Põnevaid toite leivast
Nüüdseks ajaks on see unustusehõlma jäänud ja paljud eelistavad suvisel ajal hoopis kama süüa. Samas olen kuulnud kurtmist, et lahtilõigatud poolikust leivapätsist läheb suurem osa raisku, sest on ühele-kahele pensionärile liiga suur kogus – kuivab ära või läheb hallitama, enne kui ära süüa jõuab. Kirjutan sellepärast, et vanadega suhtlevad nooremad inimesed võiksid neile kunagisi nippe meelde tuletada. Näiteks õpetada, kuidas tahket leivaviilu pannil värskendada.
Kui kilepakendis leiba hoida külmikus, ei lähe see niipea hallitama. Kui aga külmikut pole, peaks leiva panema pimedasse kohta (kappi või leivakasti). Päikesepaistel läheb kilekotti jäetud leib-sai tõesti ruttu “karvaseks”. Üksik inimene võiks pärast kojutoomist võtta poole leivaviilude kogusest kilekotist välja ja rätikuga katta. Lahtiselt hakkab leib päikesesoojuses tasapisi kuivama, aga mitte hallitama. Lisan mõned lihtsamad retseptid tahke leiva kasutamiseks.
Hapupiima-leivapudi
1–2 tahket leivatükki
1 kruus (250 ml) petti, hapupiima või maitsestamata jogurtit
1–2 tl mett või suhkrut
(hakitud murulauku või muud maitserohelist)
Lõigake või murdke leib väiksemateks tükkideks ja segage hapupiimaga. Jätke umbes 30 minutiks seisma, kuni leivasse imbunud piim teeb tükid pehmeks. Siis segage pudi hulka peenestatud rohelist või lisage soovi järgi midagi magusat.
Pannil värskendatud leib, sepik ja sai
Kastke leivaviilud korraks vette ja kuumutage väikesel pannil kaane all. Niisutatud leivaviilu võib ka praadida väheses õlis. Soe leib on pehme ning tuleb kohe ära tarvitada. Jahtunud praeleib muutub krõbedaks ja maitsvaks, aga seda on raskem süüa.
Leivasupp sibulaga
½ l vett
1 puljongikuubik
4 leivaviilu
1 väike sibul
1 küüslauguküüs
1 sl võid
½ tl jahvatatud köömneid
1 muna või 2 sl koort
½ tl suhkrut
Hautage peenestatud sibul ja küüslauk võis klaasjaks. Lisage pannile kuubikuteks lõigatud leib ja praadige kergelt pruuniks. Lükake sibulaga praetud leib keedunõusse, valage peale väheses kuumas vees lahustatud puljongikuubik ja ülejäänud vesi. Maitsestage köömnetega. Kuumutage keemiseni, siis lisage lahtiklopitud muna või koor (sobib nii rõõsk koor kui ka hapukoor).
Kuivanud leiva- ja saiakuubikud
- Vähese rasvainega praetud leivakuubikuid puistake kuuma puljongi või supi sisse ja pange täiteks munahüübele.
- Piimas leotatud saiakuubikuid lisage külmale kissellile, magusale marja- ja puuviljasupile.
n Leotatud saia lisage hakklihatoitudele – kotleti- ja lihapallitainasse ning kapsarulli täiteks.