Kaubakeskuse ette toodud koormatäie eri mõõdus pakkude ja tüvede peal näitasid innovaatiliste kirveste headust raiemeister Tarmo Leini ja tema poeg Targo. Kui Tarmo Leini võttis ette 30cm läbimõõduga musta lepa paku, oli raske uskuda, et ta sellest ühe löögiga jagu saab. Aga pakk lõhenes nagu nalja ja kõik ohkasid vaimustusest.

Uskumatu töö tegi ära uue sarja mudel, mis mõeldudki suurte pakkude lõhkumiseks. Selline kirves sobib mehe kätte, veidi lühema ja kergema mudeliga saavad Tarmo Leini sõnul keskmise suurusega pakust jagu aga naisedki. Mehed võivad sellega töötada ka kirvest vaid ühes käes hoides. Uue kirvepere hulgas on ka spetsiaalne ühekäe-raiumiskirves väikeste halgude lõhkumiseks ja küttepuude tegemiseks. Lisaks neile kolmele lõhkumiskirvele on uues sarjas ka neli universaalset mudelit. Neist väikseim kaalub kõigest 480 grammi ja on vaid 22,8 cm pikkune, kuid väga tubli. Targo Leini ütles, et selline kirves tuleb kindlasti kaasa võtta, kui lähete metsa või matkama, sest sellega saab kõike teha.

Oma jutu tõestuseks laasis ta mõne sekundiga kiirelt lepatüve okstest puhtaks ja teritas ära selle otsa. Väikese nukuliku kirvega saab teha looduses lõkke jaoks põletusmaterjali ning kas või vorsti lõigata. Pisikest kirvest on mugav hoida autos, matkama minnes aga kotti pista. Veidi suurem mudel (32,6 cm, 750 g) sobib samuti lisaks kodustele puulõhkumistöödele matkale kaasa ning autos ja paadis hoidmiseks. Kui on vaja teha puusepatööd ja ehitada või läheb kirvest tarvis metsatöödel, siis sellekski puhuks on välja mõeldud eriti sobiv mudel. Mugav, tõhus, vastupidav, kerge Fiskarsi uue põlvkonna kirved pälvisid tänavu maailma ühe tunnustatuima
disainiauhinna Red Dot, mis antakse kõige innovatiivsematele ja kõrgeima kvaliteediga toodetele igal aastal Saksamaal Essenis.

Mis siis teeb need kirved nii heaks?

Sellest rääkis Fiskarsi spetsialist Torbjörn Lundmark. Täiustatud on tera kuju. Väike leidlik muudatus kirvelaba geomeetrias teeb lõhkumise kergemaks. Tänu ümaramatele servadele on tera parem pakust eemaldada. Raiumiskirveste kumera lõikeserva tera nurk on 30–40°,
kumerus tugevdab serva ja muudab laba mõranemiskindlamaks. Kirveste varred on valmistatud kergest fiiberklaaskomposiidist, tänu millele töötegija ei väsi nii ruttu. Vars on vastupidav ja peaaegu et purunematu.

Tänu disainile pole ohtu, et kirve pea kasutades varre otsast ära tuleb. Pea ja varre vahel on leitud täiuslik tasakaal, seetõttu on hoovõtt ohutu ja tõhus. Kõvera otsaga käepidet katab põrutusvastane pinnastruktuur, tänu sellele saab sellest mugavalt ja tugevalt kinni hoida ning tööriista tunnetada. Kõver ots ei lase varrel raiumisel peost libiseda. Muide, enamik uue sarja mudelitest kaalub vaid pisut üle 1 kg, vähem kui keskmine käekott!

Toorest puud on lihtsam lõhkuda

Uusi kirveid demonstreerides andis Tarmo Leini ka häid soovitusi, kuidas puid õigesti raiuda. Näiteks kas te teadsite, et lehtpuupakku tuleb hakata lõhkuma servast, okaspuud aga keskelt? Sellepärast, et lehtpuul hakkavad oksad kasvama koorealusest osast, okaspuul aga südamikust. Õigest kohast alustades edeneb töö hõlpsamalt. Lehtpuud on kergem lõhkuda, kui
ladvapoolne osa on ülalpool. Toores puu lõheneb hulga paremini kui kuiv puit, see kehtib nii okaskui lehtpuu kohta. Halg asetage raiepakule nii, et süüjooned jookseksid teiega paralleelselt.
Siis läheb puud tabanud kirve jõud piki süüd, mitte sellega risti. Raiuma asudes seiske, jalad kergelt harkis, kuid mitte rohkem kui õlgade laiuselt. Seejärel tõstke kirves kõrgele pea kohale ja langetage järsult, sihtides otse piki puu süüd.