiima ning peale pool maasikat.

Purustage krõpsud näppude vahel ja segage kausi põhja jäänud sulatatud šokolaadiga, tõstke lusikaga küpsetuspaberile tahenema.

KASULIK TEADA

Tex-mex-köök

Esimesed tex-mex-restoranid rajati 1940. aastail, enamjaolt Texasesse ja Kaliforniasse, kus olid suurimad mehhiklaste kogukonnad. Tex-mex-köök arenes hüppeliselt 1950. aastatel, mil Ameerika lõunaosariikidesse rändas sisse palju mehhiklasi. Selle tulemusena segunesid Mehhiko talupojatoit ja Euroopa sugemetega Texase köök. Laiemalt hakkas tex-mex levima 1970. aastatel – järjekordse mehhiklaste sisserändelaine ajal Ameerika Ühendriikidesse.

Mehhiko köögist on tex-mex’i jõudnud kõikvõimalikud burrito’d, taco’d, tortiljad, toorainetest kindlasti tšillipipar, avokaado ja mais. Mehhiko köögis ei tarvitata nii palju liha kui tex-mex’ile kombeks. Peamine erinevus tex-mex’i ja tavalise Mehhiko köögi vahel on Mehhiko köögi kindlad reeglid ning väga pikad traditsioonid.

Tänu toidu valmistamise kiirusele, tervislikkusele ja maitsele levis tex-mex-restorani kultuur kiiresti üle maailma. Praeguseks on tex-mex-restoranid kerkinud pea kõikjale – Euroopast kuni Bangkoki, Buenos Airese ja Abu Dhabini välja ning tortiljad, quesadilla’d, wrap’id ja burrito’d on tuntud tex-mex-köögi esindajatena üle maailma.

Mis on mis

- Tortilja on õhuke mehhikopärane leib, mille vahele sobivad nii soolased kui ka magusad täidised.

- Nacho’d on maisist valmistatud lihtsad mehhiko suupisted. Võib serveerida nii soojalt kui külmalt.

- Salsa on küllaltki teravamaitseline tomatipõhine kaste, mis võib sisaldada sibula, tšilli- ning jalapeno-tükke vm.

- Quesadilla on mehhikopärane soe suupiste, mis valmistatakse tortiljast, kuid erinevalt levinud wrap’ist volditakse tortilja kokku ja soojendatakse pannil.

- Taco on väike maisitortilja, mida on praetud ja täidetud liha-, kala- või köögiviljatäidesega.

Allikas: Santa Maria