Põhi:

- 2 keetmata kartulit

- 2 dl vett või piima

- 25 g pärmi

- 4–5 dl nisujahu

- 2 sl õli

- ½ tl soola

- 1 tl kuivatatud punet

Kate:

- 4–6 keskmist sibulat

- 2 küüslauguküünt

- 1 sl õli

- 2 tl suhkrut

- ¼ tl soola

- 2 kartulit

- 1 dl riivjuustu

- umbes 150 g kitsejuustu

- ½ tl purustatud musta pipart

- 1 dl kivideta oliive

- värsket basiilikut

Kui on valida, võtke muredamat sorti kartulid, koorige, lõigake tükikesteks ja keetke kas vees või piimas pehmeks. Viimasel juhul peate segama ja valvama, et kartul põhja ei kõrbeks. Tehke kartulitest püree. Kui see on veidi maha jahtunud, segage hulka murendatud pärm, seejärel jahu, sool, õli ja pune. Segage ja suruge siledaks pehmeks tainaks, katke rätikuga ning laske kerkida (umbes 1 tund), kuni tainas on paisunud mahult kahekordseks.

Seni kuni tainas kerkib, valmistage kattematerjal. Koorige sibulad ja lõigake õhukesteks rõngasteks ning kuumutage õlis ligikaudu 5 minutit. Siis maitsestage soola ja suhkruga ning hautage tasasel tulel veel kuni 10 minutit. Kui sibularõngad on kergelt pruunid, tõstke nad pannilt jahtuma.

Kerkinud tainas suruge jahuste kätega küpsetuspaberiga kaetud vormi (ø 30 cm), nii et ka servad saaksid kaetud. Kooritud kartulid lõigake võimalikult õhukesteks viiludeks, kasutades näiteks juustunuga. Esmalt puistake tainale riivitud juustu, siis õhukesed kartuliliistakud, millele tõstke sibulad. Kõige lõpuks lõigake või murendage peale kitsejuust ning laduge oliivid. Maitsestage pipraga.

Küpsetage 200° juures 20 minutit, kuni pitsa hakkab servadest värvi võtma ja juust on sulanud. Valmis pitsale puistake basiilikulehti. Talvel võib värskete lehtede asemel kasutada kuivatatuid või hoopis rukolat. Andke lauale koos toorsalatiga. Kui soovite, võite valmistamisel puistata sibulate vahele peeneks hakitud suitsusinki.

Pitsa mehhikopäraselt

Põhi:

- 2 dl vett

- 25 g pärmi

- ½ tl soola

- 50 võid

- 5 dl nisujahu

Kate:

- 2–3 dl teravamaitselist Mehhiko salsat

- tükeldatud grillbroilerit või keedetud kana

- 1–2 banaani

- 1 dl paprikatäidisega oliive

- 170 g riivitud poolpehmet juustu

Lahustage pärm leiges vees, lisage jahu, sool ja jahtunud sulavõi ning segage tainaks, katke rätikuga ja jätke kerikma. Valmis tainas rullige ümmarguseks põhjaks, aga võite pitsa ka tavalisel küpsetusplaadil valmis teha. Tõstke põhi küpsetuspaberil pannile ja laske veel veidi kerkida. Siis määrige salsa tainale, peale laduge grillkanatükikesed, banaaniviilud, oliivid (terved või poolitatud) ja lõpuks raputage üle riivjuustuga. Küpsetage 250° juures umbes 15 minutit.

Pannkoogid kartulist ja peedist

- 4 keetmata kartulit

- 2 marineeritud peeti

- 1 sibul

- 2 dl riivjuustu

- 2 kanamuna

- 1 tl aed-liivateed

- ½ tl soola

- ½ tl jahvatatud musta pipart

- praadimiseks rasvainet

Koorige kartulid ja riivige jämedalt. Kui teil on tervelt marineeritud peedid, riivige needki. Samuti võite kasutada konserveeritud riivitud peeti, mida peaksite kuivemaks nõrutama. Sibul või punane sibul hakkige hästi peeneks. Segage kausis riivitud kartul, peet ja peenestatud sibul riivitud juustu ja munaga ning maitsestage soola, pipra ja aed-liivateega.

Praadida võite õli või rasvaga ülepannikoogid. Kõige maitsvamad koogid saate, kui praete neid või ja õli segus. Juurde pakkuge suitsukalaga segatud külma hapukoorekastet.

Kartuli-kapsakotletid

- 1 sibul

- ½ kg valget peakapsast

- 6 koorega keedetud kartulit

- 2 sl õli

- 2 sl võid

- 3 muna

- riivsaia

- soola

- musta jahvatatud pipart

Puhastage sibul, hakkige peeneks ja kuumutage väheses õlis klaasjaks, segage hästi peeneks riivitud või lõigatud kapsaga ja jätkake segades kuumutamist. Tehke seda tasasel tulel, kuni kõik on ühtlaselt poolpehme.

Koorige keedetud kartulid, suruge pudruks, maitsestage soola ja pipraga ning mikserdage juurde veidi jahutatud sibul, kapsas, sulatatud või ja munad ning nii palju riivsaia, et moodustuks tihke tainas. Vormige riivsaias parajad kotletid ja praadige kuldkollaseks.

Juurde andke mädarõikamaitselist majoneesi või hapukoort.


Juurviljahautis räimedega

- 12 värsket räime

- 6–8 kartulit

- 1 porgand

- 1 väiksem kaalikas

- 1 suur sibul

- 1 sl jahu

- 1–2 sl rasvainet

- 2 dl vett

- soola

- pipart

- 1–2 dl koort või piima

Puhastage räimed, eemaldage selgrood, peske ja nõrutage. Kartulid, porgand, kaalikas ja sibul koorige, lõigake kõik õhukesteks ratasteks. Pange haudepoti põhjale veidi rasvainet ning laduge köögivili vaheldumisi kalafileega. Kihtide vahele raputage ka soola ja pipart ning asetage rasvatükikesi. Täidetud haudepotti valage vett ning hautage kõik kaane all pehmeks. Seda hautist võite valmistada pliidil või praeahjus. Valmis toidule lisage rammusat piima või koort.

Liha-heeringa vormiroog

- 200 g loomaliha

- 1 heeringas

- 2 sl rasvainet

- 1 sibul

- 1 muna

- 1–2 sl hapukoort

- jahvatatud musta pipart

- soola

- 1–1 ½ dl riivsaia

Keedetud supiliha, ka kontidelt eemaldatud liharibad, ajage koos puhastatud heeringafileega läbi hakkmasina. Sibul koorige, hakkige peeneks ja praadige vähese rasvaga umbes 5 minutit, siis lisage masindatud liha- ja kalamass, hapukoor ja lahtiklopitud muna.

Määrige vorm võiga, puistake üle riivsaiaga ja täitke pannil ettevalmistatud seguga. Peale puistake riivsaia ja küpsetage ahjus 25 minutit. Juurde andke keedetud kartuleid ja mustrõika toorsalatit.


Värskekapsa vormiroog

- 600 g valget peakapsast

- 150–200 g külmutatud frikadelle

- 1 sibul

- 2–3 sl rasvainet

- soola

- 2–3 sl hapukoort

Lõigake kapsas ribadeks ja pidevalt segades kuumutage rasvainega pannil koos hakitud sibulaga poolpehmeks. Teisel pannil praadige frikadellid ümberringi pruuniks. Valmis frikadellide asemel võite kasutada ka kotletitainast vormitud väikesi pallikesi.

Määrige ahjuvorm rasvainega ning asetage sellesse kiht kapsast, peale tõstke kiht praetud lihapalle ja katke need kapsaga. Määrige peale veel hapukoort ja küpsetage ahjus 15–20 minutit. Lauale andke keedetud või praetud kartulite ja konservtomatitega.