Samamoodi sobivad need kastmed igat liiki grillitud aedvilja, kala, liha ja rohelise salatiga.

Kitsejuustudipp

200 g pehmet kitsejuustu
2 dl maitsestamata jogurtit
1–2 sl värsket mett

Mikserdage kõik ained koos ja pange valmis dipp külmikusse natukeseks ajaks seisma.

Tomatidipp

3 tomatit
½ rohelist paprikat
1 väiksem kurk või tükike salatikurki
2 küüslauguküünt
2 sl õli
2 sl veiniäädikat
1 dl basiilikut

Lõigake tomatid ja kurk kuubikuteks, lisage ülejäänud ained ja mikserdage. Jätke enne tarvitamist pooleks tunniks külma.

Pähklidipp

1–1 ½ dl mittemagusat maapähklivõid
1 dl vett
2–3 sl värsket riivitud ingverijuurt
1 sl sojakastet
2–3 sl sidrunimahla
hakitud peterselli või koriandrilehti

Segage loetletud ained mikseris ja jätke valmis dipp külma kohta mõneks ajaks seisma.

Dipp kalale

200 g paksu hapukoort
1 sl hakitud tilli
1 sl hakitud rohelist sibulat või murulauku
1 tl suhkrut või mett
½ tl soola
1 tl sinepit
pisut purustatud roseepipart

Hõõruge vähese koguse koorega mesi, sool ja sinep, lisage veel veidi koort ja hakitud maitseroheline, segage ühtlaselt läbi, viimaks segage ülejäänud koorega. Hoidke enne tarvitamist jahedas.

Jogurtidipp

3 dl maitsestamata jogurtit
3 sl peenestatud värsket tilli
2 sl sidrunimahla
½ tl paprikapulbrit
soola
jahvatatud pipart

Kloppige või mikserdage ained hoolikalt läbi, jahutage enne laualeandmist.

Sojadipp rohelisega

1 sibul
1 sl õli
4 dl sojapiima
1 tl ürdisoola
3 sl maisitärklist
1 näputäis värsket aedpunet, aed-liivateed või muud

Koorige ja peenestage sibul, kuumutage seda õlis klaasjaks muutumiseni, siis lisage sojapiim, maitsestage ürdisoolaga ja segage, kuni keema tõuseb. Segage hulka maisi­tärklis ja hoidke veel umbes ühe minuti pliidil. Jahtuma tõstetud kastmesse puistake peenestatud maitseroheline, segage hoolega läbi ja laske sel külmikus täiesti maha jahtuda.

Dipp kapparite ja kiluga (tapenaad)

150 g kivideta musti oliive
8 puhastatud vürtsikilu
2–3 sl kappareid
5 küüslauguküünt
2 sl sidrunimahla
musta purustatud pipart

Purustage mikseris oliivid, kilufileed, kapparid ja küüslauk, lisage vähehaaval ning kogu aeg käsitsi segades oliiviõli ja sidrunimahl, et saaksite paksu ühtlase dipi (ehk tapenaadi, mis viitab kapparite sisaldusele). Säilib külmikus kaanetatud nõus kuni kolm päeva, pärast seda hakkab riknema.

Tahhiinidipp

Poolvedelat seesamiseemnetest valmistatud pastat nimetatakse tahhiiniks, paksu pastat võiks.

2 sl seesamipastat
¾ dl vett
3 sl sidrunimahla
2 sl hakitud petersellilehti
pisut meresoola
pisut Cayenne’i pipart

Segage loetletud ainetest kaste ja hoidke tarvitamiseni külmikus.

Avokaadodipp

1 avokaado
2 sl sidrunimahla
2 sl maitsestamata jogurtit
jahvatatud musta pipart
jahvatatud meresoola
2 sl peenestatud maitserohelise segu (petersell, basiilik)

Mikserdage kõik ained kokku ja jätke vähemalt tunniks külmikusse seisma, et maitsed üksteisega sulanduksid.

Kreekapärane kurgikaste

2 dl maitsestamata jogurtit
1 väiksem salatikurk või 2 peenrakurki
4–6 küüslauguküünt
2 sl head oliiviõli
1 sl veiniäädikat või sidrunimahla
pisut soola
pisut suhkrut
hakitud rohelist peterselli
hakitud värsket estragoni

Kuna kurk on sellele kastmesegule omane, siis nõrutage kooritud ja tükeldatud veidi soolaga seisnud kurgikuubikud ja jogurt läbi paberist kohvifiltri, mis vähendab valmis kastme liigset vedelikuhulka.

Küüslauk koorige ning hakkige hästi peeneks, segage filtreeritud jogurtiga.

Seejärel maitsestage soola, suhkru, äädi­ka ja õliga.

Heldelt lisage hakitud maitserohelist ning hoidke enne tarvitamist paar tundi külmikus.

Kiiremini saate kastme valmis, kui kasutate jogurti asemel kohupiimapastat.