Paljudele on räime põlgamise põhjus talumatu kalalõhn, mille vastu siiski on olemas mitmeid järeleproovitud nippe. Katsetage ise.

Räimeroog kreekapäraselt

- 600 g puhastatud räimefileesid

- ½ tl jahvatatud musta pipart

- 150 g õlis säilitatud fetat

- näputäis värsket basiilikut

- 4–5 sl purustatud leivakuivikuid

- 4 sl juustusäilitusõli

Värske räime asemel võib kasutada ka külmutatud kala. Sellel laske üles sulada. Pooled fileed maitsestage pipraga. Võtke juustkuubikud õlist, peenestage ja segage hakitud basiilikuga. Laotage segu pipraga maitsestatud fileedele ja katke maitsestamata fileedega. Tõstke fileed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Valage õli juustukuubikutelt kaussi, lisage purustatud leivakuivikud ja segage korralikult läbi ning pange kalafileedele. Küpsetage keskmise kuumusega praeahjus umbes 20 minutit.

Kerge räimeroog

- 600 puhastatud fileeritud räimi

- 1 tl soola

- 1 tl jahvatatud musta või valget pipart

- 1 sibul

- 1–2 cm ingverijuurt

- 3 dl kalapuljongit (pulbrist või kuubikust)

- 3 sl tomatipastat

- näputäis tilli

Laduge räimefileed lauale, nahapool all. Riputage peale soola ja pipart. Keerake fileed rulli ja laduge tihedalt külg külje kõrval ahjuvormi. Peenestage ingver, sibul ja till, raputage kaladele. Segage puljong tomatipastaga ja valage peale. Küpsetage praeahjus umbes 200° juures 25–30 minutit. Süüa sobib see toit nii soojalt kui külmalt.

Kartuli-räimeroog porruga

- 250 g puhastatud räimi

- 1 porru

- 8 kartulit

- soola

- 1–2 sl sinepimajoneesi

- jahvatatud pipart

- 2 dl rammusat piima

- 2 sl riivsaia

Fileeritud räimed pange madalasse ahjuvormi vaheliti porru-rõngaste ja õhukeste kartuliviiludega. Peale määrige majoneesi ja valage üle piimaga. Lõpuks puistake peale riivsai. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus umbes 30 minutit.

Kastmes hautatud räimed

- 700 g räimi

- soola

- äädikat

- 1 sibul

- 1 sl võid

- 2 sl nisujahu

- 2 dl kalaleent

- 1 dl kohvikoort

- 1 munakollane

Puhastage räimed, pestud peadest ja roodudest keetke vähese veega leem, millesse on lisatud pool sibulat. Sulatage keedunõus või, segage hulka jahu ning lisage kurnatud kalaleem, koor ja lõpuks lahtihõõrutud munakollane.

Räimefileedele riputage soola ja piserdage 6% äädikaga. Määrige ahjuvorm rasvainega, laduge kokkumurtud kalad vormi, peale puistake pool hakitud sibulat ning valage üle varem valmistatud kaste. Soovi korral võib kastmele puista veel pisut jahu ja lisada võikillukesi. Küpsetage keskmises kuumuses umbes 30 minutit. Toidule andke juurde keedetud riisi või kartuleid ja mingit toorsalatit.

Kapsarullid räimedega

- 1 suur hiina kapsas

- 700–800 g puhastatud räimi

- ca 250 g tahket lauasaia

- 1 kl piima

- 100 g pekist liha või suitsupõske

- 2 sibulat

- 2–3 muna

- soola

- jahvatatud pipart

- 2 sl sojakastet

- tomatipastat

- tšillit

- 1 dl kohvikoort

- 1–2 tl võid

Lammutage kapsapea, kastke välised suuremad lehed sõelaga kaheks minutiks keeva vette ja nõrutage. Vesi hoidke alles, selles võite rulle hautada. Kapsapea sisemisi õrnu lehti kasutage toorsalatiks. Leotage saiaviilud piimas, vajadusel lisage pisut vett. Hakkige sibulad ja räimefileed, segage hulka saiapudi, millesse on klopitud munad. Suitsupekk hakkige õige peeneks ja lisage niisama täidisesse, toores pekk praadige enne kergelt läbi. Maitsestage soola ja pipraga. Täidise võib ka hakkmasinast läbi lasta.

Jahtunud nõrutatud kapsalehtedel lõigake rootsud õhemaks, et oleks parem kokku rullida ja täitke. Rullid asetage madalasse keedunõusse tihedalt üksteise vastu. Peale valage veidi kõrvale pandud kapsaleent, millesse segage sojakaste, tomatipasta, koor ja veidi kuivatatud tšillit.

Hautage umbes 30 minutit keskmises kuumuses. Valmis toidule lisage enne tarvitamist võitükikesi.

Marineeritud räimed

Kala:

- 1–1 ½ kg räimi

- 2 sl äädikat (30%)

- 3 sl pannkoogijahu

- 2 sl nisukliisid

- ca 100 g rasvainet

- 2–3 tl sidrunimahla

- soola

Marinaad:

- 2 ½–3 kl vett

- 2 sibulat

- 1 porgand

- 2–4 sl 30% äädikat

- 1 loorberileht

- 6 tera pipart

- 3 tera vürtsi

- 3 tera nelki

- 1 sl sinepiseemneid

- 1 –2 tl suhkrut

- soola

Puhastage räimed (eemaldage pea, saba ja sisikond) ning peske kiiresti külma voolava vee all. Siis tõstke nad äädikalahusesse. Ühele liitrile veele lisage 2 sl äädikat, hoidke selles räimi 2–3 minutit ning valage sõelale nõrguma. Segage pannkoogijahu kliidega ühtlaselt läbi ja enne pannilepanekut kastke kalad sellesse.

Kasutage praadimiseks rasv-ainete segu (õli ja või, searasv ja õli, searasv ja või) ja lisage kuumale rasvale ka veidi sidrunimahla või selle kontsentraati. See vähendab kalalõhna, hoiab ära panni külge kleepumist ja kuuma rasva pritsimist praadimisel. Kui keerate praetud poole ülespoole, maitsestage seda soolaga, pannilt tõstes riputage ka teisele poolele pisut soola.

Enne praadimist lisatud sool teeb kala tuimaks ja seeläbi kannatavad ka teised maitseomadused. Pannkoogijahust tulenev magusavõitu maitse sobib marinaadiga hästi.

Marinaadi keetmiseks lõigake peenemast porgandist terved rattad, jämedam porgand viilutage sakiliste servadega ratasteks.

Kooritud sibulad lõigake ühtlase paksusega rõngasteks. Kõige enne pange porgand vette keema. Kui see poolpehme, lisage sibul ja maitseained. Sibul ja porgand peavad olema parajalt pehmed, kuid ei tohiks lagunema hakata. Äadikas lisage kõige lõpuks.

Jahtunud marinaadist tõstke sibula- ja porgandirattad kaussi vaheldumisi ka juba jahtunud kaladega, samuti sinepiseemned, et need ei jääks pealevalatud marinaadist ainult pinnale. Enne tarvitamist hoidke
8–10 tundi jahedas.

Supp

- 700 g räimi

- 2–2 ½ l vett

- ½ l piima

- 8 kartulit

- 3–4 porgandit

- 1 suur sibul

- 1 sl nisujahu

- 3 sl võid

- pipart

- soola

- hakitud tilli

- hakitud rohelist peterselli

Puhastage räimed, võtke välja luud ja peske külmas voolavas vees ning pange sõelale nõrguma. Puhastatud porgandid lõigake üsna peenikesteks, kartulid jämedamateks ribadeks ning puistake keeva vette. Sibul tükeldage, praadige kergelt väheses võis ja pange kartulite juurde keema. Ülejäänud võitükk lisage pärast supi valmimist.

Keetke, kuni kartul on peaaegu pehme, lisage sool ja pipar ning piimaga segatud jahu. Seejärel tõstke supisse tükeldatud räimed ja keetke tasasel tulel veel 10 minutit. Laualeandmisel lisage hakitud maitserohelist