Varred ja lehed jäässe

Eemaldage pestud rabarbrilehtedelt jämedamad leherood, mis lõigake peeneks, pange potti ning keetke tasasel tulel püreeks. Püree jahutage, tõstke säilituskarpidesse ja sügavkülmutage.

Järelejäänud roodudeta lehed lõigake peenikesteks ribadeks ning hautage vähese veega pehmeks. Kui soovite, võite ajada läbi hakkmasina.

Kooritud rabarbrivarred lõigake tükkideks ja suruge tihedalt kilekottidesse, mis sulgege õhukindlalt ning külmutage.

Varretükid võite ka suhkruga läbi segada (1 kg tükke, 150 g suhkrut) ning hoida enne külmutamist 12 tundi jahedas, kuni mahl on eraldunud. Suhkruga läbiimbunud rabarbritükid tõstke koos mahlaga säilituskarpidesse ja külmutage.

Sügavkülmas võite hoida ka suhkruta või vähese suhkruga tehtud püreed.

Korralikult ettevalmistatud rabarber säilib sügavkülmas järgmise aasta saagini.

Vikerforell rabarbrilehes

1 vikerforell (ca 1 kg)

soola

sidrunipipart

tilli

paar rabarbrilehte

Hõõruge puhastatud kala soola ja sidrunipipraga, sisse pange mõned lehtedega tillivarred. Mähkige forell paari väiksema või ühe suurema rabarbrilehe sisse, mis keerake omakorda fooliumisse. Küpsetage umbes pool tundi ahjus (200°), väga hästi võite kasutada grillahju.

Magustoit kookosega

5 dl rabarbrilõike

1½ dl suhkrut

2 dl vahukoort

1 tl vanillsuhkrut

1 dl teralist kohupiima

Kate

1 sl võid

3 sl kookoshelbeid

1 sl suhkrut

Pange rabarbrilõigud poolega ettenähtud suhkrukogusest tunniks seisma. Kui on eraldunud küllalt mahla, tõstke nõu tasasele tulele ja kuumutage kuni keemiseni. Võite ka paar minutit keeta, tähtis on, et rabarbar oleks pehme, aga tükid ei laguneks. Seejärel jahutage.

Kookosesegu valmistage pannil. Kõigepealt sulatage või, laske sel veidi pruunistuda. Siis lisage suhkur ja kookoshelbed ning segage, kuni kõik on kuldpruun, aga ärge üle kõrvetage. Tõstke kuum segu pannilt kaussi ja jätke jahtuma.

Koor vahustage, lisage ülejäänud suhkur, vanillsuhkur ja kohupiim. Segage läbi.

Lauale andke magustoidupokaalides, mille täitmist alustage rabarbrist. Sellele tõstke vahukoore-kohupiima segu ja peale puistake pruunistatud kookoshelbeid.

Lihtne rabarbrikook

1 muna

1 dl suhkrut

1 dl piima

½ dl õli või sulatatud margariini

2½ dl jahu

½ dl kaerahelbeid

1½ tl küpsetuspulbrit

pisut soola, kui kasutate õli

2-5 dl rabarbrilõike

2-4 sl suhkrut

Vahustage muna suhkruga, lisage piim ja õli, segage ühtlaseks. Segage küpsetuspulber jahu ja kaerahelvestega, lisage vedelikku ning segage niipalju, et kõik komponendid seguneksid ühtlaselt. Valage tainas määritud koogivormi, peale puistake rabarbrilõigud ja suhkur. Küpsetage umbes 25 minutit, kuni koogi pind on ilus pruunikas.

Rabarbrivorm

2 muna

6 sl suhkrut

1 sl sulatatud võid

vanillsuhkrut

purustatud pähkleid või mandleid

1 kl jahu

1-1½ tl küpsetuspulbrit

½ kl piima

300-400 g rabarbrit

Rabarbrivarred lõigake hästi peeneks. Munakollased hõõruge suhkruga vahule, lisage või, purustatud pähklid, jahu, küpsetuspulber ja piim. Segage kõik hoolikalt läbi. Kõige lõpuks lisage vahustatud munavalged. Pool tainast kallake võiga määritud vormi, puistake sellele rabarbritükikesed ning valage peale ülejäänud tainas. Küpsetage kuumas ahjus umbes 1 tund.

Rabarbrikaste lihatoitudele

Valmistage rabarbrivartest püree, jahutage ning maitsestage vähese suhkruga, lisage ka õige pisut soola. Kui püree on liiga vedel, aurutage seda vesivannis. Tarvitage külmalt liha juurde (Lähis-Ida moodi).

Kui soovite seda kastet itaallaste kombel kasutada, peate lisama alkoholi. Nemad valavad kastmesse natuke veini ja likööri ning segavad purustatud jääga vahetult enne lauale andmist.

Artikkel on ilmunud Targu Talitas.