Kuna mustikate ega kukeseente kõrgaeg kätte ei ole jõudnud, siis suured ettevõtted aktiivselt kokkuostuga veel ei tegele. AS Bacula juhataja Vahur Vuksi sõnul ei ole mustikakorjamine päriselt alanud ja kokkuostu veel ei toimu. „Mustikateni on veel kahe nädala jagu aega,“ sõnab Vuks. „Valikuliselt vist turule ikka midagi viiakse,“ lisab ta.

Tõepoolest, praeguseks on kauaoodatud mustikad ning kukeseened turulettidelt leitavad. Tallinna Keskturul juba ligi kuus aastat kauplemisega tegelenud Irina letis on mustikad ning kukeseened saada olnud veidi üle nädala. „Esimesed mustikad panin välja 7. juulil. Eelmisel aastal olid esimesed juba 26. juunil. Kukeseened olid esimesed eelmisel aastal jaanipäeva paiku, sel aastal samamoodi juuli alguses,“ räägib Irina. Osade kauplejateni on need metsasaadused jõudnud aga veelgi hiljem. „Mul nüüd esimest korda tulid mustikad, ja kukeseened ka. Natukene ainult pakuti,“ nendib Balti Jaama turu müüja.

Tallinna turgudel müüdavad mustikad ja kukeseened on pärit Lõuna-Eestist. Peamiselt tuuakse kaup Põlvamaalt, aga ka Tartumaalt ja Valgamaalt. „Mõlemad on Põlva lähedalt toodud, ikka Lõuna-Eestist. Siinpool pole veel üldse valmis, pisikesed sellised alles,“ seletab Balti Jaama turu müüjanna. Põhja-Eesti väiketurgudel, kus ikka lähedal kasvanud marjade-seentega äri tehakse, on letid neist kaupadest veel üsna tühjad. Kukeseeni võib mõnel pool leida, kuid mustikaid mitte. Tapa turul maasikamüüjaga tehingut tegev neiu on kindel, et mustikate müüki jõudmisega läheb veel aega. „Eks kuu lõpus võib hakata vaatama. Praegu saab ainult aias kasvatatud mustikaid, metsa omi mitte,“ sõnab ta.

Metsasaaduste küpsemine on küll hiline, kuid müüjad loodavad sellest hoolimata korralikku saaki. „Praegu tundub, et mustikaid tuleb palju, kuu aega veel aega ka. Seeni on praegu vähe. Aga kuiv on olnud, kui tuleb vihma, küll siis tulevad,“ sõnab Keskturu müüja Irina ootusrikkalt.

Hilise valmimise tõttu on kukeseente ja metsmustikate hinnad praegu veel kõikjal päris krõbedad, kuid siiski teinud möödunud nädala jooksul läbi suure languse. Nii kukeseente kui mustikate hind on võrreldes eelmise nädalaga ligi 40 protsenti alanenud. Tallinna Keskturul oli selle nädala kolmapäeval mustikate kilohinnaks keskmiselt 6 või 6.5 eurot ja kukeseente kilohinnaks keskmiselt 12 eurot. Müüjatar Irina toob välja, et möödunud nädalal maksis mustikate kilo keskmiselt 10 eurot ning kukeseente kilohind küündis 20 euroni. „Kukeseened ongi sel aastal natuke kallimad, kallimad kui eelmisel. Aga mustikad on odavamad,“ meenutab Irina varasemaid hindu.

Hinnad on paiguti erinevad. Supermarketite esistel seisvates müügilettides ületavad kukeseente ja mustikate hinnad turgude omi kõvasti. Samas on väiksemad hinnaerinevused ka Tallinna turgude vahel. Kui Keskturul oli selle nädala kolmapäeval metsmustikate keskmiseks kilohinnaks 6 või 6.5 eurot, siis Balti Jaama turul 5 või 5.5 eurot. Sarnane vahekord tuli esile ka kukeseente hinna puhul, Keskturul kilohinnaks keskmiselt 12 eurot, Balti Jaama turul 10 eurot. Kahe turu võrdluses võis kõige odavamad kukeseened leida Balti Jaama turult, kilohinnaks 8.88 eurot. Kõige kallimad metsmustikad olid müügil Keskturul, kilohinnaks 7 eurot. Ent turuhindade jälgimisel tuleb pöörata tähelepanu ka hinna ja kvaliteedi suhtele, sest sageli on silmapaistvalt odavad kaubad ka ebakvaliteetsemad.Samas võib olukord ka vastupidiseks osutuda. 

Eesti mustikatega konkureerivad ka Poolast pärit kultuurmustikad. Poola mustikate hind on aga Eesti omadega võrreldes kohati peaaegu kahekordne. Poola mustikatel on sageli pandud välja poole kilo hind, kuna marjad on üsna kallid. Balti Jaama turult võib leida poole kilose Poola kultuurmustikate karbi, mille hinnaks on 4.5 eurot. Keskturul müüakse samasugust karpi  5 euroga.