“Isegi kokad ei oska veiseliha hästi kasutada,” imestab Katrin Noorkõiv. Enamasti kasutatakse Poolast ja Leedust toodud odavat piimaveiste liha ja ka siis peamiselt sise- ja välisfileed.

Sise- ja välisfilee on gurmeetooted, mille hind jääb tavainimesele kättesaamatuks. Liivimaa Lihaveise kaubamärgi all aga turustatakse veise kõiki tükke, sealhulgas ka odavamaid, mida praegu teised ei paku.

Veiseliha on tervislik ja väherasvane. Rohunuumal olnud loomade liha sisaldab 4–6 korda vähem rasva kui teraviljanuumal olnud loomade oma. Sellises lihas on ka viis korda enam linoleenhapet, millel on vähivastane toime, ja neli korda enam E-vitamiini, mis on tugev antioksüdant. Lisaks on seal kolm korda rohkem tervisele kasulikke Omega 3 rasvhappeid.

Laagerdades pehmeks

Värsket liha ostnud kodukokk võib pajapraadi hautada tunde, kuid tulemus pole siiski kiita. Kusjuures põhjuseks pole koka vähesed oskused.

Laagerdunud lihast valmistatud praad või steik on mahlane ja pehme. Laagerdumise tulemusel muutub liha värvus tumedamaks, lõhn on värske, aga kergelt hapukas.

Liivimaa Lihaveis laagerdab veiseliha vaakumpakendis kolm nädalat 0 kuni +2 kraadi juures. Sel ajal muutub liha omaenda ensüümide toel pehmeks ning veiselihale omane maitse tugevneb. Laagerdumise käigus nõrgub osa lihamahlast välja, mis võib ostjat ehmatada, aga see on täiesti normaalne ja üleliigne mahl tuleb lihtsalt enne toidu valmistamist ära valada.

Ettevõtlikud naised otsivad ja katsetavad veiselihatoite, et leida soodsa hinnaga ja lihtsalt valmistatavad road, mille retsepte teistelegi jagada.

Veiseliha valmib kiiresti

Veise rinnafilee on ahju panemiseks ette valmistanud.
“Esiosa tükid on kõige odavamad ja laagerdunud liha valmib pajas 30–40 minutiga,” tõdeb Noorkõiv.

Minutipihvid ja fileelõigud küpsevad kuumal pannil või grillil tõesti vaid loetud minutitega.

Liivimaa Lihaveise grillvorstid ja hakkpihvid sisaldavad 98% liha, millele on lisatud vaid maitseained. Tooteid saab osta Adavere lihapoest, Tartu Lõunakeskuse taluturult, Tallinna kaubamaja ja Solarise toidupoest ning Nõmme turult.

Jõuludeks soovitavad naised tavapärase seaprae asemel proovida pähklipraadi veiselihast. Aga häid soovitusi on neil veel.

Mahlast steiki ei tehta ainult sise- või välisfileest. Selleks sobivad laagerdunud veiseliha puhul imehästi ka tagaosa sisetükk, ristluutükk ja välistükisilm.

Steigiks lõigatavad lihatükid peavad olema vähemalt 2 cm paksused ning need vajavad vaid paar minutit küpsetust mõlemalt poolt väga kuumal pannil või grillil.

Lihaveise kondiga tükid, näiteks osso bucco (lõigatud seibid noorveise koodist), ribid jms on eriti maitsvad, sest nendel on rohkem iseloomulikku veiselihamaitset.

Pajaroogasid saab kiiresti ja hõlpsalt valmistada lihaveise laagerdunud esiosa tükkidest, näiteks esiseljatükist, rinnafileest või kaelalihast.

Retseptid

Vürtsikas ploomisupp lihaveise supikondist

- 1 kg lihaveise supikonti

- 400 g kuivatatud ploome

- 200 g porrut

- 1 punane tšillipipar

- 20 g peekonit

- oliiviõli

- 200 ml valget või punast pakiveini

- soola

- pipart

- paprikapulbrit

- maitseks härjalihafondi (puljongikontsentraat)

Eelmisel päeval tehke valmis supikontidest puljong. Selleks pange kont keema, koorige vaht ja jätke vaiksele tulele 3–5 tunniks keema.

Supi valmistamise päeval lõigake ploomid, porru ja tšillipipar õhukesteks viiludeks. Hakkige peekon peeneks. Kuumutage kastrulis õli, laske peekonil selles sulada, lisage porru ja tšilli. Hautage mõni minut pidevalt segades.

Lisage vein ja laske keema tõusta, siis lisage eelmisel päeval valmis keedetud lihaleem. Segage juurde ploomid, keetke 5 minutit, maitsestage.

Pearoog lihaveise rinnafileest

Rinnafilee on veiselihatükkidest üks sitkemaid, kuid õige küpsetamisega madalal temperatuuril on võimalik saada maitsev roog, sest rinnafileel on tugev lihamaitse ning vähese rasvasuse tõttu on see väga tervislik.

- 1–1,5 kg Liivimaa Lihaveise laagerdunud rinnafileed

- 20–25 küüslauguküünt

- 1 suurem magus sibul lõigatuna rõngasteks

- 1 kl punast pakiveini

- 0,5–1 l puljongit

- punet (oregano)

- basiilikut

- soola

- pipart

Eelsoojendage ahi 160 kraadini.

Määrige rinnafilee mõlemalt poolt soola ja pipraga. Pange laia põhjaga ahjupotti õli, hoidke kuumust keskmisel tulel. Praadige rinnafilee mõlemalt poolt kuldpruuniks ning tõstke siis kõrvale.

Lisage potti terved küüslauguküüned ning sibularõngad, lisage õli ning kuumutage seni, kuni küüslaugud hakkavad kuldseks muutuma. Lisage vein ning puljong, pune ja basiilik. Laske keema tõusta. Eemaldage kaste potist, lisage potti pruunistatud rinnafilee ning kallake peale küüslaugu-sibulasegu.

Katke kaanega ning tõstke ahju. Küpsetage 160 kraadi juures tund aega, siis alandage temperatuuri 150 peale ja küpsetage veel kuni 1 tund. Vahepeal proovige liha pehmust. Liha ahjus olemise aeg sõltub ahjust ja võib olla 1,5–2 tundi.

Wokiroog laagerdunud aba- või fileelõigetest

Kuna sise- ja välisfilee on väga õrnad lihased, siis woki toorainena kasutades tuleb neid vaid minuti jagu kergelt pruunistada.

- aba- või fileelõikeid

- punast paprikat

- 0,5 dl õli

- 2 sl magusat sojakastet

- 0,5 tl cayenne’i pipart

- 1–2 purustatud küüslauguküünt

- 1 dl vahukoort

Pruunistage liha wok-pannil. Pruunistage paprika ja tõstke juurde liha. Lisage sojakaste, cayenne’i pipar ja küüslauk ning segage. Valage lihale koor ja hautage, kuni liha on pehme.

Serveerige makaronidega.