Palkmaja ehitusprotsess toimub tänasel päeval põhimõtteliselt samamoodi nagu oletatavalt ka u 2000-3000 aastat tagasi. „Vaid tööriistad on täiustunud ja võimaldavad teha tööd täpsemalt ja kiiremalt. See on üks vanemaid meeste ameteid, mis tänaseni paljudele tööd ja leiba annab,“ selgitab üks ürituse korraldajatest ja algatajatest palkmajatootja Saulerman juhatuse liige Ragner Lõbu.

Ehkki võistlus on korraldatud mõeldes kõikidele Eesti käsitööpalkmaju tootvatele meistritele, on sel aastal soomlased eestlastega mõõtu võtmas ja ka lätlased on lubanud tulla võistlust pealt vaatama, et natukene kindlust koguda.

Palkmaju ehitatakse käsitööna kõigis meie naaberriikides ja põhimõtteliselt käib palkmajade ehitamine väga sarnaselt, erinevused on detailides. Näiteks lätlased kasutavad palju abistavaid lisaseadmeid ja mehhanisme, nende ehitusstiil on segu käsitöö- ja masinpalkmajade ehitusest. Kõige populaarsem on käsitööna palkmajade ehitamine Norras, ka enamus Eestis ehitatavatest majadest saavad norralastele kodudeks.

Eesti Puitmajaklastri projektijuht Lauri Kivil sõnul on palkmaja ehitaja võistlus omamoodi jõudemonstratsioon: „Meie palkmajatootjad on kindlasti ühed maailma parimad meistrid ning miks hoida neid oskusi vaka all.“ Kivil lisab, et võistlus on hea võimalus väärtustada neid, kes puitmaju ehitavad ning ühtlasi viia kogu valdkonnas toimuv avalikkusele lähemale. Kutsevõistlusel toimuv annab piisava koguse adrenaliini nii osalejatele kui pealtvaatajatele.

„Vaatajatel tasub eriti tähelepanelikult jälgida võistlejate palkehitamise tehnikaid - mõned panustavad kiirusele, teised üritavad olla võimalikult täpsed. Ka kasutatavad tööriistad võivad olla veidi erinevad, mõned ehitavad rohkem kasutades kirvest, teised mootorsaega,“ selgitab Ragner Lõbu.

Pinget lisab ajalimiit 30 minutit ning oskus valmistada tapp võimalikult perfektselt – kõik sisselõiked ning ebatäpsused toovad kaasa trahviminutid, tegevus peab olema äärmiselt kiire ja täpne.

Eesti Puitmajaklastri projektijuht Lauri Kivil kutsub kõiki Räpinasse võistlust vaatama: “Saed töötavad kõrgeimatel pööretel ning laaste lendab sõna otseses mõttes. Kui keegi teeb midagi väga hästi, siis on seda hea vaadata ning Eesti käsitöö palkmajatootjad on maailma tipud.”

Võistluspäev algab 7.juunil Räpinas loomemaja esisel platsil kell 8.30 osalejate registreerimise ning instruktaažiga. Esimesed võistlejad tõmbavad saed käima täpselt kell 9.30. Üritus on kõigile pealtvaatajaile tasuta.