Küpsetuspulbri asemel alkohol

 (3)
kook1
kook1Foto: Astrid Lepik

Mina küpsetan nii biskviiti kui ka keeksi ja kasutan seejuures kergituseks kanget alkoholi — 2–4 sl rummi, brändit, viina või piiritust.

Tavaliselt, kui teen taina 6 munast, lisan 2 sl alkoholi. Õppisin seda ammu vanatädilt, kes oli üle küla tordimeister. Soodat kasutan peamiselt hapupiimaga karaskitainasse.

Ja veel, kui hakkate rullbiskviiti tegema, lisage munakollastele näpuotsaga soola ning laske nii kümme minutit seista. See teeb rebu veel ilusamaks kollaseks ja biskviit jääb värvikam. Ka hoiab sool ära või vähendab küpse biskviidi murenemist kokkurullimisel.

Köömnekeeks

- 200 g margariini
- ¾ kl suhkrut
- 4 muna
- 1 kl nisujahu
- 3 sl kartulijahu
- 1 sl köömneid
- 2 sl kanget alkoholi
- ½ tl võid vormi määrimiseks
- 1 sl mannat

Vahustage margariin suhkruga, lisage ükshaaval munad ja vahustage edasi, kuni vaht on ühtlane ja sile. Siis lisage brändi või viin, köömned ja kartulijahuga segatud jahu. Määrige keeksivorm võiga, puistake mannaga üle ja kallake tainas vormi. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus umbes 45 minutit. Kui kardate, et keeks pealt kõrbema tikub, katke vorm kohe alguses küpsetuspaberiga. Paber võtke ära 20 minutit varem kui keeks valmis on ja selle ahjust välja võtate.

Hapupiimakarask

- ½ l hapupiima
- 2 muna
- 2 tl soola
- 2 tl suhkrut
- 4 sl rasvainet
- 2 tl köömneid
- 3 kl odrajahu
- 1 ½ kl nisujahu
- 1 tl söögisoodat

Seotud lood:

Hõõruge munad soola ja suhkruga, lisage hapupiim, õli või sulatatud rasv-aine ja köömned. Segage omavahel jahud ja sooda ning pange tainasse. Valage tainas õli või rasvaga määritud pannile ja küpsetage parajalt kuumas ahjus.

ELNA Läänemaalt