Vabaõhumuuseumis toimunud leivapäeval anti välja tiitlid „Parim mahetootja 2016“ ja „Parim mahetoode 2016“.

„Parim mahetootja 2016“ on BioMari OÜ Tartumaalt, mis tegeleb peamiselt vaarika ja mustsõstra, aga ka astelpaju, mustika ja õuna kasvatamise ja töötlemisega. Teise preemia sai piimakarjakasvatusega tegelev perekond Pikkmetsa OÜ Mätiku Talu Pärnumaalt ning kolmanda koha teravilja-, teraviljaseemne- ja lihaveisekasvatusega tegeleva Torben Skovi ettevõte ABL Baltic Seeds AS Võrumaalt.

„BioMari OÜ istandikud on väga hästi hooldatud ja annavad head saaki. Ettevõte väärib tunnustust ka seetõttu, et nad tegelevad lisaks marjakasvatusele ka toodangu väärindamisega ja pakuvad mahetöötlemise teenust teistelegi mahetootjatele. Marjakasvatust plaanitakse laiendada ja ettevalmistused selleks juba käivad,“ ütles Airi Vetemaa Eesti Mahepõllumajanduse Sihtasutusest.

Parimaks mahetooteks valiti Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu OÜ toodetud „Ökosiider Vintage 2015“ Brut, teise koha pälvis Tammejuure Talu Öko rüpsiõli ning kolmanda koha sai OÜ La Muu Vaarika-proseccosorbett. Leivapäeva külastajate lemmikuks valiti OÜ La Muu Karamelli-meresoola jäätis, teise koha sai Must Küüslauk OÜ toodetud Must küüslauk ja kolmanda koha Pajumäe Talu Mahe kohupiimakreem astelpajumoosiga.

„Tori Jõesuu Siidri- ja Veinitalu on otsinud ja leidnud uusi ja põnevaid võimalusi kodumaise maheõuna väärindamiseks. Ökosiidri näol on tegemist täiesti uue tootega meie mahetoodete turul. Toode on tervikuna hästi läbimõeldud ning head maitseomadused kooskõlas ilusa pakendiga,“ ütles Airi Vetemaa.

Lisaks märgiti konkursil ära järgmised mahetootjad ja -tooted:

  • Klarika Hirv – tunnustus hästitoimiva mitmekesise mahetootmise eest pereettevõttes;
  • Airi Külvet – tunnustus väga heal tasemel mahelihaveisekasvatuse ja sellealase teadlikkuse tõstmise eest;
  • OÜ Äntu Mõis – tunnustus väga heal tasemel mahekanakasvatuse eest;
  • Mägipõllu talu – tunnustus uuenduslike masinate kasutamise eest mahetootmises;
  • Must Küüslauk OÜ - tunnustus innovaatilise tehnoloogia ja huvitava toote eest;
  • MTÜ Liivimaa Lihaveis – tunnustus uudsete veiselihatoodete turule toomise eest;
  • OÜ Estonian Spirit toodetud mahe maitseviin Pipar - tunnustus heas tasakaalus teravate maitsete eest;
  • Maris Gilden AS toodetud What The Fruit maasikasnäkk – tunnustus hea maitsekombinatsiooniga maiustuse ja hea ekspordipotentsiaaliga toote eest;
  • Tahe OÜ toodetud Leedriõie siirup - tunnustus esimese omalaadse toote turuletoomise eest.


Tootjakonkursile kandideeris seitse mahetootjat üle Eesti. Parima mahetoote konkursile esitati kokku 45 toodet 23 töötlejalt. Parima tootja ja toote valisid välja erialaspetsialistidest koosnevad hindamiskomisjonid.