Importtoiduainetest on esireas makaronid, värske puuvili, marjad, kommid, šokolaadid, küpsised, keeksid, koogid ja kalatooted.

Kodumaistest toiduainetest eelistatakse õige rohkem osta kartuleid, järgnevad kohupiimakreemid, keedised.-moosid, jogurt ja värske liha. 

Voog tõi esile uue trendi, et eelkõige alla 25-aastased noored ei tee nii väga vahet, kas osta kodumaist või importtoitu, ka ei jälgi noored nii tihti toitude hinda, kus seda teevad vanemaealised.

Samas näevad Emori uuringueksperdid ka otsest seost haridustaseme ja kodumaise toidu eelistuse vahel. Nii ostab põhiharidusega inimestest improttoitu 26%, kõrgharidusega inimestest vaid 6%. 15-24- aastaste elanike seast on igapäevaseid importtoitude tarbijaid üle kolmandiku, samas kui üle 50-aastaste seas on umbes 10%.

Aivar Voog tõi esile ka selle, et võrreldes 2012. aastaga, on meie oma kasvatatud ja töödeldud liha-piimatoodete, pagaritoodete osakaal tarbijate ostukorvis siiski mõne protsendi võrra tõusnud. Voogi hinnangul on siinjuures kaasa aidanud eelkõige oma toidu tutvustused, konkursid ja tuntud kvaliteedimärkide (Tunnustatud Eesti Maitse pääsukesemärk, ristikumärk) laiem reklaamimine rahva seas.

Tunnustus toob ostjaid juurde

Ka tänavune Eesti parima toidu konkurss on toonud inimeste ette uued toiduained, mida ostjad pole osanud siiani laias kaubavalikus eriti märgata. Tänavused parimad toiduained eri tootegruppides on juba valitud. Nii pälvis parima pagaritoote tiitli 2014 Fazer-Fresch puuviljaleivake. 

„Pärast seda, kui see puuviljaleivake tuli pagaritoodete seas võitjaks, on inimesed hakanud neid puuviljaleivakesi hoopis rohkem ostma kui varem,“ teatab Fazer Eesti ASi tootearendusspetsialist Kärt Kontram, kes on ise ka üks võidutoote retseptuuri koostajatest. Kärt Kontrami sõnul annavad õhulisele puuviljaleivakesele erilise maitse just lisatud jõhvikad ja aprikoosid.

Hõbemärgi võitsid tänavu veel Põltsamaa kodune marineeritud kurk küüslaugu ja mustsõstralehtedega, Felixi küüslaugukaste, Põltsamaa kodune praekapsas, Farmi Kreeka jogurt, Max ja Mooritsa keefiri–kamašašlõkk, Premium vürtsikilufilee küüslauguga, Kalevi Finest martsipanikompvek ja Balbiino Jäämurdja vanilli-koorejäätis. Ka teiste toiduainetööstuste esindajad kinnitavad, et parima toiduaine hõbe- või kuldmärgi lisamine pakendile kasvatab ostu-huvi ja suurendab kauba läbimüüki. Eesti parima toiduaine üldvõitja selgub aprilli keskel.