Testijad uurisid vorstide välimust ja konsistentsi, hindasid aroomi ja maitsete sobivust 10 palli süsteemis. Mekitud sai neid seitset ning eri lisandiga. Testitud vorstid olid AS Rakvere Lihakombinaadi, AS Maag Lihatööstuse, AS Lihameistri ja AS Arke Lihatööstuse tootevalikust. Enamikus verivorstides oli kasutatud toiduverd, paaris ka verepulbrit.

"Vanasti kasutati vorstides ikka värsket verd. Mäletan, kuidas meid, lapsi, selleks ajaks köögist minema aeti, kui verega toimetama hakati. Ema pidi sooja verd segama, et see klimpi ei tõmbuks," meenutab Ann Peep. 

See, kas vorstis oli kasutatud verepulbrit või toiduverd, testitulemust siiski ei mõjutanud. Näiteks oli võitnud suitsulihaga verivorstis toiduveri. Napilt jäi teiseks verepulbriga tehtud, kuid taimsete lisanditega vorstidest kõige kõrgemalt hinnatud Rannarootsi rukki-verivorst.

Mekkijate hinnangul jäid kõigis verivorstides, ka võitjaks osutunud suitsupeekoni tükikestega rikastatud tootes, väheseks just jõulutoidule omaseid maitseid.

"Vorstirohu maitset pole üheski tunda," märgib Aive Luigela. "Mäletan oma lapsepõlvest, et punet korjasin suvel just sellepärast, et talvel oleks, mida jõuluvorsti sisse panna. Ise verivorsti tehes lisan ka aed-piparrohtu."

Teised nõustuvad ja leiavad üksmeelselt, et kohe tunned ainult soola maitset. Isegi piparmündilehtedega rikastatud vorsti juures kuuleb nurinaid, et taime mekki pole üldse.

Uudistoode porgandiga, milles pole pekikuubikuid ning mis sisaldab teistest vähem rasva, saab hindajatelt aga vestlusringis kiitvaid hinnanguid. Leitakse, et porgandi maitse sobib verivorsti päris hästi. Kriitikat pälvib vaid konsistents - sisu pudiseb liiga kergelt laiali.

Rosinatega verivorst tekitab testijates vastakaid tundeid. Tunnistatakse, et see maitsebukett on harjumatult magus. Üks ehe pühadelaua verivorst peaks sisaldama ikka kodumaiseid lisandeid. Teeninduskooli esindanud Aivar Koitla hinnangul on aga just see proovitud peenikestest lambasoolde topitud verivorstidest parim.

Tatravorsti soovitavad proovijad kõigile neile, kellele tatar meeldib, kuigi see verivorst võiks veidi mahlasem olla. Samas kiidetakse tootjat erilise jõulutoote eest.

Ahjuõuna-verivorsti maitstes kõlavad head sõnad õhus hõljuva küpsetatud õuna lõhna kiituseks. Maitse sobivuses ei kahtle keegi, alati on ju verivorsti kõrvale pakutud õuna-pohla salatit.

Täismahus artiklit lugege Maakodu detsembrinumbrist (2008).