„Kui torud on külmunud, tuleb sulatamisel olla eriti ettevaatlik, sest pikalt jääs olnud toru võib kergesti lekkima hakata. Kõige kindlam on pöörduda torutöid teostavate firmade poole, sest ettevaatamatu tegutsemine ja valed võtted torude sulatamisel võivad kergesti veeavarii või tulekahju tekitada,“ hoiatas Gilden.

Kui maja pikemaks ajaks tühjaks jääb, tuleks seadistada maja küttesüsteem nii, et temperatuur püsiks piisavalt kõrgel ning sulgeda veevärgi peakraan.

„Leppige naabri või tuttavaga kokku, et keegi käiks aeg-ajalt maja kontrollimas. Maja küttesüsteemi toimivust tuleb jälgida, sest elektrikatkestused ja muud probleemid soojatarnetes võivad maja sisetemperatuuri miinuskraadide puhul liiga madalale viia,“ ütles Gilden.

Parim viis veeavariide vältimiseks on veevärgiühendus pikemat aega eemalviibimise ajaks katkestada.

„Kui on oodata külmalainet, on üks võimalus jätta kraan tilkuma, sest kui vesi liigub, ei külmu see nii kiirelt torustikes ära. Külma õhu ringluse takistamiseks tuleks sulgeda uksed, õhu sissepuhkeklapid ja vundamenti jäetud õhutusavad. Veenduda tuleks, et tehnilise ruumi temperatuur püsib töökindla termostaadi või toru külmumiskaitse abil õigel tasemel. Oluline on tagada ka torude piisav soojusisolatsioon. Madalad temperatuurid võivad põhjustada seintesse veetud torude jäätumise ka siis, kui siseruumid on köetud,“ selgitas Gilden.

Elektriküttega suvekoju võib hankida temperatuuri ohtlikule tasemele langemisest hoiatava anduri.

„Andur edastab häireteate, kui maja sisetemperatuur on näiteks elektrikatkestuse tõttu langenud nii madalale, et torud võivad külmuda ning temperatuuri tõustes ülessulamisel puruneda. Lisaks on võimalik torude külmumist vältida, kasutades toru peale või toru sisse paigaldatavaid küttekaableid ning nende tööd juhtivat termostaati,“ rääkis Gilden.

Elektriühenduseta suvilate külmaks ajaks ettevalmistamisel tuleb lisaks peakraani sulgemisele ka veetorud hoolikalt veest tühjendada.