19.10.2015, 08:35
Lihasuitsutamiseks kindlat imeretsepti pole
Aastaid nii enda kütitud ulukite liha, aga ka sõprade-tuttavate toodud lihakraami suitsutanud Laimjala mehe Kalle Peedu nipp on järgmine – tema kuulab suitsuahju häält. Kui õiged helid kostma hakkavad, on liha küps.
FOTO:
Kalle sõnutsi on keeruline selgitada, kuidas liha suitsutada. Seda juba kasvõi seetõttu, et iga suitsuahi on erinev, iga lihatükk on eri tegu, samuti on igal päeval ka ilm kahtlemata grammi võrra eri nägu. Kõik see kokku tähendab, et lihasuitsutamiseks peab parima retsepti leidma iga suitsutaja ise.
Soolaga ei tohi kokku hoida
Mõningaid juhiseid saab Kalle siiski jagada. Oluline on soolamine, seda tuleb õigesti teha. Kalle Peedu kasutab kuivsoolamist, kuna nõnda saab maitse ühtlasem. “Mina olen nii vanakooli mees, et teen ainult kuivsoolamist, mitte soolveega. Ja mis veel – soolast ei tohi kahju olla!”