“Selleks et vanad metsatööoskused ei ununeks, korraldaski Viljandi Kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö ehitusosakond müravaba metsatöö päevad, kus sisepõlemismootorid välja lülitatakse ning proovitakse inim- ja hobujõul metsatöödega hakkama saada,” selgitab kultuuriakadeemia rahvusliku ehituse programmijuht Priit-Kalev Parts.

Metsatööpäevadel sooritavad kultuuriakadeemia rahvusliku eriala üliõpilased ka oma metsatöö praktika.

Lisaks üliõpilastele toovad müravabad metsatööpäevad kokku teisigi inimesi, kelle igapäevatöö on seotud nii metsanduse kui hobumajandusega.

“Kui hakkasime praktikajuhendaja Mihkel Maalaga kokku klapitama metsanduspraktika õpieesmärke, kättesaadavaid lanke ja logistikat, selgus, et Viljandi lähedal on üks õpetlik ja praktika jaoks paraja suurusega tööots välja pakkuda Saarepeedi külas. Et koht on minu kodutalust kiviga visata ja olen ise aastaid kodused metsatööd ära teinud oma maatõugu märaga, tundus see mõte eriti hea,” kirjeldab idee saamislugu Priit-Kalev Parts.

Müratu metsatöö päevadel tutvustatakse ka Eesti raskeveohobuse võimeid metsaveol ning näha saab moodsaid hobutöövahendeid palkide veoks. Seda demonstreerib Raplamaa haljastusettevõtja Vello Tamm, kes kasutab oma töödes Eesti ohustatud hobusetõuge.

“Vaatamata tehnika arengule, on hobustel ka tänapäeval metsa- ja talutöödel oma koht ning kasutamata äriline potentsiaal,” on Tamm veendunud.

Ehituspärandi ja pärandmiljöö parandustöödel peavad ehitajad sageli otsustama, mis saab maja läheduses olevatest põlispuudest. Seetõttu tulevad õpilastele igati kasuks ka arboristi oskused. Arboristi varustust ja elukutset üldisemalt tutvustab arborist Arvi Koitve.

Mootorimürast vaba metsatöö on ka märksa ohutum ja meeldivam. Iga puud, mis maha võetakse, vaadeldakse eraldi, et otsustada, milline saab tema otstarve olema puiduna. Selline metsatöö on elamuslik ning seetõttu on huvilised oodatud 28.–29. jaanuaril Saarepeedile müravabadele metsatööpäevadele uudistama.

Infot saab Priit-Kalev Partsilt telefonil 527 8875.