Targu Talita

Röstitud silmud marinaadis

- 1 kg silmu

- 100 g jämedat soola

- ½ l vett

- ½ sl äädikat (30%)

- 8 tera vürtsi

- 8 tera musta pipart

- 2 loorberilehte

- 2–3 nelki

- 1 tl suhkrut

Puistake värsketele pesemata silmudele sool peale, katke kauss kaanega ja jätke seisma. Soola lisamisel ei tohi kalad olla märjad. Poolteise kuni kahe tunni pärast, kui silmud on sooldunud, hõõruge kuiva kareda riidest lapiga lima maha. Hõõrumisel kergelt pigistades eraldub peale lima ka veri. Lapiga kuivaks nühitud silmud pange kohe röstima. Kui te seda ei tee, siis pühkige nad enne pannile või restile asetamist veel kord kuiva majapidamispaberiga üle. Vältige pesemist!

Röstida võib nii sütel kui ka panni peal ahjus või pliidil. Suurema koguse puhul tehke seda väliköögis või õuekaminas, sest kuumuses eraldub vänget ebameeldivat lõhna.

Kergelt pruunistunud jahtunud silmudel eemaldage pea ja lõigake nad ühepikkusteks, 8–10 cm pikkusteks tükkideks. Lõikamisel arvestage hoidistamiseks valitud purgi kõrgust, sest purki püsti pandud tükkidele peab jääma 2–3 cm vaba ruumi. Peenemad sabaotsad pange eraldi väiksemasse purki. Peale valage rohkelt marinaadi, sest jahtumisel imendub see kalatükkidesse. Vähese vedelikukoguse puhul võib hoidis pealt kuivaks jääda, see vähendab säilivust.

Marinaadi valmistamiseks keetke vesi, lisage suhkur, vürtsid ja äädikas ning laske kaane all jahtuda. Soola pole vaja lisada.