Millega oleks võimalik neid kasse lepitada? Kas on üldse võimalik, et nad hakkavad omavahel läbi saama?

Vastab loomaarst Ain Erkmaa (Tartu Raatuse tn Loomakliinik ja Loomade Hotell, www.farmax.ee):

Kahte isast kassi ongi raske koos pidada, kui nad just maast-madalast koos ei kasva. Isane näeb sageli teises isases rivaali ja ohtu oma positsioonile.

Kastreerimine võib seda probleemi leevendada, kui seda teha suhteliselt varases eas, st 6-7 elukuust kuni aastaseks saamiseni. Hilisem lõikus ei pruugi anda soovitud resultaati, sest kassil on tekkinud harjumused (märgistada, kraapida, kakelda, hulkuda).
Teie kirjast ei selgu kahjuks, kas kastreerimisjärgselt mingeidki rahunemise märke ilmnes või mitte ja ka seda, kui vanad need kassid on.

Tavaliselt aeg silub kõik teravad nurgad ja võib-olla ka teie kassid hakkavad läbi saama, kui nad saavad aru, et neil teineteisest pääsu ei ole. Üks variant on lasta neil omavahel suhted selgeks kakelda ja n-ö tugevam võidab, aga samas, olles näinud neid haavu, mida kassid on võimelised üksteisele tekitama, ma arstina seda soovitada ei saa.

Kõige tõenäolisem on siiski neid tasa ja targu hakata teineteise olemasoluga harjutama, perenaise valvsa pilgu all. Muidugi, alati on võimalus, et nad ei lepigi ja siis tuleb ühele teine kodu leida või näiteks üks toas teine õues.

Abi võib olla Feliway nimelisest preparaadist, mida saab pihustada ruumidesse ja mis imiteerib kasside rahuloluferomooni ja annab kõutsidele signaali, et siin on kõik korras ja ohtu pole. Kust seda preparaati saada ja millisel kujul, saate konsulteerida oma loomakliinikuga.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.