1 suur kera lehtsalatit, 200 g värskeid mahedamaitselisi seeni, 1 sl toiduõli või võid, 1 küpsetatud või grillitud broiler, 300 g kurki, 4 tomatit, 50 g kreeka pähkleid, 2 sl hakitud peterselli

Kaste: 3 sl majoneesi, 1 sl sinepipulbrit, 2 sl vürtsikastet, 6 sl hapukoort, soola, jahvatatud valget pipart

Salatilehed loputada, nõrutada hoolikalt ja lõigata või rebida ribadeks. Seened tükeldada (väikesed seenekübarad võib ka terveks jätta) ning kuumutada vähese rasvainega läbi. Linnuliha puhastada ja tükeldada.

Tomatid ja kurgid pesta, kurk lõigata viiludeks, tomat sektoriteks. Pähklid hakkida jämedalt. Kõik koostisained segada ettevaatlikult omavahel.

Salatile võib panna linnulihatükke, pähkleid ja petersellilehti.

Salatikastme valmistamiseks segada majonees ja sinepipulber. Lisada vürtsikaste ja hapukoor, maitsestada soola ja värskelt jahvatatud valge pipraga. Salatikaste serveerida eraldi kausis. Salati juurde võib pakkuda röstitud leiba või täisterakukleid.

Banaanivõileib seentega

1 banaan, 200 g mahedamaitselisi seeni, 1 sibul, praadimiseks õli ja võid, 0,5 tl karripulbrit, 8 viilu röstsaia või -leiba, serveerimiseks salatilehti

Banaan koorida ja lõigata õhukesteks viiludeks. Seened tükeldada viiludeks, sibul koorida ja hakkida. Pannile panna õli, kuumutada, lisada või ja karripulber, kuumutada korraks läbi. Lisada banaaniviilud, hakitud sibul ja seeneviilud ning praadida läbi.

Sai või leib röstida. Neljale leiva- või saiaviilule tõsta banaani-seenesegu ja katta ülejäänud saia- või leivaviiludega. Salatilehed loputada ja tahendada ja panna taldrikutele. Võileivad tõsta salatilehtedele. Süüa noa ja kahvliga.

Köögiviljavorm seentega

500 g kooritud kartuleid, 100 g sibulat, 450 g porgandit, 100 g varssellerit, 200 g suitsuliha või sinki, 200 g kukeseeni, šampinjone, puravikke või muid mahedamaitselisi seeni, 0,5 tl kuivatatud aed-liivateed ehk tüümiani, 0,5 tl soola, 2 küüslauguküünt, 0,25 tl musta pipart, 2 dl rõõska koort, küpsetusvormi määrimiseks toiduõli

Juurviljad koorida. Kartulid tükeldada väga õhukesteks viiludeks või ribadeks, porgandid tükeldada ribadeks ja sibulad hakkida. Sellerivarred ja seened lõigata õhukesteks viiludeks, sink ribadeks. Kõik koostisained laduda kihiti õlitatud ahjuvormi, alumiseks ja pealmiseks kihiks olgu kartulid.

Rõõsale koorele lisada pressitud küüslauk, segu maitsestada soola, pipra ja tüümianiga, valada vormi. Küpsetada 200° juures tund aega. Vorm katta fooliumiga, mille küpsetamise lõpul võib eemaldada.

Pikkpoiss seentega

800 g lahjat seahakkliha, 1 sl meresoola, 100 g hakitud sibulat (2 sibulat), 1 sl Provence’i ürdisegu (maitsesegu kuivatatud ürtidest, mille koostisesse kuulub aed-liivatee ehk tüümian, rosmariin, aed-piparrohi, pune ja lavendel, sageli lisatakse purustatud loorberilehte, apteegitilli ja riivitud apelsinikoort), purustatud musta pipart, 1 suur muna, 2,5 dl piima, 1,5 dl nisujahu, 450 g värskeid seeni, vormi määrimiseks õli, 3 sl riivsaia

Kaste: 2 dl praeleent või köögiviljapuljongit, 50 g toorjuustu, 1,5 tl heledat kastmepulbrit

Lisandiks keedetud kartuleid, küpsetatud tomateid

Hakklihale lisada sool ja segada. Panna juurde hakitud sibul, maitseained ja muna, segada ühtlaseks massiks. Lisada vähehaaval piim ning seejärel jahu. Viimasena panna hakkmassi sisse hakitud seened ja segada mass ühtlaseks.

Hakkmassil lasta toidukilega kaetult külmkapis ligi pool tundi seista, panna umbes 24 cm läbimõõduga õliga määritud pirukavormi, puistata peale riivsaia ja küpsetada 75 minutit 200° juures.

Kastme valmistamiseks lisada praeleemele toorjuust. Kuumutada kaste pidevalt segades aeglasel tulel keemiseni (kuni juust on sulanud). Lisada kastmepaksendaja ja kuumutada kastet tasasel tulel pidevalt segades umbes 1 minut. Maitsestada soovikohaselt.

Võib keeta ka heleda kastme kastmepaksendajat kasutamata. Sel juhul tuleb toorjuust lisada kastme keetmise lõpus.

Pikkpoiss serveerida koos kastme, keedetud kartulite ja küpsetatud tomatitega. Pikkpoiss on maitsev ka külmalt kas võileivakatte või suupistena hommikulaual.

Hapukapsavorm seente ja kartulitega

5 dl hapukapsast, 5 dl soolaseeni, 10 koorega keedetud kartulit, 2 sibulat, 3 dl mahedamaitselist majoneesi, 2 sl võid

Soolaseened leotada külmas vees, nõrutada hoolikalt ja hakkida. Kartulid koorida, tükeldada õhukesteks viiludeks. Sibulad koorida ja hakkida peeneks. Hapukapsad vajadusel pesta ja nõrutada hoolikalt.

Tükeldatud toiduained segada hapukapsastega ja panna võiga määritud vormi. Peale panna väikesi võitükikesi ning määrida majoneesi. Küpsetada 180° juures umbes pool tundi.

Ühepajaroog tsukiini ja seentega

500 g seeni, 500 g tsukiinit, 500 g kartulit, 2 sibulat, 20 g võid, 6 dl puljongit, 200 g sinki või keeduvorsti, 2 sl hakitud tilli

Sibul koorida, hakkida ja kuumutada võis klaasjaks. Lisada tükeldatud seened ja viilutatud kartulid. Kuumutada läbi ja valada juurde puljong. Kuumutada tasasel tulel 15 minutit.

Lisada kangideks lõigatud tsukiini ja ribadeks lõigatud sink või vorst. Kuumutada veel 10 minutit. Serveerimisel puistata peale hakitud tilli.

Kalahautis seentega

400 g kalafileed, 1 väike sibul, 1 küüslauguküüs, 100 g väikesi värskeid seeni, 1 paprika,
300 g purustatud tomatit, soola, sidrunipipart või sidruniga kalamaitseainet, aed-liivateed ehk tüümiani

Sibul koorida ja hakkida ning kuumutada õlis klaasjaks. Lisada hakitud või purustatud küüslauk, seened. Paprikal lõigata ära varrepoolne ots, vili poolitada ja seemned ning valged membraanid eemaldada. Viljaliha tükeldada ribadeks või kuubikuteks. Kalafileed tükeldada samuti ribadeks või kuubikuteks, maitsestada soola ja sidrunipipra või kalamaitseainega, lisada köögivilja-seenesegule. Lõpuks valada juurde purustatud tomatid.

Hautada kaane all tasasel tulel umbes 20 minutit, maitsestada tüümianiga. Juurde sobivad riisilisandid, värske salat.

Seeneroog odratangudega

75 g võid, 1 sibul, 3 küüslauguküünt, 3 sellerivart, 400 g seguseeni, 4 dl odratangu, soola, 1 sl vürtsikastet, 8 dl kuuma köögiviljapuljongit, 3 sl hakitud peterselli

Sibulad koorida ja hakkida, küüslauguküüned koorida ja purustada küüslaugupressi abil või hakkida. Sellerivarred lõigata viiludeks, seened hakkida. Või sulatada pannil, lisada sibul ja kuumutada, kuni see on muutunud klaasjaks.

Lisada küüslauk ja selleriviilud ning kuumutada veel paar minutit. Lisada seened ja kuumutada segu tasasel tulel umbes 10 minutit. Lisada odratangud, segada hoolega, maitsestada vürtsikastme, soola ja pipraga. Lisada kuum puljong ja kuumutada tasasel tulel keemiseni.

Nõu katta kaane või fooliumiga ja küpsetada 170° juures 30 minutit, kuni vedelik on imendunud. Valminud toit segada kahvliga kohevaks ja lisada petersell. Kontrollida maitset.

Enne serveerimist on soovitav lasta roal veel veerand tundi seista, et maitsed ühtlustuksid. Juurde sobib pakkuda köögiviljatoorsalatit.

Seene-kartulipirukas

2 kg kartuleid, 50 g võid, 1 dl kuuma piima, 2 muna, 75 g riivitud parmesani juustu

Täidis: 350 g kupatamist mittevajavaid seeni (võiga kuumutatud seeni või kuumutatud ja külmutatud seeni, võib kasutada ka šampinjone või austerservikuid), 50 g võid, 2 küüslauguküünt, 2 sl hakitud peterselli, 200 g tugevamaitselist juustu

Koorega kartulid keeta soolaga maitsestatud vees pehmeks, jahutada veidi, koorida. Suruda pudrutambi abil pudruks. Lisada või ja kuum piim ning segada ühtlaseks. Veidi jahtunud pudrule lisada pidevalt segades juurde munad ja 2/3 riivjuustust.

Seened puhastada ja lõigata paksemateks viiludeks või sektoriteks. Küüslauguküüned koorida ja küüslauk purustada küüslaugupressi abil või hakkida. Või kuumutada pannil, lisada seeneviilud ja kuumutada pidevalt segades, kuni vedelik on aurustunud. Lisada küüslauk ja kuumutada veel mõni minut.

Segu maitsestada hakitud peterselli, soola ja pipraga. Juust lõigata väikesteks kuubikuteks. Ahjuvorm määrida võiga. Panna umbes pool kartulipudrust vormi põhjale, sellele juustukuubikud. Nüüd panna vormi seenesegu, selle peale omakorda ülejäänud kartulipuder. Peale puistata ülejäänud riivjuust.

Küpsetada 190° juures ahjus pool tundi, kuni pirukas on pealt kullakarvaline. Kaaslaseks sobib värske salat mõnusatest sügisestest köögiviljadest.